Ротарианци ще реализират съвместни проекти с Община Горна Оряховица

Мария ШАЛАВЕРОВА

Публикувана в брой: 33 / 2010-02-17
Видяна: 924 пъти

Работата си по съвместни проекти обсъдиха по време на работна среща в понеделник кметът на Г. Оряховица инж. Йордан Михтиев и дистрикт-гуверньорът на „Ротари – България” Пламен Минев. Ротарианецът беше на официално посещение в Г. Оряховица по покана на местната структура. В срещата участваха още президентът на Ротари клуб „Г. Оряховица – Лясковец” Румен Божанков и неговият заместник Венцислав Стоев. „Основната цел на подобно партньорство е да подпомогнем работата на местната власт”, коментира Пламен Минев. „Имаме общи цели и работим в една и съща посока – за подобряване качеството на живот”, допълни инж. Михтиев.

Съвместните проекти, по които ще работят Община Г. Оряховица и Ротари клуб, са в сферите на образованието и здравеопазването. Целта на разработката „Час по бизнес” е да се създаде по-тясна връзка между бизнеса и образованието. Идеята ни е в час на класния ръководител или в подходяща извънкласна форма членове на Ротари клуба да запознаят учениците с организацията на своята дейност. Така реално младите хора ще разберат какви са изискванията и потребностите от работна сила, коментира Пламен Минев. „Ротари – България” осъществява инициативата „Час по бизнес” на национално ниво, като се очаква реализацията в училищата на Г. Оряховица и Лясковец да започне още тази учебна година.

Вторият национален проект на ротарианците е свързан с подобряване здравната култура на мъжете, стана ясно по време на срещата. Целта е да се постигне ранна диагностика на рака на простатата. Инициативата ще стартира на 23 февруари, като първият етап е информационен, а вторият – диагностичен, и ще се осъществи с подкрепата на много медицински специалисти.

През тази година е предвидена и съвместна дейност на ротарианците, Горнооряховския исторически музей и Община Г. Оряховица за извършване за пръв път на мащабни археологически разкопки в средновековната крепост Раховец. Освен това общината ще предостави терен от 10 дка за залесяване. За пета поредна година ще бъдат стимулирани еднократно даровитите деца на Г. Оряховица и Лясковец, като са събрани 11 000 лева.