Изрезки от старите търновски вестници | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Изрезки от старите търновски вестници

Публикувана на: 05.03.2014г. 451 прегледа

Публикувана в брой: 43 / 05.03.2014

5 март

1928 г.
* „Комитет по отпразднуването стогодишнината от рождението на Петко Р. Славейков е имал заседание, на което е решил да се постави възпоминателна плоча пред къщата, дето се е родил поетът.
Денят на праздненството още не е определен. Комитетът има предвид, че бюстът на П. Р. Славейков ще се постави на „Алеята на възраждането”, която ще бъде на Боруна.”
* „Комитетът по въздигането паметника на падналите воини от Великотърновски окръг (днес известен като „Майка България” – б. а.) е имал заседание, на което председателят на комитета, г. Окр. Управител – Йор. Пенчев, е докладвал, че досега комитетът разполага със сума над 700, 000 лева и че до към август същият ще разполага близо с 1, 000, 000 лева.
Решено е това лято паметникът да се построи.”
* „Градският хигиенически съвет е изработил правилник за санитарния надзор на кръчмите, бирариите, гостилниците, хотелите, училищата, обществените учреждения, месарниците, рибарниците, фурните, сладкарниците, бозаджийниците и бръснарниците.
Извлечения от този правилник са поставени във всяко заведение.
Съгласно същия всеки гражданин, който констатира нарушение разпоредбите на хигиеническия съвет, има право да направи за това бележка в специална за тази цел книга, каквато е длъжно да се държи на разположение.”
общински вестник „Велико Търново”, бр. 2, 1928 г.
1931 г.
* “Нашата общинска управа, схващайки сериозно значението на контрола върху съестните продукти от животински произход за здравеопазването на населението, се постара да създаде условия и организира един стегнат и ефикасен надзор, като назначи през настоящата година специален лекар за водене на тая служба…
Така през тая година са прегледани 20, 464 едри и дребни животни при предварителния преглед и полученото от тях 645, 305 кгр. месо. При тоя преглед на животните и месото в кланицата са конфискувани като негодни за консумация и увреждащи човешкото здраве 658 кгр. месо и недопуснати до клане 9 животни, които са били болни от опасни за човека болести…
При извънкланишкия надзор са конфискувани и унищожени като негодни за консумация 472 кгр. месни произведения, 167 р мляко и 93 кгр. риба.”
* „Великотърновският общински ветеринарен лекар съобщава на г. гражданите, че поради увеличаване размерите на болестта бяс те са длъжни да се съобразяват с чл. 157-196 от Закона за санитарно-ветеринарната служба, специалния правилник за борбата с бяса в България и Заповедта N 20 от 11 март 1930 година на г-на кмета, която гласи, че стопаните на каквито и да било кучета са длъжни да ги държат вързани в дворовете си, а когато са по улиците, да бъдат с намордници, и че намерените такива, даже ловджийски и луксозни или със значки, обаче без намордници, ще бъдат отравяни от общинските агенти.
Като съобщавам горното, предупреждавам г-да гражданите, че всяко куче, намерено без намордник на улицата, ще бъде отровено, като стопанинът му ще се наказва с глоба от 200 до 5000 лева и затвор от 3-6 месеца.”
общински вестник “Велико Търново”, бр. 38, 5 март 1931 г.
1935 г.
На 5 март, вторник, учениците от I прогимназия повториха оперетката „ЗА ПТИЧКИ” при много намалени цени. Читалищният салон се оказа тесен да побере надошлите деца от осн. училища в града. И тази палава публика при вдигане на завесата се обръщаше в слух и със затаен дъх гледаше и слушаше изнасяното на сцената.”
общински вестник „Велико Търново”, бр. 28, 11 март 1935 г.
1937 г.
„По инициатива на началника на Великотърновския гарнизон полковник Бакърджиев ведно със старшите началници и офицери от 18 п. дружина са поканили всички офицери и подофицери на войнишка семейна трапеза в помещението на подофицерското събрание. На трапезата г. полковник Бакърджиев е държал тост за единодушието на офицерите и подофицерите и техните семейства. По тоста за дългоденствието на Н. В. Царя и царския дом, сътрапезниците са посрещнали тоя тост с френетическо ура, подкрепено от военната музика и хор. Не можем да не отбележим горната инициатива като навременна и напълно в духа на времето за полза на родината.”
в. „Борба”, бр. 681, 5 март 1937 г.

1939 г.
* „На 5 март н. г. Великотърновската дружба „Трапезица” в София има общо годишно събрание, на което за настоятелство се избраха: председател Ст. Пиперов, подпредседател: о.з. генерал Константин Григоров и Никола Чехларов; касиер Иван М. Заяков; секретар Петър Желязов…”
общински вестник „Велико Търново”, бр. 5, 3 април 1939 г.
1959 г.
„Когато Партията призова трудовите хора в нашата Родина на всенароден поход за съкращаване срока на петилетния план, колективът на месокомбината в гр. Търново се нареди в първите редици. „Ще изпълним петилетния си план за три години!” – ето неговият отговор.
Зад това обещание само през 1959 г. се вижда продукция за 120 милиона лева – с 50 на сто повече от 1958 година. А това представлява повече от 8000 тона месо и над 1600 тона колбаси – луканки и суджук, салами и кренвирши, пастърми и филета, наденици, кървавици и други – в близо 80 асортимента, 10 от които нови.”
в. „Борба”, бр. 28, 5 март 1959 г.

1973 г.

*”Колегиумът на Министерството на земеделието и хранителната промишленост и бюрото на Централния комитет на профсъюза на работниците от селското стопанство отчетоха резултатите от социалистическото съревнование в селското стопанство през 1972 година.
Великотърновски окръг се нарежда на първо място в страната по разширяване на комплексната механизация…
Великотърновски окръг е национален първенец и по производство на захарно цвекло, за което се награждава с преходно червено знаме на Министерския съвет, 2000 лв. и стойността на лека кола „Волга” на държавни цени.”
в. „Борба”, бр. 27, 5 март 1973 г.

Тодорка НЕДЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!