Във В. Търново започнаха записванията по програмата на НОИ за евтини почивки

Публикувана в брой: 19 / 2014-01-29
Видяна: 4410 пъти

Масажи, процедури с минерална вода и лазерна терапия предлагат на всички с платени осигуровки в 40 спа центъра из страната

СРЕЩУ СИМВОЛИЧНО ЗАПЛАЩАНЕ ВСЕКИ С ПЛАТЕНИ ОСИГУРОВКИ МОЖЕ ДА РАЗЧИТА НА ЕВТИНИ ПОЧИВКИ И ПРОЦЕДУРИ В 40 СПА ЦЕНТЪРА на територията на страната, а записванията за мераклиите започнаха вчера. Процедурите са по програмите за профилактика и рехабилитация на Националния осигурителен институт (НОИ). Заявки се приемат в подразделенията на държавната фирма „Профилактика, рехабилитация и отдих” ЕАД, като регионалното се намира в стая 206 на Профсъюзния дом, информира за „Борба” Цветана Ангелова от дружеството. С всяка година кандидатите за държавните спа центрове се увеличават, а миналата година в тях са отсядали около 700 човека. Престоят е 10-дневен, а целият пакет струва 200 лв. С 40 лв. по-скъпо излиза ходенето до Павел баня, уточнява Ангелова. Само в първия си работен ден при нея са се записали 40 човека. Сумите, които се плащат, са за храна през целия ден и до 4 процедури, включително различни видове масажи, водни процедури, включително и с минерална вода, тангентори, вани с лечебна луга и кал и т.н.
Право да почиват по програмата имат всички, които са имали осигуровки за последните 6 месеца. Спа пакетът включва още курортна такса и резервационна услуга. Кандидатите трябва да подадат няколко документа в съответното поделение на НОИ 10 работни дни преди самата почивка, като най-важното е направление от личния лекар.
Над 38 хиляди заети българи биха могли да се възползват от възможностите за почивка при изгодни условия.
Тя е достъпна и за пенсионери, които още работят и се осигуряват, както и за хора с инвалидна пенсия, които не са навършили години за пенсия.
Всички санаториуми са разположени в райони с лековити минерални води.
СРЕД НАЙ-ПРИМАМЛИВИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ СА БАНКЯ, ХИСАРЯ, ТЕТЕВЕН, СТАРОЗАГОРСКИ, СЛИВЕНСКИ И ХАСКОВСКИ МИНЕРАЛНИ БАНИ, а най-голямата база, която се предлага, е в Павел баня.
„Тя е с 580 места и единствена в страната предлага екстензия на прешлени. Така се лекуват хернии и шипове”, разказа Цветана Ангелова. Сред предпочитаните балнеоцентрове са балнеохотел “Свети Мина” и почивна станция “Свети Мина - 2” при Бургаските минерални бани, филиалът в Поморие на "Национален комплекс” ЕАД, София, Болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в Поморие, която е към Военномедицинска академия – София, и “Специализирана болница за рехабилитация – Бургаски минерални бани” ЕАД. 40-те санаториума са в най-красивите кътчета на България. От възможностите на профилакториумите могат да се възползват и неработещи българи, както и такива, които нямат направление от лекар, но искат да се поглезят с малко спа процедури срещу заплащане на приемливи цени - доста по-ниски от хотелските.

Стилян НАЙДЕНОВ