На гости: Руснак направи сайт на Павел

Нели СУКОВА

Публикувана в брой: 186 / 2010-09-28
Видяна: 2201 пътиРуснак направи сайт на Павел

Компютърният спец Олег Чернишев от Москва за пръв път видял на живо село у насРуснак направи и подари сайт на село Павел, който вече е забелязан в Русия заради интересния подход към малкото село. В www.pavelbulgaria.narod.ru може да се види и в. „Борба”, както и приложението „Полски Тръмбеш”. Отправките водят и до информация със снимки за Велико Търново, както и за руски фирми. Това е първият официален сайт за село Павел, а в община Полски Тръмбеш още две села имат сайт - Страхилово и Обединение. Другите два сайта обаче са направени от местни родолюбци. Идеята за сайта на Павел съвсем не е случайна, защото неговият собственик е компютърен спец със собствена фирма в Москва.

ОЛЕГ ЧЕРНИШЕВ Е РОДЕН И ЖИВЕЕ ЗАЕДНО СЪС СЪПРУГАТА СИ НАТАША, която е завършила фармация, в Москва. 45-годишният руснак си е купил къща в село Павел по интернет по миналата година. Селският имот обаче съвсем не е стегнат заради тримесечния визов режим за руснаците и защото Олег не е от много богатите. Той обаче казва, че не всичко е пари и за пръв път се е радвал като дете, когато с Наташа са дошли в истинско село. „Преди това бяхме виждали само по интернет, в Русия също си нямаме село, а Москва е задимен огромен мегаполис. Това лято пък преживяхме ужаса от смога, който бе надвиснал над града. Щях да дойда по-рано това лято и да остана по-дълго, но тримесечните визи са голямо изпитание и струват около 70 лева, сред най-скъпите в Евросъюза”, споделя Олег.

През това време съседите му Аница и Александър заедно с 86-годишната баба Тодора идват с поднос в ръка. В него Аница е наредила току-що изпечени домашни гевречета и хрупкав кекс.

СЕМЕЙСТВОТО ПРИЗНАВА, ЧЕ СЕ РАДВА НА РУСНАЦИТЕ У НАС заради близкия и разбираем език, липсата на надменност и вековните отношения между двата народа. Бай Сашо пък поддържа и лозето на Олег, от което скоро ще станат хубаво вино и ракия. Г-н Чернишев с охота показва големите чепки грозде, за които всъщност няма почти никаква заслуга, но се чувства горд производител.

И КАТО ВСЕКИ КОМПЮТЪРДЖИЯ, НАШИЯТ ДОМАКИН ПРЕДПОЧИТА ДА ГОВОРИ за това, от което разбира, и да остави селския двор и лозето на любезните си съседи.

„Конкуренцията в Москва в моя бизнес е голяма и не съм далеч от мисълта да работя и в България. Но ме спират визите, макар да имам регистрирана фирма у вас. Имам страшно много идеи за сайта на Павел, а се изкуших да си купя къща, защото моя братовчедка има апартамент от няколко години край Несебър. Бизнесмен от Москва вече проявяват интерес към моя сайт, но той все още не е с толкова много посещения, колкото бих искал. Хубавото е, че кметицата на селото Анка Личева е изпълнила своето обещание тук да има интернет, и много помага на всички чужденци”, споделя Олег. От своя собствен бизнес в Москва той изкарва на месец над 1000 евро. За там са малко, но за България са добри пари.

Дали Москва е един от най-скъпите градове в света? На този въпрос Чернишев отговаря така: „Средната пенсия у нас е около 300 евро плюс добри социални облекчения, но въпреки това възрастните хора едва свързват двата края. Цените обаче са почти еднакви у вас и у нас и не знам как оцеляват вашите стари хора с два пъти по-малки пенсии. България е всъщност евтина държава за чужденци, но много богата с ресурси и хора. Първото, което ме просълзи, беше именно гостоприемството и добротата на българите, радушното посрещане”, каза още Олег Чернишев.

ТОЙ, ЗА РАЗЛИКА ОТ АНГЛИЧАНИТЕ, КОИТО СА НАЙ-МАСОВИТЕ ПРЕСЕЛНИЦИ У НАС, е бил проверен щателно от МВР. Заради внушителния си външен вид и защото е от пъпа на Москва, а там все още се корени руската мафия. Олег обаче, за разлика от родната полиция, казва: „Рядко стават убийства, улични престрелки няма, престъпността е много скрита, а аз и Наташа за щастие никога не сме били нито жертви, нито участници в престъпление”.

В ПАВЕЛ КЪЩА ИМА ОЩЕ ЕДНО РУСКО СЕМЕЙСТВО – КОЛЯ Е МОРЯК, А ОЛЯ Е УЧИТЕЛКА, но това лято не са си идвали. В този край на селцето обаче наскоро си е купил къща странен британец. 26-годишният Келуър пристигнал сам с микробус. Той прилича на актьора от рекламата на вафли „Трепач” и твърди, че дошъл в България да рисува, да гледа зеленчуци и животни. За да се разбира с местните, вече ходи с речник в ръка, но въпреки това контактите с него са трудни, признава кметицата Анка Личева. Къде на шега, къде на истина, тя казва: „Ами ако тук се заселят китайци, японци, турци и от други националности, аз ли трябва да знам езика им или те българския? „И с охота си говори с Олег, защото просто няма нужда нито от речник, нито от преводач.adress etap, bus, group, plus, grup plus, sofia, varna, dobrich, veliko tarnovo, albena, shumen, silistra, omurtag, targovishte

shtastliveca, restorant, veliko tarnovo

victoria imoti, Veliko Turnovo

starcheski dom, dragijevo, Veliko Turnovo

san marco, veliko tarnovo

britos, novata bira na bulgaria, veliko tarnovo

transins, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobile

nadin, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobileobshtina Elena

obshtina Pavlikeni

scena na vekovete, veliko tarnovo, opera, carevec

Експерт Акаунтинг ООД - счетоводство, ддс, данъци, трз, заплати, отчет, декларации, осигуровки, право, закон. Expert Accounting