Читалището в Константин стана на 110 години

Мария Симеонова

Публикувана в брой: 188 / 2010-09-30
Видяна: 923 пъти

„Ако сега се спори кой е първият български частен университет /Бургаският, Варненският и т.н./, аз бих казал: „Бате-Митковият”, селското читалище, чиято душа е той. В него се учи всичко – изкуство, театър, литература, поезия, музика. Всички, получили началния си тласък в този „университет”, не може да не са му благодарни.” Този спомен е запазил за читалището в Константин известният карикатурист на в. „Борба” Петър Борсуков от „едно много, много минало време”, както пише самият той във вестника.

За тези години и днес по-възрастните хора от селото говорят с носталгия, когато на сезон е имало по две театрални постановки. Младите и амбициозни тогава студенти Петър Борсуков и Александър Терзиев /днес професор/ и неуморните читалищни дейци Димитър Карачоров /бате Митко/, Михаил Кюлджиев, Недю Арабаджиев, Любен Чакъров изготвят декорите и режисурата за пиесите.

Огънят, запален от първите, поддържат през годините читалищните дейци в Константин. В събота в читалищния салон се събраха млади и стари, за да отбележат 110 години от създаването на народното читалище, което носи името „Искра”. Денят 25 септември не бе избран случайно – преди 81 лета на този ден е осветен читалищният дом.

С много настроение и признателност бе заредено затрогващото тържество. От сърце пяха и танцуваха децата от основното училище в селото, певческата група към читалището и гостите от танцов ансамбъл „Елена”. Организаторите бяха подредили изложба от саксийни цветя, а първата награда взе най-големият цветар в Константин – 36-годишният Сава Иванов, с разкошната бугенвилия. Йорданка Бакърджиева от Г. Оряховица пък показа на своите земляци самобитното си изкуство – рисунки върху керемида.

Председателят на читалищното настоятелството и кмет Стоян Пенков награди с грамоти читалищни дейци за цялостния им принос в развитието на читалищната дейност, а също и за постижения в художествената самодейност. Той представи и най-важните моменти от 110-годишната история на читалището.

Началото е поставено на 2 януари 1900 година, когато е основано от 28 души читалищно дружество, наречено „Благодетел”. Инициатор е младият и енергичен учител Никола Стойков, който на следващата година е избран за негов председател. Идеята за построяване на читалищен дом се осъществява едва след три десетилетия. През годините се събират дарения, организират се томболи, вътрешни и външни заеми. След неуспешен търг строителството на сградата е възложено на Драган Василев и Стоян Урумов през 1927 г. за 210 000 лв. Две години по-късно по повод половинвековния юбилей на селото тя е открита.

Първият по-голям ремонт и разширение на читалищната сграда е през 1996 г. По проект „Красива България” по-късно е направен ремонт на покрива и боядисана фасадата, а преди две години по случай 130 години от основаването на селото тя беше освежена отново, обновен беше и площадът пред читалището.

Стотици са читалищните дейци, за които се казаха добри думи, посветили време, жар и енергия на народополезното дело. Развива се театрален колектив, първият читалищен хор е от 40 души, към него има и оркестър. Отделно се създава женски битов хор, а безспорна гордост е певческата група за изворен фолклор с ръководител Донка Къдрева, т.нар. „Златни баби” от Константин. Създадена по време на работа на полето през 1986 г., групата печели златен медал от събора в Копривщица, а по-късно е направено и предаване по БНТ за нея. Към читалището е работил кино-фотоклуб, имало е младежки естраден състав, а библиотечният му фонд днес наброява над 7300 тома.adress etap, bus, group, plus, grup plus, sofia, varna, dobrich, veliko tarnovo, albena, shumen, silistra, omurtag, targovishte

shtastliveca, restorant, veliko tarnovo

victoria imoti, Veliko Turnovo

starcheski dom, dragijevo, Veliko Turnovo

san marco, veliko tarnovo

britos, novata bira na bulgaria, veliko tarnovo

transins, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobile

nadin, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobileobshtina Elena

obshtina Pavlikeni

scena na vekovete, veliko tarnovo, opera, carevec

Експерт Акаунтинг ООД - счетоводство, ддс, данъци, трз, заплати, отчет, декларации, осигуровки, право, закон. Expert Accounting