Показват картини на Александър Добринов | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Показват картини на Александър Добринов

Публикувана на: 09.10.2009г. 222 прегледа

Публикувана в брой: 192 / 09.10.2009

ИЗЛОЖБА „НЕПОЗНАТИЯТ АЛЕКСАНДЪР ДОБРИНОВ” БЕШЕ ОТКРИТА СНОЩИ В ИЗЛОЖБЕНИТЕ ЗАЛИ „РАФАЕЛ МИХАЙЛОВ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Експозицията показва творби на карикатуриста Александър Добринов, който е роден в старата столица през 1898 г. Организатори са ротари клубовете във Велико Търново и София. Изложбата представя над 50 рисунки, шаржове и портрети, сред които и на видни ротарианци.

Експозицията гостува във Велико Търново по повод предстоящото честване на 70 години от обявяването на първия самостоятелен ротариански район в България. С изложбата ще бъдат отбелязани още 10 години от възстановяването на Ротари клуб – Велико Търново, и 5 години от основаването на Ротари клуб – Средец.

Тази година се навършват и 111 години от рождението на Александър Добринов. Той е завършил Рисувателното училище в София, а по-късно учи във Виена. Има самостоятелни изложби в Чехословакия, Италия, Варшава, Белград и Атина. Добринов сътрудничи и публикува шаржове в най-големите български вестници, сред които и „Стършел”, в юбилейни издания и сборници.

След преврата на 9 септември 1944 година е арестуван и осъден на две години от Народния съд. След като излежава присъдата си, е изселен в Луковит, където се издържа, като рисува етикети за консерви и киноафиши. Възобновява публикациите си във вестниците четири години преди смъртта си. Умира през 1958 година от рак.

Добринов е автор на близо 6000 запомнящи се шаржове портрети на известни личности от България и чужбина. Той рисува както Рихард Щраус, Шаляпин, Пирандело, така също Димитър Пешев – спасителя на българските евреи, Константин Кисимов, Леда Милева, Елисавета Багряна и много други български интелектуалци.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!