Вторият живот на Мечевата къща в Долни Марян | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Вторият живот на Мечевата къща в Долни Марян

Публикувана на: 24.07.2014г. 309 прегледа

Публикувана в брой: 138 / 24.07.2014

Художествен пленер е първата стъпка към превръщането й в културно средище

МЕЧЕВАТА КЪЩА Е ЕДНА ОТ УНИКАЛНИТЕ В ЕЛЕНСКОТО СЕЛО ДОЛНИ МАРЯН, РАЗПОЛОЖЕНО НА 2 КМ ОТ ГЛАВНИЯ ПЪТ ПО ПОРЕЧИЕТО НА РЕКАТА. Нейната история е впечатляваща, с прилики на тази от „Великият Гетсби”. Построена е през 1895 година от родоначалника на фамилия Мечеви. Той харесвал мома от Марян, но бил беден. Изгората му пък се омъжила за богат мъж с голяма къща. Покрусен от раздялата, но амбициран, младият мъж заминал на гурбет из Европа. Спечелил достатъчно пари и построил голямата красива къща. Само че дотук свършват приликите с Гетсби, защото мъжът създал семейство, народили му се деца. Негов син е професор Константин Мечев – известен историк, който увековечил спомените за бащината къща в емоционален разказ. За жалост обаче, историята на къщата не е подмината от родови скандали, несправедливост, лишаване от наследство, крамоли, които малко или много са довели до предишното й състояние.
За щастие, тя се разминава със съдбата да се превърне в руина, както много други, непотърсени от нехаещи за миналото си наследници. Сегашните й собственици вдъхнаха нов живот на къщата и преди броени дни в нея се проведе първи художествен пленер. Идеята е той да стане традиционен и да се впише в културния календар на общината.
Преди 10 години д-р Мариана Минишка – Марчева попада на този „архитектурен бисер”, както нарича тя къщата. „Стана ми болно, когато видях наченките на разрухата. В момента не разполагах със спестявания, но реших да рискувам – разказва амбициозната стопанка, която ръководи отделението на една от най-известните АГ болници – „Ева” в гр. Сливен. Водих трудни преговори с наследниците, после теглих кредити. С много личен труд и помощ от приятели успях да осъществя мечтата си, подкрепена от трите ми дъщери.
Д-р Марчева отдавна имала желание да направи водосвет поради натоварената с негативи история. Откриването на пленера станало идеален повод за това. Идеята за него пък е на настоящия съпруг на лекарката – художника Христо Тотев – ТОТО. Той е председател на групата на сливенските художници, завършил „Изобразителни изкуства” във ВТУ. Две години работи в Тунис като преподавател, негови творби – илюстрация и живопис, са в частни колекции у нас и в чужбина. Впечатляващи произведения по време на пленера представиха и останалите участници – Атанас Белов, Веселин Дамянов – ВЕС, Вихра Велкова, Венцислав Павлов, Христо Василев и доайенът Стоян Генчев, който притежава сертификат на ЮНЕСКО за реставратор първа категория, реставрирал прочутата катедрала „Св. Вит” в двореца „Храдчани” в Прага.
Изложбата събра много почитатели и гости. Собствениците са амбицирани да превърнат Мечевата къща в културно средище, като така популяризират селото и привлекат ентусиасти за спасяването на изоставените къщи.

Мария СИМЕОНОВА
Снимки личен архив

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!