15 фирми, регистрирани на един адрес във В. Търново, са източили 40 млн. лв. ДДС

Публикувана в брой: 193 / 2013-10-07
Видяна: 3400 пътиЗа този блок във В. Търново може да се напише учебник за дедесари.

Големият въпрос е безсилна ли е държавата, или си затваря очите

БЕЗ ДА ИМАТ И ЕДИН ЧОВЕК ПЕРСОНАЛ, НЕОБХОДИМАТА СПЕЦИАЛИЗИРАНА ТЕХНИКА И РЕФЕРЕНЦИИ, 15 ФИРМИ с постоянна адресна регистрация на едно и също място във Велико Търново отчитат повече от половин милиард лева оборот и успяват да „дръпнат” от държавата повече от 40 млн. ДДС. Сумата, която се формира от нашите данъци, остава като пасив в хазната, тъй като дружествата фалират каскадно или са прехвърлени на неграмотни и малоимотни от различни малцинствени групи. За крупните измами виновни няма с едно изключение. С решение на Русенския окръжен съд, което обаче може да се обжалва, на две години затвор е осъден малограмотен циганин, спипан да „изготвя документи с невярно съдържание” в схема, в която участват и двама русенски инспектори от НАП. Според Темида групата е ощетила държавата в особено големи размери, като буквално е бълвала фактури и е прибрала ДДС за повече от 970 хил. лв. чрез фирмата на циганина „Микс комерс”. А връзката на дружеството със старата столица е повече от банална - седалището на дедесарската фирма е на ул. „Колоня Товар” 5 в болярския град. Строената в началото на 90-те години сграда е приютила 15 различни дружества, които на практика се занимават с всичко и са част от мощна дедесарска верига, с която държавата е ощетена с повече от 40 млн.
На „Колоня Товар” 5 е регистрирана даже компания, която... внася фиктивно отпадъци от Гърция. Компанията „Бари 73” по документи е притежание на Зорница Делева. „Няма такава тука, никога не е имало, няма даже квартирантка с такова име. Пристигат призовки, но ги хвърляме”, разказва пред наш екип Николай Петров, който живее в сградата. Според справка на данъчните дружеството доскоро се е водело на адрес в Димитровград в пункт за скрап на скандално известния Барчо, който бе разследван за нерегламентиран импорт на боклуци от Министерството на околната среда и водите.
На въпросната улица „Колоня Товар” 5 се пръква и дружеството „Кад строй”. По документи фирмата се оказва изпълнител на един от бургаските молове, както и на километри третокласна и четвъртокласна пътна мрежа и даже паркинги.
Ревизия по веригата на издаваните от „Кад строй” фактури обаче засича, че документите са подпечатани с печат на дружеството, а върху печата е положен подпис - неизвестно от кого, и парафите не съвпадат с тези на дружествения договор. Така се стига до Красимир Василев, който е последният собственик, уж живущ на „Колоня Товар” 5. Проверка на „Борба” обаче установи, че тук подобно лице няма. Заради злоупотребите с документи и фактури великотърновското дружество е изправено на съд в Бургас. По делото е назначено вещо лице, което отива на проверка на декларираните обекти, където констатира, че няма нито техника, съоръжения и даже... персонал. Междувременно обаче фирмата е обявена във фалит и делото е прекратено.
Без да има и един човек персонал и техника, пък друго дружество – КТ „Транс”, измъква 228 хил. лв. данъчен кредит с фактури за ремонт на асансьорна техника и доставка на автомобили и даже на самолетни части.
На същия адрес се води и „Планета 07”, която уж се занимава с реклама, но преди да спрат да й отказват данъчен кредит с фиктивни договори и фактури, „щипва” 2.6 млн. ДДС.
На адреса на ул. „Колоня Товар” се води фирма „Ерида”, която е ощетила държавата с 5.4 млн. данък, „Сане” е с 1.4 млн., „Крас строй” – с 4.9. Рекордът обаче е на „Дизайн интернешънъл”, която дължи 9.8 млн. ДДС, показа наша справка в Териториалната дирекция на НАП - Велико Търново.
Десетките обитатели на блока на ул. „Колоня Товар” едва свързват двата края, а до сградата се стига по приличаща на лунен пейзаж улица, носеща името на един от побратимените на старата столица градове във Венецуела. Никой не би предположил, че в блока е една от щабквартирите на една от най-мощните дедесарски бригади в страната, чиито членове са милионери на гърба на данъкоплатеца. Като мозъци на групировката изплуват имената на добрите познайници на данъчните и полицията - Петър Тонков и дясната му ръка Ванко Дошев. Тук те държат апартамент, но рядко се вясват, разказаха комшии.
Обитателите на блока вече се шегуват, че по техния случай спокойно може да се напише учебник - как се краде ДДС. „Нормално е, как да искаме да се оправим, като държавата допуска такова нещо? Без протекции толкова милиони не се източват”, коментират в блока.

Стилян НАЙДЕНОВ
Снимка Валентин РУСАНОВadress etap, bus, group, plus, grup plus, sofia, varna, dobrich, veliko tarnovo, albena, shumen, silistra, omurtag, targovishte

shtastliveca, restorant, veliko tarnovo

victoria imoti, Veliko Turnovo

starcheski dom, dragijevo, Veliko Turnovo

san marco, veliko tarnovo

britos, novata bira na bulgaria, veliko tarnovo

transins, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobile

nadin, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobileobshtina Elena

obshtina Pavlikeni

scena na vekovete, veliko tarnovo, opera, carevec

Експерт Акаунтинг ООД - счетоводство, ддс, данъци, трз, заплати, отчет, декларации, осигуровки, право, закон. Expert Accounting