Бивш банков експерт се захвана с биопроизводство на орехи и арония

Публикувана в брой: 223 / 2010-11-18
Видяна: 9007 пътиБивш банков експерт се захвана с биопроизводство на орехи и арония

Пламен Пенчев създаде 340 дка градина в МировоПламен Пенчев е сред малкото смелчаци от Великотърновско, който се е заел с биопроизводство на арония и орехи. Той е създал насаждение от 260 дка от екзотичния храст по проект, одобрен по програма САПАРД през 2007 г. След това по проект „Млад фермер” е изградил 80 дка орехова градина. Ореховият посадъчен материал е от Института по овощарство в Пловдив и е сертифициран. Четирите сорта са специално избрани - „Извор 10”, „Дряново”, „Шейново” и „Сливен”. Купил е лицензираните фиданки на цена от 10 лв. дръвчето и инвестициите му само за посадъчен материал са около 30 000 лв. За съжаление всяка година крадат 100-200 дръвчета и се налага да подновява градината.

Отглежда орехите и аронията по напълно биологичен начин и ежегодно защитава сертификата за биологично производство. Сертифициращият орган е фирма „Балкан Биосерт” - София, който непрекъснато проверява и контролира технологията на отглеждане.

Биологичното производство допуска използване само на заместители на химичните препарати, които са на растителна основа. През последните 5 години стопанинът от Мирово дори е забравил техните имена, защото не ги е употребявал изобщо. Идеята на подобна технология е насажденията така да се отглеждат, че да не се прилагат дори разрешени агропрепарати.

Годишно разходите за задължителните агромероприятия в ореховата градина възлизат на 90-100 лв./дка. По 100 лв./дка е субсидията, която обаче е спряна от м.г., и всички опити на Пламен да получи обосновано обяснение за това до момента остават без резултат.

Засега получава редовно агроекологични от европейските фондове плащания за аронията. Субсидията е 80 лв./дка, въпреки че разходите на декар са с 10-20 лв. повече. Закупил е модерно капково съоръжение, което струва 50 000 лв. и осигурява свеж приток на влага. Наблизо минава Голяма река, от която черпи вода за напояване. Мястото е в близост и до гора, а в околността няма интензивно земеделие и замърсители.

Но с аронията проблемите са от друго естество. В България почти няма пазар за витаминозните плодове на екзотичния храст. А конкуренцията на европейския пазар е изключително сериозна. Причината е, че българските насаждения са неконкурентни заради порочна практика при създаване на масива. Нашите агрономи предлагат определена схема за засаждане на храстите по 1 м разстояние между растенията и по 10 метра междуредие. Това създава трудности за механична обработка и оскъпява агромероприятията 5 пъти в сравнение с масивите с арония в Полша, където спазват 0, 5 м разстояние при засаждане на храстите. Нашите насаждения са разположени на 4 пъти по-голяма площ от полските, което прави обработките трудоемки и по-скъпи. Налага се използването на повече ръчен труд, което означава допълнителни разходи. Четири пъти годишно трябва да се коси масивът, защото употребата на препарати срещу плевели е напълно забранена. Пламен Пенчев има желание да ползва машини за прибиране на реколтата, които са два вида - самоходен комбайн и такъв с прикачна техника. Самоходната машина обаче е на цена около 100 000 лв. и засега си остава мечта.

Въпреки трудностите и очакването на първата реколта от арония стопанинът от Мирово вярва в бъдещето на биологичното производство. Той е убеден, че в България трябва да развиваме земеделие, което съхранява красивата ни природа. Освен това интересът към биологично произведената продукция в световен мащаб все повече нараства. Пламен Пенчев има опит в сферата на земеделието и търговията, защото дълги години е бил директор на бившето „Булгарплод” - В. Търново. Той е с икономическо образование и е работил като банков експерт във В. Търново. Пет години е преподавал банково дело в Стопанския факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Но земеделието е неговата голяма любов и затова всеотдайно работи овощната му градина и аронията да бъдат за чудо и приказ.

Лилия ЛОЗАНОВАadress etap, bus, group, plus, grup plus, sofia, varna, dobrich, veliko tarnovo, albena, shumen, silistra, omurtag, targovishte

shtastliveca, restorant, veliko tarnovo

victoria imoti, Veliko Turnovo

starcheski dom, dragijevo, Veliko Turnovo

san marco, veliko tarnovo

britos, novata bira na bulgaria, veliko tarnovo

transins, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobile

nadin, izkupuvane na stari koli, avtomobili, automobileobshtina Elena

obshtina Pavlikeni

scena na vekovete, veliko tarnovo, opera, carevec

Експерт Акаунтинг ООД - счетоводство, ддс, данъци, трз, заплати, отчет, декларации, осигуровки, право, закон. Expert Accounting