Мистериозно спиране на тока позволи кражба на 22 т кабел за над 763 000 лв. | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Мистериозно спиране на тока позволи кражба на 22 т кабел за над 763 000 лв.

Публикувана на: 25.02.2011г. 338 прегледа

Нели СУКОВА
Публикувана в брой: 40 / 25.02.2011

Тролейбуси във В. Търново няма, но петима апаши са хванати на място едва с 44 метра жица

Над 22 тона кабел от електрозахранването на тролейбусната мрежа във Велико Търново на стойност над 763 000 лева е задигната през последните дни, съобщиха вчера от общината във Велико Търново. Според официалното съобщение огромният обир бил извършен на 22 февруари по улица „Никола Габровски” край Автогара-запад. Сигналът за липсата бил подаден до отдел „ТСУ” в търновската администрация от граждани. Екип на място установил, че са отворени шахтите и е повредена кабелната мрежа с обща дължина от 6000 метра по трасето на закритите тролейбуси в старата столица, каквито няма да има тепърва, се разбра на сесия вчера. При общинската проверка са прибрани оцелелите 225 метра кабели с тегло едва 866 кг. Откраднатото количество е точно 22 233 кг на стойност 733 425 лева. Освен това липсва и 320 метра кабел на стойност 1785 лева от мрежата за уличното елзахранване в този район на старата столица. Така общата щета за общината възлиза на рекордните 763 785 лева.
СПОРЕД ЗАПОЗНАТИ ВСИЧКО ТОВА НЯМА КАК ДА СТАНЕ БЕЗ СПИРАНЕ НА ТОКА, а това се е случило за не повече от 10 минути в деня преди констатиране на кражбата. Такова вътрешно дърпане на шалтера пък със сигурност е имало и в предишни дни на грандиозния обир, защото в противен случай щеше да има овъглени апаши, а такива няма. Според кмета Рашев също става дума за сговор. Самият той е пратил писмо за констатациите от общинските разкрития в сряда около 16 часа до директора на полицията Живко Коцев. Комисарят вчера бе изненадан от прессъобщението на Търновската община и каза за „Борба”, че от нас чува за щета от над 700 000 лева.
ПО-КЪСНО ВЧЕРА ОТ ПОЛИЦИЯТА ПЪК ПОЯСНИХА, ЧЕ ВСЪЩНОСТ на 22 февруари на ул. „Н. Габровски” били заловени на място с 44 метра кабел от тролейбусната мрежа четирима мъже и една жена. Те вероятно са извършители и на кражбата на останалото количество жици или поне знаят повече от това, което вече са казали.
ЗА СЛУЧАЯ Е СЕЗИРАНА ТЪРНОВСКАТА ПРОКУРАТУРА, която може да проучи дали и кога енергото е спирало тока на ул. „Никола Габровски” и защо. Преди да лъсне вчера целият този случай, тролейбусното депо нарочно е било държано от общината под напрежение именно за предотвратяване на подобни кражби, научи още „Борба”.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!