Общинският съветник Румен Димитров: „Канят се да заобиколят закона на предстоящата сесия”

Публикувана в брой: 12 / 2014-01-20
Видяна: 1819 пътиДВА КАЗУСА, КОИТО ВОДЯТ ДО ЗАОБИКАЛЯНЕ НА ЗАКОНА, ЩЕ ПРЕДИЗВИКАТ ИСТИНСКИ СКАНДАЛ НА ПРЕДСТОЯЩАТА СЕСИЯ на Великотърновския общински съвет, предупреди на нарочна пресконференция общинският съветник Румен Димитров. Заседанията на постоянните комисии, на които ще се гледат точките, започват днес. Узаконяване на жилищен комплекс, за който не са спазени сервитутите на ул. „Йоновка”, западно от стадион „Ивайло”, е единият от скандалните казуси, който ще се дискутира за пореден път в съвета, след като досега бе отхвърлян. Сградата е изградена и разпродадена от строителната компания „Карик”, но и досега не е въведена в експлоатация на принципа „Първо строя - после го узаконявам”, алармира Димитров и допълни, че за да не бъде съборен блокът, съветниците трябва постфактум да му одобряват навлизане в съседно общинско място. „Искам разследване и наказание за длъжностни лица и надзорници, които са си затворили очите”, бе категоричен местният парламентарист.
Фирмата, концесионер на автобусните спирки във Велико Търново, “Медиаконтакт” пък е поискала промяна в концесионния договор, за да може да трансформира спирките в павилиони. Тя е внесла в Общинския съвет предложение за анекс, с което настоява да изгради търговски обекти на 14 автобусни спирки в града, каза още той. „Аз съм против сключването на този анекс, тъй като това ще доведе до стъпването на определени търговски дружества на местния пазар и ще унищожи дребния и среден бизнес в града”, заяви Румен Димитров. По думите му във Велико Търново има около 35 фирми, които се занимават с идентичен бизнес и ще бъдат засегнати от тази промяна. Димитров настоя и за разваляне на концесионния договор на „Медиаконтакт”, тъй като по регламент отдавна трябваше да подмени 115 спирки и стоянки за таксита, но го е направила само с 39, личи даже от документ, който самата фирма е предоставила.
Ако бъде позволено да се узакони сградата и да се промени концесионният договор, би било грубо потъпкване на законите, смята той.

С. МАРИНОВ