Вестник Борба - Новини от Велико Търново

40-те търновски благодетели, с чиито портрети шестват учениците на празника на старата столица

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧИИ ПОРТРЕТИ НОСЯТ ТЪРНОВСКИ УЧЕНИЦИ В ШЕСТВИЕТО НА 22 МАРТ? А НА КОГО Е ИДЕЯТА ЗА ТОВА? И ПРЕДИ КОЛКО ГОДИНИ ЗА ПЪРВИ ПЪТ Е БИЛ ОФОРМЕН ТОЗИ ПОЧЕТЕН БЛОК? Вероятно не, защото кой обръща внимание на някакви избелели черно-бели портрети! Те обаче не са някакви, а са на бележити търновци, дарявали средства и имоти за града си и за поколенията след тях. А са 40, защото празникът на Велико Търново е свързан не само с победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22 март или 9 март по стар стил 1230 г., но и с деня на Св. Четиридесет мъченици.

Read more
ОЩЕ НОВИНИ ОТ ДЕНЯ

Честит празник!

Уважаеми великотърновци и гости, Скъпи приятели на Старата столица, С голямо вълнение и искрено щастие Ви поздравявам по случай Празника

Read more

Честит празник!

Уважаеми великотърновци, Дами и господа, На 22 март Велико Търново празнува! В навечерието сме на дата, която ни връща към

Read more

Честит празник!

Уважаеми съграждани, Скъпи боляри, В сърцето си всеки българин възприема Велико Търново като средище на духовност, книжовност, святост и стабилност.

Read more

100 книги от фонда на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ дари директорът Иван Александров на две отделения в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново

Детското и хирургичното отделение получиха детски книжки и художествена литература, както и научнопопулярни списания. Това е второто дарение за болницата.

Read more

Кметът на Стражица Румен Павлов направи първа копка по проект „Реконструкция и рехабилитация на общински пътища в община Стражица”

Кметът на община Стражица Румен Павлов направи символична „първа копка“ по проект „Реконструкция и рехабилитация на общински пътища в община

Read more
Спорт
Забава и знание
КАКВО НАЙ-МНОГО ЧЕТОХТЕ МАРТ МЕСЕЦ ПРЕЗ 2015, 2016 И 2017Г.

Семейство направи в Хотница биоферма за новия хит лечебни гъби шийтаке

Съпрузите Диана и Атанас Димовски и дъщеря им Тоника влагат свои пари в начинанието, за да живеят на село СЕМЕЙСТВО ИНВЕСТИРА СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА В БИОФЕРМА за гъби шийтаке, които са лечебни и отлична храна за вегани. Стопанството на съпрузите Диана и Атанас Димови и на дъщеря им Тоника се намира в наследствена къща в Хотница. Начинанието е разработвана от доста време идея, а земеделският производител е 26-годишната госпожица Тоника, възпитаник на ВТУ. Биофермата върху два декара двор е кръстена „Тодина“ и е разположена в оранжерия, която засега е една, но ще бъдат няколко. До момента фамилията е инвестирала около 10 000 лева свои пари и се надява бизнесът да потръгне. Смелата инвестиция пък е единствена във Великотърновска област и не само при нас.

Read more

Един ден във Втора хирургия на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”

Д-р Иван Манчев: „Имали сме и имаме много успехи, случват се и неудачи, но всичко посрещаме заедно, в екип” СЕМЕЙСТВОТО НА ВТОРА ХИРУРГИЯ ВКЛЮЧВА ШЕСТИМА ЛЕКАРИ, 10 МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ И ЧЕТИРИ САНИТАРКИ. ПРЕЗ ЗЛАТНИТЕ ИМ РЪЦЕ ПРЕМИНАВАТ ГОДИШНО 1000 ЧОВЕКА, от които около 200 деца. В сектора се лекуват пациенти от 0 до 18 години с вродени заболявания на предната коремна стена, гастроинтестиналния тракт, външни полови органи, травми на меките тъкани, гръден кош, корем и леки термични травми.

Read more

error: Съдържанието е заключено!