Пазарът на дърва се задъха пред голямото търсене

Георги БАЕВ

Публикувана в брой: 198 / 2010-10-14
Видяна: 1349 пъти

От две седмици в региона се усеща недостиг на дърва за огрев, установи репортерска проверка. В момента дърва не могат да се намерят от няколко поделения на „Топливо” в областта, които за първи път не получават заявените доставки. „Търсенето е много голямо от всички, така и предни години не е било”, обясняват продавачите, размишлявайки, че това се дължи на кризата. В „Топливо” АД Велико Търново чакат нови партиди, но в кой ден никой не знае. Тонът дърва иначе се търгува за 110 лв., което е по-малко от два кубика. Доставката до дома е за сметка на клиента. „Сега вървят предимно въглищата и брикетите”, посочи управителката Светла Илиева.

Въглищата се харчат за 228 лв. за тон. Тонът брикети излиза около 210 лв. В града интерес се наблюдава и към екобрикетите. Тук такива се карат най-често от свищовския завод „Свилоза”, а килограмът струва 35 стотинки. Екобрикетите може да се ползват във всякакъв котел за твърдо гориво. „И ценово излиза много изгодно”, обясняват от бранша. За „Свилоза” обаче също не достига технологичната дървесина, както и за редица други предприятия в региона. В началото на отоплителния сезон десетки семейства от Свищов са в паника, защото нямат друга алтернатива. Последната доставка на дърва в града е била преди месец, говорят търговците. Жителите в крайдунавския град са възмутени, че фирмите за твърдо гориво са допуснали тази ситуация. За да не останат на студено, много от домакинствата са принудени да пътуват до складове в други градове.

Въпреки че разлепените по спирките във В. Търново обяви за доставка на дърва още стоят, поне половината от тях вече не са актуални. „Количествата са изчерпани”, съобщава анонимен мъжки глас. Според обявите в града се правят сензационни отстъпки, като до вратата на клиента се кара кубик дърва за малко над 50 лв. Всъщност това е нормална цена, обясняват от „Топливо”.

Друг основен доставчик на дървесина е Регионалната дирекция по горите. Гражданите могат да купуват дърва от местните горски стопанства на изключително атрактивни цени - 45 лв. без ДДС за плътен кубически метър - това е около тон. В балканските общини цените са по-ниски, а в стопанствата от равнинните части на областта предлагат кубика за около 52 лв. без ДДС. „Не сме намалявали добива на дървесина и въпреки това има недостиг на пазара”, отчете директорът инж. Николай Николов. По неговите думи една от причините за задъхващия се пазар е, че през тази година дърводобивът в частните гори значително е намалял, за разлика от този в държавните гори. Друга от причините за недостига на прага на зимата е, че клиентите са чакали последния момент за запасяване. „Лятото също се продават дърва, но интересът беше нищожен”, посочи инж. Николов.