Бивш банков експерт се захвана с биопроизводство на орехи и арония

Публикувана в брой: 223 / 2010-11-18
Видяна: 8631 пътиБивш банков експерт се захвана с биопроизводство на орехи и арония

Пламен Пенчев създаде 340 дка градина в МировоПламен Пенчев е сред малкото смелчаци от Великотърновско, който се е заел с биопроизводство на арония и орехи. Той е създал насаждение от 260 дка от екзотичния храст по проект, одобрен по програма САПАРД през 2007 г. След това по проект „Млад фермер” е изградил 80 дка орехова градина. Ореховият посадъчен материал е от Института по овощарство в Пловдив и е сертифициран. Четирите сорта са специално избрани - „Извор 10”, „Дряново”, „Шейново” и „Сливен”. Купил е лицензираните фиданки на цена от 10 лв. дръвчето и инвестициите му само за посадъчен материал са около 30 000 лв. За съжаление всяка година крадат 100-200 дръвчета и се налага да подновява градината.

Отглежда орехите и аронията по напълно биологичен начин и ежегодно защитава сертификата за биологично производство. Сертифициращият орган е фирма „Балкан Биосерт” - София, който непрекъснато проверява и контролира технологията на отглеждане.

Биологичното производство допуска използване само на заместители на химичните препарати, които са на растителна основа. През последните 5 години стопанинът от Мирово дори е забравил техните имена, защото не ги е употребявал изобщо. Идеята на подобна технология е насажденията така да се отглеждат, че да не се прилагат дори разрешени агропрепарати.

Годишно разходите за задължителните агромероприятия в ореховата градина възлизат на 90-100 лв./дка. По 100 лв./дка е субсидията, която обаче е спряна от м.г., и всички опити на Пламен да получи обосновано обяснение за това до момента остават без резултат.

Засега получава редовно агроекологични от европейските фондове плащания за аронията. Субсидията е 80 лв./дка, въпреки че разходите на декар са с 10-20 лв. повече. Закупил е модерно капково съоръжение, което струва 50 000 лв. и осигурява свеж приток на влага. Наблизо минава Голяма река, от която черпи вода за напояване. Мястото е в близост и до гора, а в околността няма интензивно земеделие и замърсители.

Но с аронията проблемите са от друго естество. В България почти няма пазар за витаминозните плодове на екзотичния храст. А конкуренцията на европейския пазар е изключително сериозна. Причината е, че българските насаждения са неконкурентни заради порочна практика при създаване на масива. Нашите агрономи предлагат определена схема за засаждане на храстите по 1 м разстояние между растенията и по 10 метра междуредие. Това създава трудности за механична обработка и оскъпява агромероприятията 5 пъти в сравнение с масивите с арония в Полша, където спазват 0, 5 м разстояние при засаждане на храстите. Нашите насаждения са разположени на 4 пъти по-голяма площ от полските, което прави обработките трудоемки и по-скъпи. Налага се използването на повече ръчен труд, което означава допълнителни разходи. Четири пъти годишно трябва да се коси масивът, защото употребата на препарати срещу плевели е напълно забранена. Пламен Пенчев има желание да ползва машини за прибиране на реколтата, които са два вида - самоходен комбайн и такъв с прикачна техника. Самоходната машина обаче е на цена около 100 000 лв. и засега си остава мечта.

Въпреки трудностите и очакването на първата реколта от арония стопанинът от Мирово вярва в бъдещето на биологичното производство. Той е убеден, че в България трябва да развиваме земеделие, което съхранява красивата ни природа. Освен това интересът към биологично произведената продукция в световен мащаб все повече нараства. Пламен Пенчев има опит в сферата на земеделието и търговията, защото дълги години е бил директор на бившето „Булгарплод” - В. Търново. Той е с икономическо образование и е работил като банков експерт във В. Търново. Пет години е преподавал банково дело в Стопанския факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Но земеделието е неговата голяма любов и затова всеотдайно работи овощната му градина и аронията да бъдат за чудо и приказ.

Лилия ЛОЗАНОВА