20-те училища в община Горна Оряховица са готови за новата учебна година

Публикувана в брой: 164 / 2010-08-26
Видяна: 1125 пъти

На 15 септември две школа ще посрещнат учениците си в изцяло обновени сградиНормално ще започне новата учебна година във всичките 20 школа в община Горна Оряховица. Няма проблеми при текущите ремонти или забавяне в довършителните дейности, направени с пари от делегираните бюджети на учебните заведения, потвърдиха от местната администрация.. Все пак крайната дума ще бъде на специалистите от РИОКОЗ, които ще ги посетят до 15 септември. На 13 септември на сесия на Общинския съвет ще бъде утвърдена окончателно и училищната мрежа.

Само две училища в Горна Оряховица обаче могат да се похвалят, че в първия учебен ден ще посрещнат учениците си в изцяло обновени сгради с ново модерно оборудване. Това са ОУ „Иван Вазов” и СОУ „Георги Измирлиев”. И двете ще отворят врати с официална церемония на 15 септември. Очакват се много гости и от министерствата в София.

Близо 5, 9 млн. лева струваше проекта за енергийно-ефективна реконструкция и модернизация на двете школа, изготвен от общината. Парите са по оперативна програма „Регионално развитие”, а договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ бе подписан преди две години. С отпуснатите средства изцяло е подменена дограмата в двете учебни заведения, направена е топлоизолация, ремонтирани са старите покриви, сменени са електрическите и ВиК инсталации, направен е основен ремонт на санитарните възли, на спортните площадки и др. Единствено в гимназията ремонтите по енергийна ефективност, извършени от „Лукс Инвест” ООД – Габрово, приключиха в определения срок от 75 дни. Точно на 31 май фирмата направи своя доклад и се прие обектът, обяви Светла Драганова, директор на СОУ „Г. Измирлиев”. За нея извършените дейности са една сбъдната мечта. „Нищо не е такова, каквото беше. Няма нищо старо в училището”, горда е Драганова. По време на реконструкцията близо 800-те ученици бяха разпределени в три училища в Горна Оряховица. Макар в такава ситуация, създала малко неудобство на възпитаниците на гимназията и на родители, ремонтът си струва. В това ще се убедят всички, посетили училището. Най-голямата гордост на учебното заведение е обновеният плувен басейн, нефункционирал повече от 15 години. В него е изградена специална пречистваща и нагревателна система. Училището разполага вече и с модерен фитнес център, зала за тенис и две рампи и асансьор за хора с увреждания. По проекта са закупени компютри, цифрови камери, мултимедийни проектори, лаптопи. Изцяло оборудвани са физкултурните салони, кабинетите по история, география и химия. 150 000 лева от преходния остатък на делегирания бюджет на гимназията ще отидат за закупуване на мебели в канцелариите и класните стаи и оградни мрежи в двора на училището. Всяка от класните стаи ще има интернет връзка.

В ОУ„Иван Вазов” дейностите бяха поверени на „Главболгарстрой” - София. Фирмата трябваше да приключи в рамките на 48 календарни дни, но не успя. Забави ремонтите с близо месец, извърши некачествени дейности, поради което бе санкционирана от общината в размер на 15 хиляди лева. Въпреки това близо 500 ученици на школото ще се възползват от новите придобивки на 15 септември. Освен реконструкцията и модернизацията на сградата са осигурени компютри и учебни бели дъски. Изграден е и съвременен логопедичен кабинет. Оборудван е с необходимите обучителни материали за работа с деца с нарушено произношение и структура на речта, брайлова клавиатура, игри за развитие на координацията и др. В него ще работят двама специалисти.

За успешното приключване на проекта за двете училища община Горна Оряховица кандидатства по ФЛАГ. На 22 юни т.г. фондът отпусна кредит в размер на близо 1, 5 млн. лв.

К. ГЕОРГИЕВА