Книга за забравените българи в Косово и Албания | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Книга за забравените българи в Косово и Албания

Публикувана на: 18.11.2009г. 208 прегледа

Сашка АЛЕКСАНДРОВА
Публикувана в брой: 220 / 18.11.2009
Журналистката Таня Мангалакова е пътешествала в 45 села

Какъв е животът на българите горани е описала в книгата си „Нашенци в Косово и Албания” журналистката Таня Мангалакова. За да направи изследването си, тя е пътешествала из 45 села в Призренска гора и Жупа, Косово и в Кукъска гора, Албания. Таня Мангалакова е минала по стъпките на българските етнографи Васил Кънчов и Йордан Иванов, които са единствените, описвали някога българите горани. Тяхната книга обаче се е появила преди повече от 100 г.

Историите на различни хора са събрани в книгата. Те говорят архаичен български език, имат мюсюлмански имена, но продължават да пазят спомена за българските си фамилии. Освен това имат българско самосъзнание. Приели са мюсюлманската религия доста късно и може би заради това продължават да празнуват всички християнски празници, включително и Гергьовден.

„Гораните са най-изкусните сладкари в Косово и Албания. Били са такива и преди 100 г. и до днес са запазили тази своя традиция. Когато пътешествах из селата, аз откривах българите горани по пътя на бюрека. Това е традиционната горанска храна. Те имат сладкарници, в които може да се хапне бюрек и да се опита от тяхната боза, която се прави от брашно и се вари”, разказва Таня Мангалакова.

Журналистката е събрала огромно количество информация, снимки и песни от фолклора на българите в Косово и Албания. Книгата й дава точни цифри за броя на нашенците там. През лятото в Гора например има 25 000 души, но през зимата там остават едва 7000. В селата на Косовска Жупа живеят 145 000 българи и те се славят като най-добрите строители на Балканите.

Докато е изследвала живота на гораните, Таня Мангалакова е живяла в техните домове. Пътешествала е с автобуси, маршрутки, коли, на магаре и на стоп. Събирала е стихове на съвременни поети, автентичен фолклор. Присъствала е на сватби, които поразително напомнят сватбите, които и днес правят българите мохамедани в Рибново.

ПЪЛНА АСИМИЛАЦИЯ ЗАПЛАШВА БЪЛГАРИТЕ В КОСОВО И АЛБАНИЯ, АКО БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ НАМЕСИ И НЕ ПРЕДЛОЖИ ПОДКРЕПАТА СИ, категорична е авторката. Самата тя е посредничила на свои приятели в бивша Югославия да вземат българско гражданство и казва, че без връзки и намеса това става изключително трудно. „Нашите сънародници чакат с години български паспорт, защото българските институции се задействат много бавно. А тези българи наистина са застрашени от претопяване. Според албанската теза те са ислямизирани българи, най-вероятно потомци на богомилите, според българската теза това са ислямизирани сърби. Македонците пък претендират, че гораните са македонци с ислямско вероизповедание”, обяснява авторката.

Таня Мангалакова е кореспондент на италианска новинарска интернет агенция. Отразявала е конфликта между албанци и косовари. За първи път е посетила тези страни през 2004 г. От тогава до края на миналата година тя е събирала историите, описани в книгата й „Нашенци в Косово и Албания”.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!