Закриват Хуманитарна гимназия, някогашната гордост на Велико Търново. Директорката първа напусна "потъващия кораб", учениците ще завършат обучението си в СОУ "Емилиян Станев" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Закриват Хуманитарна гимназия, някогашната гордост на Велико Търново. Директорката първа напусна „потъващия кораб”, учениците ще завършат обучението си в СОУ „Емилиян Станев”

Публикувана на: 19.07.2013г. 586 прегледа

Публикувана в брой: 138 / 19.07.2013
ДА БЪДЕ ЗАКРИТА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”, ПОИСКА АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Предложението на кмета инж. Даниел Панов миналата вечер беше обсъждано в Комисията по култура и образование и трябва да бъде гласувано и в Общинския съвет, преди да стигне до Министерството на образованието и науката.
Приемът в Хуманитарна гимназия е проблем от години. За да не се стига до закриване, инспекторатът и общината са обсъждали дори сливането на двете училища в едно СОУ. А преди това те правиха опит дори да създадат обща администрация с един директор и един счетоводител. Това щеше да облекчи разходите за заплати и консумативи, но идеята получи категоричен отпор именно от ръководството на Хуманитарна гимназия.
Повече от час членовете на комисията се чудиха как да приемат решението за закриване на това училище, което е на повече от 130 г. и е най-старото в областта. То е училището на Асен Разцветников, Серафим Северняк, Никола Габровски, Деньо Чоканов, Константин Кисимов, Стефан Дичев, акад. Антон Дончев…
Недостатъчният брой деца, липсата на интерес към хуманитарните специалности и невъзможността на гимназията да се издържа финансово обаче се оказаха решаващи и така предложението на търновския кмет влезе в дневния ред на следващата сесия. Ако съветниците приемат мотивите и аргументите на администрацията, гимназията ще спре да функционира веднага. Всички ученици, които са приети там, ще завършат обучението си в СОУ „Емилиян Станев”, където също има хуманитарен профил. В дипломите им накрая ще пише, че са завършили това училище с профил хуманитарен.
ОСВЕН ЧЕ ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ Е ВЪВ ФИНАНСОВ КОЛАПС, ВЕЧЕ Е И БЕЗ ДИРЕКТОР. Досегашната шефка на училището Тамара Драганова е подала молба за напускане веднага щом научила, че училището няма да може да направи заявените две паралелки с прием след 7 и 8 клас. Тя отива на работа в Катедрата по география във Великотърновския университет, като е оставила на грижите на общината още седем учители.
Тримата класни ръководители отиват в СОУ „Емилиян Станев” заедно с учениците си, един учител се пенсионира. Преподавателката по английски език има шансове, защото и в града има обявени свободни места по този предмет. Учителката по физкултура вероятно ще поеме временно училището, докато приключат всички процедури, и така реално на борсата ще отиде само един педагог.
122 553 лв. е бюджетът на училището за 2013 г., но още през първите пет месеца са изхарчени 80% от парите. Така гимназията сама се е обрекла на фалит. Освен финансово-икономическия мотив, инж. Панов е вписал в искането си и недостатъчно ефективния учебен процес като причина за закриване на училището. В момента има 47 ученици, събрани в три паралелки, двете от които са маломерни, което на практика означава, че ги дофинансира общината. Има по една паралелка в IX, XI и XII клас и учениците са съответно 12, 21 и едва 14. Преди две години училището не успя да направи прием, няма такъв и тази година.
САМО ОСЕМ УЧИТЕЛИ РАБОТЯТ В УЧИЛИЩЕТО В МОМЕНТА. ФИЗКУЛТУРНИКЪТ ПРЕПОДАВА И ГЕОГРАФИЯ, а учителката по физика води общо четири предмета, което вреди на учебния процес, категоричен е търновският кмет. За да функционира добре училището, на всяка паралелка са нужни 15 учители, колкото предмети изучават учениците. През последната учебна година липсващите преподаватели са били заменени с лектори, които обаче често пропускат часовете си и невинаги ходят на училище, показва справката на инспектората.
„За съжаление съм принудена да закрия и двете паралелки с прием след 7 и 8 клас. Имаше 10 записани деца в паралелката с прием след 7 клас, но те си изтеглиха молбите и вече са се записали в други училища, включително в двете елитни гимназии – Езиковата и Математическата, защото са деца с висок успех. А за паралелката с прием след основно образование няма нито едно записано дете”, призна началникът на Регионалния инспекторат по образование инж. Розалия Личева.
„Докато търсихме решение на проблема, поискахме от Тамара Драганова да направи оптимизиране на разходите и да каже колко средства са й нужни, за да оцелее до края на финансовата година. Тя първо ни подаде цифрата 82 000 лв., след това я намали на 74 000 лв. Истината е, че тези средства няма да й стигнат. Няма ги заложени в общинския бюджет, но дори и да й ги дадем, те ще са само до декември 2013 г. На 1 януари 2014 г. тя ще получи новия си бюджет, който ще изхарчи до края на март, и след това отново ще остане без пари”, обясни финансовата ситуация Пенка Игнатова, директор на дирекция „Образование” в общината.
„Аз имам сантименти към това училище, което в момента е на колене, но не виждам друг изход от ситуацията”, коментира общинският съветник Михаил Харалампиев. Пак заради сантименти синият съветник Мирослав Трифонов отказа да подкрепи предложението и призна, че въпреки очевидната истина той няма да гласува за закриване на Хуманитарна гимназия и на сесията. „Ако дотираме училището сега, те ще изкарат финансовата година. А след това? Не за първи път дискутираме този проблем и така само удължаваме агонията”, смята Иван Александров от „Новото време”.

МУЗЕЙ НА УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ЩЕ БЪДЕ ОФОРМЕН В ТОВА КРИЛО НА СГРАДАТА, В КОЕТО СА УЧИЛИ УЧЕНИЦИТЕ НА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ. Там ще бъдат събрани документите от цялата област, ще остане отворен музеят на гимназията. Предложението е на шефката на комисията Лидия Прокопова, която като учител настоява сградата да запази училищните си функции. Другата нейна идея е там да бъде направена зала за открити уроци. „Възможно е да остане да работи дори библиотеката, защото тя е богата и може да бъде от полза на учениците в този квартал”, допълва г-жа Прокопова.
Ще остане да работи това крило, в което учат малчуганите от ОУ „Христо Ботев”, които в момента са 123.

ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ Е НАСЛЕДНИК НА МЪЖКАТА ГИМНАЗИЯ „СВ. КИРИЛ”, КОЯТО Е БИЛА ЦЕНТЪРЪТ НА ПРОСВЕЩЕНИЕТО В ТЪРНОВО. Решението за построяването й е от 1890 г., но изграждането започва седем години по-късно, когато Фердинанд подарява 8000 кв. м от своите имоти в местността Хисаря. Едва през 1897 г. е определено мястото за издигане на бъдещата сграда – под Царевец, там, където е днес училището. Заради финансови затруднения на държавата строителството продължава 12 години и Мъжката гимназия получава свое здание чак през 1909 г. Два пъти – през 1898 и 1899 г., общината е правила искане до различни институции гимназията да бъде превърната във втори български университет.
На няколко пъти по време на войните през 1912 – 1913 г. училището затваря врати заради мобилизацията и защото е превърнато във войнишка болница. И разбира се, заради земетресението от 1 юни 1913 г., станало в 11.35 ч сутринта. Голяма част от сградата е разрушена и под развалините й загиват 70 човека – ранени войници и санитари. Занятията за учебната 1913 – 1914 г. започват едва на 18 ноември.
Освен с най-дълга история тази гимназия е и с най-много дарители. Сред тези, които са помагали на училището, са д-р Никола Пиколо, който завещава на общинското класно училище 12 000 франка. През 1904 г. Ахилей Теодориди, чийто баща е бил кореняк търновец, дарява библиотеката си, събирана 174 г. Наследниците на търговеца Илия Попов завещават в памет на баща си 2500 златни лева. Двама търновски митрополити са сред завещателите – Иларион, който оставя на гимназията 4000 лв. за подпомагане на доказано бедни деца, и Антим, който оставя 9500 лв. С тези пари Министерството на народното просвещение съставя пет фонда на името на дядо Антим и единият от тях е за Мъжката гимназия в Търново – 2000 лв. за будни ученици.
Известният търговец Петър Керемекчиев е един от големите дарители на училището. Забогатявал, губил всичко и пак забогатявал, когато се разболява тежко, той дарява на гимназията близо 25 000 златни лева. От 1883 г. до 1911 г. правителството отпускало всяка година стипендия на най-добрия ученик и за това време 77 българчета са успели да завършат висше образование благодарение на родолюбивия търговец.
Последното голямо дарение за съвременната Хуманитарна гимназия е от 2000 г. Димитър Панов, който е завършил тази гимназия, а след това и право в Софийския университет, завеща средства за оборудването на компютърен кабинет.
През 1999 г. в школото беше уреден музей, в който са събрани снимки, документи, материали от живота на гимназията за сто години назад. Фотоси от 1900 г., след това от земетресението, от бригадирското движение, от културни празници украсяват музея. Най-старата фотография, която гимназията е запазила, е от 1885 г. – снимка на Търново, в дъното на която се вижда само мястото, където сега е училището. В музея има печати, дневници с пожълтели страници, три чина, които са образци на чиновете от 1880 г., компютър „Правец 8”, стара техника, въпросници от 1909 – 1910 г., които се явяват прадедите на днешните тестове за матура…

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!