Три поколения работници отбелязаха 60-годишнината на "Терем – Ивайло" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Три поколения работници отбелязаха 60-годишнината на „Терем – Ивайло”

Публикувана на: 22.08.2013г. 259 прегледа

Публикувана в брой: 162 / 22.08.2013
Военният завод е без аналог на Балканите

ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ ВОЕНЕН ЗАВОД „ТЕРЕМ – ИВАЙЛО” ПРАЗНУВА СВОЯТА 60-ГОДИШНИНА С ПИЩНО ТЪРЖЕСТВО В ДМДТ „Константин Кисимов” вчера. Концерт пред препълнената зала изнесоха Маргарита Хранова и Христо Кидиков. Празникът бе двоен и за 20 връстници на завода, работили в него и отбелязали паралелно своя юбилей.
Специални гости за церемонията бяха посланикът на Индонезия Бонан Сантоно, шефът на военния холдинг „Терем” доц. д-р Станчо Петков, ген. Живко Михайлов и ген. Симеон Петковски от Министерството на отбраната.
Деветима бивши шефове на военния завод бяха отличени с по 500 лв. и специални плакети от военния холдинг „Терем”. Сред тях бе 80-годишният Мичо Цонковски, ръководил завода през 70-те години, както и инж. Станислав Рашков, управлявал фирмата в един от най-успешните й периоди: 1992 – 2006 г. Връчи им ги лично шефът на холдинга Станчо Петков. 205 човека персонал на компанията пък получиха по една заплата бонус от управителя на „Терем – Ивайло” инж. Светозар Стоянов.
ТРИ ПОКОЛЕНИЯ РАБОТНИЦИ СЕ БЯХА СЪБРАЛИ ЗА ЮБИЛЕЯ НА ЕДНО ОТ ВОДЕЩИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ, създадено през далечната 1953 година в подкрепа на отбранителния комплекс на страните от бившия Варшавски договор. Постепенно компанията се е развивала и в момента е без аналог на Балканите, като поддържа екипи за ремонт на военна продукция по всички части на света.
ИЗДЕЛИЯТА, ПРОИЗВЕДЕНИ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ ВОЕННОПРОМИШЛЕН ЗАВОД „ТЕРЕМ – ИВАЙЛО”, се радват на все по-голяма популярност, изтъкна в словото си управителят инж. Стоянов.
Поставки и установки за големокалибрени картечници са най-търсени. Миналата година заводът е изнесъл 82 установки за 12.7-милиметровата картечница и 44 стойки за 14.5-милиметровото оръдие. 62 стойки за двата типа въоръжение са изнесени до момента през тази година, обяви инж. Светозар Стоянов. Той уточни, че купувачите са държави, членки на НАТО. „Ние предлагаме възможност за разширяване на начините за използване на наличните оръжия и боеприпаси”, добави управителят. Едно от приложенията на установките е поставянето им върху автомобили и джипове, като по този начин те се превръщат в минитанкове.
Македония, Молдова, Литва и на първо място България пък са най-честите купувачи на гражданската продукция на „Терем – Ивайло”, в която доминират пожарогасителите, газовите прибори и доилните апарати. В това число влизат и котлони, както и токоизправители. 5 милиона лева е бизнес програмата за годината на едно от най-печелившите военни предприятия у нас. Тържествата за 60-годишнината завършиха с празничен коктейл.

Доц. д-р Станчо Петков, изпълнителен директор на холдинг „Терем”: „Връщаме Закона за специалните поръчки, за да не печелят частници на гърба на държавните фирми”

– Доц. Петков, какво е състоянието на фирмите от т.нар. военнопромишлен комплекс?
– Всички военни заводи, част от военнопромишления ни комплекс, са обединени в холдинга „Терем”. От 2010 г. той е на печалба, като за последната година тя е над 100 млн. лв. Имаме и множество договори за реконструкция на кораби, корабна техника, бронетанкова техника и т.н. Постепенно възстановяваме и доста изгубени пазари.
– Един от най-големите проблеми за военните ни заводи са обществените поръчки, на които компаниите от холдинга не са конкурентни на частните дружества, защото не владеят техните методи за печелене на поръчки. Как ще спрете печалната практика частни дружества да взимат поръчки от МО, след което да ги възлагат на държавните фирми и да прибират само разликите?
– Да, това е голям проблем за нас. Наистина често частни дружества печелят търгове и после възлагат на нашите фирми работата. По този въпрос съм разговарял вече с военния министър Ангел Найденов. Той има волята да върнем променен Закона за специалните поръчки, който ще пресече подобно печалбарство на гърба на държавата.
– Друг проблем за холдинга са младите специалисти, които трудно можете да мотивирате с адекватно възнаграждение. Как ще се справите с него?
– При нас има определен лимит за заплати, върху които се начислява клас. Наистина обаче по-младите хора, които нямат трудов стаж, не могат да получават колкото по-възрастните работници, затова обмисляме определени механизми и по този проблем. Има начини, тъй като холдингът е печеливш и в него няма предприятие, което да е на загуба. Осъзнаваме, че само с млади кадри можем да поддържаме стандарт. За да ги задържим пък, трябва да им предложим условия.

Стилян НАЙДЕНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!