СТАРО ТЪРНОВО. Как бяха построени Народна библиотека "Петко Рачов Славейков" и Археологическият музей | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

СТАРО ТЪРНОВО. Как бяха построени Народна библиотека „Петко Рачов Славейков” и Археологическият музей

Публикувана на: 04.10.2013г. 336 прегледа

Публикувана в брой: 192 / 04.10.2013

Народната библиотека „П. Р. Славейков” и Археологическият музей са първата по замисъл постройка в България, предназначена за библиотека, музей и художествена галерия.
След дълга предистория през 1938 г. теренът за строеж е окончателно определен. За целта се отчуждават 13 дворни места. Заслужава си да се знае, че някои от собствениците предоставят земята си безвъзмездно, като даренията възлизат на обща стойност 600 000 лева. Особено красноречив за съпричастността на търновци към благородната идея е жестът на д-р Дафина Кьорчева, сестра на бележития политик, държавник, творец и дарител на родния си град Димо Кьорчев. За това красноречиво свидетелства нейно писмо до общината със следното съдържание: “Ръководена от духа на братовото си завещание, подарявам тоя мой имот за родния си град Велико Търново с единственото условие, че той ще послужи за построяване на Народна библиотека там. Моля Общинският съвет да приеме моето дарение като малък израз на братовата ми и моята обич към родния ни град”.
В отговор на щедрия жест в заседание от 18 януари 1939 г. с Протоколно решение N 7 Великотърновският градски общински съвет решава да именува улицата, минаваща между общинското здание “Полицията” и това на бъдещата Народна библиотека, на името на своя бележит съгражданин Димо Кьорчев.
През 1940 г. след двукратно провеждане на конкурс дългоочакваният строеж започва – прави се изкопът на мястото, монтира се железобетонният скелет на музейната част, подготвя се строежът на библиотечното крило.
Първата копка, направена на 21 юли 1940 г., се превръща в истински празник за града и многобройните му гости. На мястото, където предстои полагането на основния камък, се издига аналой, богато украсен с гирлянди и пищна зеленина. Официални гости са министър-председателят и министър на народното просвещение проф. Богдан Филов, подпредседателят на Народното събрание Никола Захариев, както и много политици и изтъкнати дейци от областта на културата. Но като че ли най-топло и с много радост старостоличани посрещат своите съграждани о.з. генерал-майор Никола Недев (министър на вътрешните работи и народното здраве в състава на 56-ото и 57-ото правителство на Царство България през периода 1938 – 1940 г.) и народния представител о.з. генерал-майор Рашко Атанасов.
След тържествения водосвет, спазвайки установената традиция, кметът Тодор Фъртунов прочита паметен акт, който се подписва от присъстващите официални лица. Облят с парафин и поставен в стъкленица, той заедно с по една от всички циркулиращи монети и няколко броя от ежедневниците се полага в специално изработеното за целта място в основите на сградата. Поставеният бетонен капак и до днес го съхранява за идните поколения.
За съжаление обаче и в миналото, както и сега, благородните начинания твърде често се стопират. След тържественото полагане на основния камък строежът постепенно замира. През 1942 г. той дори е спрян, за да се възобнови десет години по-късно в резултат на всеотдайната дейност на човека музей Тодор Николов. През 1953 г. внушителната и представителна сграда вече е завършена, а на следващата година става отдавна желаният и очакван дом и на Окръжния исторически музей.

Тодорка НЕДЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!