Лъсна схема за източване на 1,5 млн. лв. от лизингова къща

Нели СУКОВА

Публикувана в брой: 247 / 2009-12-28
Видяна: 2560 пъти

Прокуратурата във В. Търново работи по 13 преписки. Фирми въртят бизнеса с мними зърновози и камиониПрестъпна схема за източване на над 1, 5 млн. лв. от „Уникредит Лизинг” АД разплитат в момента прокурори и полицаи, научи „Борба” вчера. Далаверата е от 2005 година, но едва сега пълномощникът на лизинговия клон във В. Търново Иво Спасов сезирал държавното обвинение. По-рано дружеството се е казвало „Хеброс Лизинг” ЕАД и негов управител е бил Мирослав Кирчев, установи наша справка. В момента прокурорите от Великотърновската районна прокуратура работят по 13 преписки от престъпната грандиозна схема. Според зам.-шефа на инстанцията Йордан Кожухаров все още няма повдигнати обвинения, но това било само въпрос на време. На този етап се разпитват разкрити участници в крупното източване, което вероятно не е станало без участието на софийски шефове от фирмата и по-точно от отдел „Структурно финансиране”.

КАКВИ ТОЧНО ЩЕ БЪДАТ РАЗКРИТИЯТА ПО ВСИЧКИТЕ 13 ПОЛИЦЕЙСКИ ПРОВЕРКИ все още не е ясно. През май 2009 г. Окръжна прокуратура отказва да образува дело по чл. 282 от НК за престъпления по служба срещу бившия шеф на финансовата институция Мирослав Кирчев и праща документацията в Районна прокуратура. Тя пък разбива целия случай на отделни проверки, по които сега се работи.Ролята на Иван и Юлия КарашкиСемейството има регистрирани фирми във Велико Търново и Казанлък в момента, сочи справки в АПИС. Преди 4 години Иван и Юлия като отделни търговци с дружества за търговия със зърно, живи животни, суровини и т.н. позволени от закона дейности успели да убедят Мирослав Кирчев, че имат сериозен бизнес. Офертата към лизинговото дружество била препродажба на зърнени култури и зърновози с минимална печалба на техни клиенти. За обновяване на автопарка Карашки имали намерение да закупят на лизинг нова техника от фирми вносителки, посочени от съпрузите.

ПРОДАВАЧИТЕ НА ТЕХНИКАТА СА НЯКОЛКО ФИРМИ доставчици. „Метал Ал Центрум”, „Агролукс”, „Вили”, Бовал” и т.н. Последната например е със собственик от Великобритания.

Според досегашното разследване на полицията и прокуратурата продавачите и получателите са подставени лица на семейство Карашки. Въпросните дружества продавачи са били регистрирани и след това продавани на трети лица и формалните собственици само участвали в подписването и оформянето на договорите.На практика всички сделки са фиктивни и никой не е виждал техникатаПодставените фирми доставчици получавали парите от „Хеброс Лизинг” ЕАД чрез наглед перфектни договори. Никой от дружеството обаче не бил видял на живо въпросната техника от зърновози, камиони, ремаркета и т.н. Веднага след всяка сделка, по която потичали по около 80 000 лева, въпросната фирма доставчик била прехвърляна и продавана на трети лица, които пък нямали и понятие за какво става дума. Всичко се вършело САМО ПО ДОКУМЕНТИ и на практика лизингова вещ въобще не съществувала, но пари били дадени. Документацията се пращала в София, където след формална проверка и пак само ПО ДОКУМЕНТИ се превеждали фактурирани суми на доставчиците.Дупки в закона или комбинация срещу комисиони?Според прокуратурата Мирослав Кирчев е давал подробни обяснения до момента. Бившият управител на лизинговата къща във Велико Търново бил работил само по пълния свитък нужни документи. Как той и останалите по веригата служители и началници от столицата обаче не са разбрали няколко факта? Фактурите се оказали неистински, приемно-предавателните протоколи между доставчиците, лизинговото дружество и лизингополучателя били изготвяни, без ПЪТНО ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА ДА СА В НАЛИЧНОСТ, договорите за продажба и покупка били без нотариални заверки и т.н. наглед дребни детайли, които структурират цялата престъпна схема, която се разплита и в момента. Мирослав Кирчев, Юлия и Иван Карашки не са криминално проявени лица и до момента не са били клиенти нито на полицията, нито на прокуратурата. Според АПИС в момента 43-годишната Юлия Карашка е управител на фирма „Ивтранс” от В. Търново и на „Космотранс” в Казанлък. 45-годишният Иван Карашки представлява „Техномаш” в Казанлък, а през 2001 г. е имал фирма „Жикар” във В. Търново.adress etap, bus, group, plus, grup plus, sofia, varna, dobrich, veliko tarnovo, albena, shumen, silistra, omurtag, targovishte

shtastliveca, restorant, veliko tarnovo

victoria imoti, Veliko Turnovo

starcheski dom, dragijevo, Veliko Turnovo

san marco, veliko tarnovo

britos, novata bira na bulgaria, veliko tarnovo

transins, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobile

nadin, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobileobshtina Elena

obshtina Pavlikeni

scena na vekovete, veliko tarnovo, opera, carevec

Експерт Акаунтинг ООД - счетоводство, ддс, данъци, трз, заплати, отчет, декларации, осигуровки, право, закон. Expert Accounting