В Големани и съседните три села лекар не е стъпвал повече от… половин век

Надежда МИРЕВА

Публикувана в брой: 10 / 2011-01-14
Видяна: 1920 пъти

„Тези хора явно Господ ги пази”, казва кметският наместник Веселина Стойчева„Тук лекар и аптека няма, зъболекар – също. Господ ни пази от болести, но ако се наложи линейка да дойде, докато вали сняг и пътищата още не са разчистени, пак Господ да ни е на помощ”, кръстят се местните баби и дядовци. Те отдавна са свикнали с липсата на лекар и дори вече не смятат това за голям проблем. Много повече се вълнуват дали радиоточката им свири например. Страхуват се обаче, когато падне по-голям сняг, защото докато се разчистят тесните пътища до селата, линейката от Велико Търново може да дойде твърде късно при критична ситуация...

„От 1960 година тук не е идвал лекар и хората са без здравни грижи на място”, обясни ситуацията за „Борба” кметският наместник на Големани Веселина Стойчева. Към повереното й кметство са и Нацовци, Върлинка и Малчовци.

Около 50 души живеят постоянно в четирите населени места. През лятото обаче бройката се увеличава заради гостуващите на бабите и дядовците внуци и жители от други населени места.

„Преди 1960 година в селата е идвал специалист от Килифарево веднъж или два пъти седмично. От тогава насетне тук няма лекар.

Опитах се да говоря с няколко лични лекари, дори с моята лекарка в Търново. Нямат нищо против да дойдат, но се притесняват, че няма да наберат необходимия брой пациенти. Може би имат право. Те си гледат от тяхната гледна точка. Но ние оставаме без лекар”, разказва за опитите си да се пребори с проблема Веселина.

Всеки от жителите на четирите села се е записал при личен лекар или в Килифарево, или във Велико Търново. Веднъж месечно бабите и дядовците отиват в града на преглед при джипито си. Изписват им лекарства, купуват си ги от градските аптеки и се прибират на село. За цялата процедура отива ден, тъй като транспортът до селата е два или три пъти в деня.

„През останалото време хората разчитат на запасите от лекарства, които имат вкъщи. Някои от тях си имат апарати за кръвно налягане и сами си мерят кръвното. Когато се наложи, викат Бърза помощ и така се оправят”, обяснява кметският наместник.

С помощта на Благовеста Факирова и сдружение „Свети Иван Рилски” са правени акции по селата. През миналата година в Големани е организирана среща с двама лекари кардиолози от кардиологичната клиника във Велико Търново. На място в селото специалистите са измервали кръвното налягане, кръвната захар и са правили електрокардиограми на жителите. След прегледите хората са изпращани при личните лекари за консултация. Няколко възрастни жени дори са лежали в кардиологичната клиника, защото са имали проблеми.

През миналата година кметството е получило и дарение от „Софарма”. Веселина лично раздала медикаментите на жителите според нуждите им, това обаче са редки акции.

Сред хубавите новини, които зарадвали местните жители, е това, че от миналата година в кметството вече има... апарат за измерване на кръвно налягане. Получили го като дарение от бизнесмена Петър Христов. Така всеки, който има нужда, отива при Веселина и тя се превръща в „лекар” и измерва кръвното на хората.

„Аз съм им купувала лекарства, меря им кръвното налягане, дори преди дарението съм носила собствения си апарат от къщи. Това обаче не е медицинска помощ”, с болка признава кметският наместник.

„Екипи от Велико Търново идват при нужда, но особено през зимата първата ми мисъл за разчистването на пътя е да се направи веднага, защото, не дай си, боже, линейка трябва да може да мине. Но в първите моменти, когато започне да вали сняг, докато успеем да разчистим, както казват бабите, ако се наложи, Господ да ни е на помощ. Тези хора обаче явно Господ ги пази и сами се пазят, защото се съхраняват въпреки трагичното положение с лекарската помощ”, твърди още Веселина.

„Вероятно подобни проблеми имат и на други места и моята препоръка към управляващите е да се намери някакво решение. Може би трябва да има дотации за такива населени места, защото този личен лекар, като дойде, иска да е финансово обезпечен. Като не може да получи достатъчно от набирането на пациенти, трябва може би да му се даде някаква сума, която да го стимулира. Поне аз така виждам решаването на нещата”, признава Веселина Стойчева.

Минималната бройка пациенти, която трябва да събере личен лекар, е 900 души, коментира ситуацията за „Борба” главният секретар на Регионалния център по здравеопазване в старата столица инж. Виолина Енева. Освен това, за да ходи лекар дори веднъж или два пъти седмично в дадено населено място, там трябва да има помещение, което да отговаря на хигиенни изисквания, и да има определено медицинско оборудване. Има възможност и за посещения по домовете, но това вече е въпрос на желание от страна на специалиста.

По закон лекарите имат право да съберат необходимата бройка пациенти от няколко населени места. И четирите села обаче са твърде малки, за да се съберат пациенти. Според регистрите в РЦЗ в Големани живеят 7 жители, във Върлинка – 6, в Малчовци – 16, и Нацовци – 62. Лекарите получават пари за всеки пациент в пациентската им листа, но трябва да си осигурят консумативи за кабинетите, да зареждат т.нар. спешен шкаф, както и да имат медикаменти в себе си. Пътуването също е за собствена сметка. Това довежда до ситуацията малките населени места като Големани да остават без джипита и на петдесетината жители там им остава надеждата наистина Господ да ги пази...