Божидар Лукарски, председател на СДС: „Заради плюенето помежду си автентичната десница катастрофира на последните избори”

Публикувана в брой: 177 / 2013-09-13
Видяна: 1253 пътиБожидар Лукарски е адвокат със собствена практика и двама съдружници. 41-годишен, семеен, има две дъщери. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури, както и Софийския университет. СДС е първата партия, в която членува от 1998 г. Той беше във Велико Търново за среща с актива...

- Г-н Лукарски, как се чувствате като лидер на бутикова партия?
- Хубав въпрос! Аз по принцип обичам бутиковите неща и непопулярните. Винаги съм защитавал непопулярни каузи и в личния живот, и в обществения. Бих казал, че СДС не е бутикова партия, а по-скоро малка партия, въпреки че си има своя твърд електорат. Думата „бутиков” предполага нещо скъпо, а за съжаление към днешна дата финансовото ни състояние не е такова, каквото ни се щеше да бъде. Но това е моята идея – от партия на тесен кръг избиратели, да върнем поне малко старите позиции, които СДС имаше като абсолютен залог на десномислещия човек в България.
- Възможно ли е това?
- Мисля, че е възможно, и социологическите проучвания от моя избор за председател досега показват, че има прираст в процентите. Виждам и по улиците, понеже аз ходя редовно на протестите и знам какво беше отношението на някои хора към СДС. Виждам сега, че има промяна, и в това отношение съм оптимист. Ако не бях оптимист, нямаше да се кандидатирам изобщо.
- Питам дали е възможно, защото поне за трима от предишните председатели на СДС анализатори казваха, че всеки от тях ще е последният... А и на парламентарните избори направо катастрофирахте...
- Да, да, аз се надявам да не съм последният председател на СДС. Последните избори бяха катастрофални за дясното въобще.
- Простете ми тази провокация, но немалко десни хора казват по отношение на Реформаторския блок, в който и СДС участва вече, че със стари лица нова политика не се прави...
- Така е, той даже изразът е малко по-груб, но вие перифразирате. Доколкото може, защото все пак във всяка една партия вътрешният живот не е лесен и трябва да има някаква приемственост, виждате, че има навлизане на нови лица, ще го видите и на идващия наш национален съвет. Факт е, че аз съм ново лице, има и доста нови такива в другите автентични десни партии, тече подновяване, което води и до оптимизъм, включително и чисто математически. Така че това е пътят – към новите лица и отварянето към гражданските лица, което направихме преди два дни с Гражданския съвет към Реформаторския блок в национален план.
- А нови идеи имате ли, като имате нови лица?
- Та новата идея е ясна – обединение, и да гледаме нещата, които ни съединяват, а не тези, които ни разединяват, защото това ни уби нас, автентичната десница. Плюенето помежду ни, заради което доста често забравяхме всъщност кой е общият партиен враг и гледахме повече да навредим на колегата вдясно, най-грубо казано, за сметка на гледането на линията на общото ни благо.
- Реформаторският блок иска властта. Коментирате ли вече наистина какво ще реформирате и дали ще доведете реформите докрай този път?
- Да. Ние имаме 12 точки, около които сме се обединили, и в момента имаме пет групи по конкретни политики в областта на културата, правосъдието, съдебните дела, реформите в областта на сигурността. Основното, към което ще се отправим, с голямото условие, ако не бъде сторено от сегашния парламент, е промяната на Изборния кодекс. Конкретно имаме идеи най-вече за промяна в правосъдната система, в областта на МВР и съответните служби по сигурност, чието назначение и изборност в сегашния си вид не би следвало да остане. Ние като СДС също имаме конкретни предложения в нашата програма, които ми се струват изключително добри и които бих предложил на колегите от Реформаторския блок. Това са закони, които биха променили статуквото, касаещо личността на българския гражданин, като например Закона за частния фалит, който много български граждани биха приветствали. Защото има много несъбираеми кредити и много хора са буквално като роби към определени банки заради кредитите, както и законите, свързани с промяна монопола на Здравната каса – разбиването му и начина на вземане на решения, свързани с разпределението на лекарствата, и т.н.
- Каква политическа есен ни очаква?
- Ясно е, че ни очаква доста бурна политическа есен. Моята надежда е свързана с това, че обединявайки всичките усилия, ще успеем да накараме това задкулисно правителство, което не е ясно чии интереси представлява, да подаде оставка и да си върви колкото се може на предсрочни избори. Това е общата политика на Реформаторския блок, това в частност е и желанието на СДС. Дали ще се осъществи – не мога да направя прогноза, надявам се да се случи, но виждам, че управляващите и правителството доста са се окопали с всякакви кадрови политики, криминални и скрити назначения, тотална подмяна на кадровия персонал, не само на управленско, но включително дори на ниво телефонистки... С една дума, ще ни чака бурна и тежка есен.
- Какви са опциите ГЕРБ да влезе в Реформаторския блок?
- На този етап покана няма. Само да уточня, че СДС се присъедини, но за да стане де юре това, трябва да мине и Националният съвет на партията, който да го одобри, а също така и съответните форуми на другите политически субекти трябва да го одобрят. Ние сме подписали меморандум. Що се отнася до ГЕРБ - не стои на дневен ред такова присъединяване, още повече че политиките, които ГЕРБ провеждаше при управлението си допреди няколко месеца, не отговарят на нашите виждания, особено в областта на правораздаването, правосъдието и вътрешния ред.
- Какво се случва с подписката за референдум за тютюнопушенето, която предишното ръководство предприе?
- На този етап е прекратена...
- Нямате ли едно усещане за безвремие. Има протести „за” и „против” правителството, то пък се опитва да работи някак си, обаче в България май големият проблем е, че никой никого не чува.
- Това е нещото, което ме притеснява мен лично като протестиращ. Няма чуваемост, но аз все пак мисля, че ще успеем, а и самото правителство, след като проведе доста вредни за България реформи, мисля, че ще си отиде. Ясно е, че едва ли ще изкара цял мандат, въпреки настроенията в някои от партиите, които го поддържат. Трябва да правим разлика между партиите и правителството, защото за мен не е ясно това правителство точно коя политическа партия го представлява.
- Толкова ли няма нещо, направено от правителството в първите му сто дни, което да не Ви боде очите чак толкова – в социалната сфера, за бизнеса и т.н.? Питам Ви като прагматик, а не като политик.
- Честно да Ви кажа, трябва доста да се замисля. Сигурно има направени добри неща, но при всички положения за мен отрицателните неща са тези, които преобладават.

Елена ЧАМУРКОВА
Сн. Светослав СТЕФАНОВadress etap, bus, group, plus, grup plus, sofia, varna, dobrich, veliko tarnovo, albena, shumen, silistra, omurtag, targovishte

shtastliveca, restorant, veliko tarnovo

victoria imoti, Veliko Turnovo

starcheski dom, dragijevo, Veliko Turnovo

san marco, veliko tarnovo

britos, novata bira na bulgaria, veliko tarnovo

transins, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobile

nadin, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobileobshtina Elena

obshtina Pavlikeni

scena na vekovete, veliko tarnovo, opera, carevec

Експерт Акаунтинг ООД - счетоводство, ддс, данъци, трз, заплати, отчет, декларации, осигуровки, право, закон. Expert Accounting