На гости: Руснак направи сайт на Павел

Нели СУКОВА

Публикувана в брой: 186 / 2010-09-28
Видяна: 2218 пътиРуснак направи сайт на Павел

Компютърният спец Олег Чернишев от Москва за пръв път видял на живо село у насРуснак направи и подари сайт на село Павел, който вече е забелязан в Русия заради интересния подход към малкото село. В www.pavelbulgaria.narod.ru може да се види и в. „Борба”, както и приложението „Полски Тръмбеш”. Отправките водят и до информация със снимки за Велико Търново, както и за руски фирми. Това е първият официален сайт за село Павел, а в община Полски Тръмбеш още две села имат сайт - Страхилово и Обединение. Другите два сайта обаче са направени от местни родолюбци. Идеята за сайта на Павел съвсем не е случайна, защото неговият собственик е компютърен спец със собствена фирма в Москва.

ОЛЕГ ЧЕРНИШЕВ Е РОДЕН И ЖИВЕЕ ЗАЕДНО СЪС СЪПРУГАТА СИ НАТАША, която е завършила фармация, в Москва. 45-годишният руснак си е купил къща в село Павел по интернет по миналата година. Селският имот обаче съвсем не е стегнат заради тримесечния визов режим за руснаците и защото Олег не е от много богатите. Той обаче казва, че не всичко е пари и за пръв път се е радвал като дете, когато с Наташа са дошли в истинско село. „Преди това бяхме виждали само по интернет, в Русия също си нямаме село, а Москва е задимен огромен мегаполис. Това лято пък преживяхме ужаса от смога, който бе надвиснал над града. Щях да дойда по-рано това лято и да остана по-дълго, но тримесечните визи са голямо изпитание и струват около 70 лева, сред най-скъпите в Евросъюза”, споделя Олег.

През това време съседите му Аница и Александър заедно с 86-годишната баба Тодора идват с поднос в ръка. В него Аница е наредила току-що изпечени домашни гевречета и хрупкав кекс.

СЕМЕЙСТВОТО ПРИЗНАВА, ЧЕ СЕ РАДВА НА РУСНАЦИТЕ У НАС заради близкия и разбираем език, липсата на надменност и вековните отношения между двата народа. Бай Сашо пък поддържа и лозето на Олег, от което скоро ще станат хубаво вино и ракия. Г-н Чернишев с охота показва големите чепки грозде, за които всъщност няма почти никаква заслуга, но се чувства горд производител.

И КАТО ВСЕКИ КОМПЮТЪРДЖИЯ, НАШИЯТ ДОМАКИН ПРЕДПОЧИТА ДА ГОВОРИ за това, от което разбира, и да остави селския двор и лозето на любезните си съседи.

„Конкуренцията в Москва в моя бизнес е голяма и не съм далеч от мисълта да работя и в България. Но ме спират визите, макар да имам регистрирана фирма у вас. Имам страшно много идеи за сайта на Павел, а се изкуших да си купя къща, защото моя братовчедка има апартамент от няколко години край Несебър. Бизнесмен от Москва вече проявяват интерес към моя сайт, но той все още не е с толкова много посещения, колкото бих искал. Хубавото е, че кметицата на селото Анка Личева е изпълнила своето обещание тук да има интернет, и много помага на всички чужденци”, споделя Олег. От своя собствен бизнес в Москва той изкарва на месец над 1000 евро. За там са малко, но за България са добри пари.

Дали Москва е един от най-скъпите градове в света? На този въпрос Чернишев отговаря така: „Средната пенсия у нас е около 300 евро плюс добри социални облекчения, но въпреки това възрастните хора едва свързват двата края. Цените обаче са почти еднакви у вас и у нас и не знам как оцеляват вашите стари хора с два пъти по-малки пенсии. България е всъщност евтина държава за чужденци, но много богата с ресурси и хора. Първото, което ме просълзи, беше именно гостоприемството и добротата на българите, радушното посрещане”, каза още Олег Чернишев.

ТОЙ, ЗА РАЗЛИКА ОТ АНГЛИЧАНИТЕ, КОИТО СА НАЙ-МАСОВИТЕ ПРЕСЕЛНИЦИ У НАС, е бил проверен щателно от МВР. Заради внушителния си външен вид и защото е от пъпа на Москва, а там все още се корени руската мафия. Олег обаче, за разлика от родната полиция, казва: „Рядко стават убийства, улични престрелки няма, престъпността е много скрита, а аз и Наташа за щастие никога не сме били нито жертви, нито участници в престъпление”.

В ПАВЕЛ КЪЩА ИМА ОЩЕ ЕДНО РУСКО СЕМЕЙСТВО – КОЛЯ Е МОРЯК, А ОЛЯ Е УЧИТЕЛКА, но това лято не са си идвали. В този край на селцето обаче наскоро си е купил къща странен британец. 26-годишният Келуър пристигнал сам с микробус. Той прилича на актьора от рекламата на вафли „Трепач” и твърди, че дошъл в България да рисува, да гледа зеленчуци и животни. За да се разбира с местните, вече ходи с речник в ръка, но въпреки това контактите с него са трудни, признава кметицата Анка Личева. Къде на шега, къде на истина, тя казва: „Ами ако тук се заселят китайци, японци, турци и от други националности, аз ли трябва да знам езика им или те българския? „И с охота си говори с Олег, защото просто няма нужда нито от речник, нито от преводач.