Радан Кънев, председател на ДСБ: „До края на този месец правителството ще подаде оставка”

Публикувана в брой: 220 / 2013-11-13
Видяна: 890 пъти- Г-н Кънев, как ще се казва коалицията, която партиите от Реформаторския блок ще сформират, и кога ще стане това?
- Нямаме решение още, тепърва предстои това. Българският закон за съжаление не допуска трайни коалиции и федеративни политически съюзи. Това е нещо, което ние бихме променили, но след като, разбира се, влезем в парламента, така че юридически коалиция ще имаме едва в предизборния период, защото тогава допуска законът, но ние ще подпишем коалиционно споразумение в рамките на тази година.
- Отворен ли е форматът за други субекти?
- Отворен е, разбира се...
- Към днешна дата как стоят нещата с отношението Ви към ГЕРБ?
- То не е само към днешна дата, то е принципно. Няма нито охлаждане, нито стопляне на отношенията. В интерес на истината моето усещане е, че разстоянието между нас и ГЕРБ се увеличава единствено заради поведението на ГЕРБ, а не заради нашето. Имам предвид поведението им по повод мораториума за земята и чужденците, който беше нарушение на Конституцията и на договора ни за присъединяване към ЕС – напълно безсмислено решение. Това е една демонстрация на популизъм, която не променя нищо за българите. Нищо добро не носи за българските граждани. На второ място - мълчанието им по темата „Южен поток”, където скандалите валят един след друг, а основната опозиция мълчи, на трето място - мълчанието им по зараждащата се ксенофобска вълна и напрежение в обществото. Ден по ден се вижда това насаждане на омраза в България. То тръгна от управляващите, то не тръгна от ГЕРБ, и аз не твърдя такова нещо, само че ГЕРБ мълчат. Този вечен популистки страх лека-полека престава да ги прави една европейска партия, докато за нас няма съмнение – ние сме категорично проевропейци в степен, че ние не говорим за България в Европа, а кога ще дойде Европа в България.
- Какво имате предвид, като казвате, че ксенофобските настроения тръгнаха от управляващите?
- Имам предвид неприкритото насърчаване от управляващите в опита им да разделят обществото на всякакви радикални улични групировки, които наричам с общото понятие „бръснати глави”. Има една специфика, един капан, в който управляващите паднаха. Те използваха масовите протести в София, ето, виждаме, че на Десети ноември отново имаше десетки хиляди души по улиците на София, така че да говорим за затихнал протест, е много несериозна пропаганда, та те се опитаха да противопоставят протестите в София на провинцията, да твърдят, че има разделение бедни - богати, образовани – необразовани и те защитавали по-ниските слоеве на обществото, което би било чудесно, ако така правеха. Българските студенти обаче винаги са олицетворявали единството на българското общество, а не неговото разделение. Голяма част от тези момчета и момичета не са раждани в София, огромната част от тях не са от богати семейства, те сами се борят за образованието си и срещу тях какво беше изпратено – бяха изпратени бръснати глави, хора с черни якета начело с депутат от БСП, придружени с камерите на телевизията на партия „Атака”. Така че за нас няма съмнение, че уличното насилие, което наблюдаваме днес, е инспирирано от управляващите. Кутията на Пандора е отворена от управляващите...
- Това са много тежки думи, г-н Кънев...
- Много са тежки, но отговорността на управляващите е много тежка, какво направиха те, когато „Атака”, ВМРО – все партии, които подкрепят днешното правителство, когато те организираха митинги в София с ясно изразени лозунги и призиви към прочистване...
- Понеже коментирахме ГЕРБ, да Ви питам, ако сега Реформаторският блок беше в парламента, как щеше да се държи като опозиция?
- Аз не мога да приема подобни хипотетични сметки...
- Не можете, но критикувате най-голямата опозиционна група... Добре, кажете тогава как в бъдещата коалиция ще редите листите и каква е гаранцията, че отново няма да се изпокарате преди изборите, когато и да са те?
- Целта на смяната на поколенията в българската демократична опозиция и българското реформаторско пространство не е просто да се сменят лицата, които хората виждат по телевизията, а да се смени моделът на работа, да се преодолеят и лични напрежения и недоверия. Като смяна на модела на работа аз много категорично в качеството си на председател на ДСБ казвам: няма да обсъждам коалиционни въпроси преди подписване на споразумението. Тези въпроси са конфиденциални във всяка демократична държава и няма да се хлъзна по тази наклонена плоскост да правя позицията си по-силна чрез контролирани медийни изявления. Вярвам, че това важи и за всичките ни партньори. Това просто е една нова политическа култура. Ще видите споразумението. Уверен съм, че няма да има наистина непреодолими проблеми, и когато питате за гаранция – гаранцията е състоянието, до което е докарано българското общество.
- А на местни избори ще се явявате ли заедно?
- Амбицията ни е да говорим за един политически съюз за всички видове избори в България. Предстои ни ежегоден цикъл от избори от тук до 2017 г. и искаме да се явим на всички тях заедно, като непрекъснато сме по-консолидирани и по този начин непрекъснато увеличаваме доверието в себе си. Естествено, не мога да хвърля просто горещия картоф зад гърба си – местните избори са голямо предизвикателство. Отношенията в толкова много на брой общини в България са различни. Има проблеми между различни от тези партии, така че естественият процес е да изградим доверие чрез съвместно участие в национални избори, постигане на успех, а след успеха обединението е много по-лесно. По принцип след провалите са разпадите...
- А как ще ме убедите, че гражданските съвети, които създавате, няма да са само камуфлаж? Хората в тях ще намират ли място в бъдещите ви листи?
- Тези от тях, които имат амбиция, ще се състезават. Искам да подчертая, че те нито имат роля на параван, нито на някакъв вид морални гаранти, защото това би означавало априори, че да членуваш в партия, е неморално. Аз, като партиен член, не го приемам така. Те са при нас, за да имаме много повече експертни знания, много повече смекчаване на процесите, те нямат партизански интерес зад гърба си, те не представляват хора със собствени, непосредствени интереси в политиката. На национално ниво в голяма степен се съдържа гаранцията, че няма да бъдат параван, защото съществуващият Национален граждански съвет е един политически орган, който взема решения с общо съгласие. И хората, които са от партиите, и хората, които не са от тях, участват активно в обсъжданията, позициите и решенията... Гражданите в тези съвети са всъщност първите членове на Реформаторския блок като нов политически съюз.
- Искате избори незабавно, веднага. Но имате да извървите доста път, докато се конституирате като единен политически субект. Това означава ли, че всъщност не сте готови за избори и това си е чист популизъм?
- Не, всичко е въпрос на темпо, ние съобразяваме своето темпо на работа с това кога са изборите, защото изборите не се определят от нас. България има огромна нужда от смяна на управлението – колкото по-скоро, толкова по-добре. И ако, дай боже, оставката на правителството бъде подадена в рамките на ноември, а ние чуваме много сериозни данни, че това ще стане, ние просто ще сгъстим графика си.
- Какъв би бил мотивът да си подаде правителството оставката този месец. Как си го представяте това, че Орешарски ще каже – ето, давам си оставката...
- Първо, правителството трябва да си подаде оставката, защото няма доверие и не може да решава проблемите на хората. То е политически длъжно да го направи. Но тъй като ние виждаме колко са безотговорни днешните управляващи, оставям дори тази очевидна причина настрана – че след 150 дена протести пак се събраха 20 хиляди души на Десети ноември...
- Простете, но 20 000 не са седем милиона...
- 20 000 на уличен протест е изумително много за малка държава като България. Та за оставката има няколко причини. Първата е възможно решение на партия „Атака” в тази посока, защото правителство без „Атака” не може да има, тя е коалиционен партньор. Второ – изключително силният натиск на европейските партньори за елиминиране на тази зависимост от „Атака”. Третото са изключително тежките отношения вътре в БСП, които са отдавна нетърпими, и това се вижда и в много общини в страната. Четвъртото е пълната загуба на доверие между БСП и ДПС, която на общинско ниво винаги е била налична, там тези две партии никога не са били партньорски. Има и предостатъчно знаци, че на национално ниво разговорът между тях се води по медиите. Казусът „Христо Бисеров”, който не можем да премълчим, е знак, че мафиотските войни в българската политика стигнаха до ниво зам.-председател на Народното събрание. Подобно унижение само по себе си трябваше да е причина за незабавна оставка.

Елена ЧАМУРКОВА
Снимка Светослав СТЕФАНОВ