Йосиф Новосад: „Вкусът на колбасите от едно време не може да се върне”

Георги БАЕВ

Публикувана в брой: 203 / 2010-10-21
Видяна: 2150 пъти

Контролът на производството на месни продукти от държавните ветеринарни власти е на ниво, съобщават производители от региона, които продават и колбаси с лого „Стара планина”. Проверките на ДВСК са чести, което прави седемте наши месарниците дисциплинирани, научи „Борба”.

„При мен работят петима държавни ветеринари и трима частни, които следят процеса и гарантират качеството на продуктите”, коментира управителят на фабриката за колбаси „Чех” Йосиф Новосад. По неговите думи не може да се говори за слаб контрол, а по-скоро трябва да бъде обърнато повече внимание на процедурата за взимане на проби и това да бъде в присъствието на нотариус или още държавни органи.

Новосад подчерта, че името на една фирма струва много пари. Във връзка със скандала около нарушената рецепта на „Стара планина” от страна на четири големи фирми от различни краища на страната той допълни, че версиите могат да бъдат много. Като технолог Йосиф Новосад обяснява, че неговата фирма има право да предлага всички продукти, които влизат в стандарта, с изключение на кренвиршите и суровата наденица, тъй като в тях се слага соев изолат, защото са малотрайни продукти.

„Тези два вида колбаси можем да ги стабилизираме само със соевия концентрат, който е много чист продукт”, каза още той. И в тази връзка оправданието на някои фирми, че соята се използвала да стабилизира подправките, не е вярно, защото изолатът държи кренвиршите изпънати и трайни. От друга страна, той не изключва и конкурентни номера, тъй като в борбата за пазари е възможно дадена фирма да направи соеви продукти, да сложи логото за качество и да го даде за изследване в държавната лаборатория.

Отделен пък е въпросът, че вкусът от едно време е мит. Няма как сега да бъдат направени колбаси, които да притежават стария вкус. Новосад каза, че времената са различни, има нови технологии, животните не са същите, не ядат същата храна и не се отглеждат в същите условия. „Как за едно месо ще кажете, че е екологично? Преди време едно прасе се гледаше цяла година, а сега - за около 6 месеца. Фуражите са вносни, препаратите за лечение нямат нищо общо с миналото и ред други причини”, допълни още шефът на местната месопреработвателната фабрика.adress etap, bus, group, plus, grup plus, sofia, varna, dobrich, veliko tarnovo, albena, shumen, silistra, omurtag, targovishte

shtastliveca, restorant, veliko tarnovo

victoria imoti, Veliko Turnovo

starcheski dom, dragijevo, Veliko Turnovo

san marco, veliko tarnovo

britos, novata bira na bulgaria, veliko tarnovo

transins, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobile

nadin, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobileobshtina Elena

obshtina Pavlikeni

scena na vekovete, veliko tarnovo, opera, carevec

Експерт Акаунтинг ООД - счетоводство, ддс, данъци, трз, заплати, отчет, декларации, осигуровки, право, закон. Expert Accounting