ИЗРЕЗКИ ОТ СТАРИТЕ ТЪРНОВСКИ ВЕСТНИЦИ | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

ИЗРЕЗКИ ОТ СТАРИТЕ ТЪРНОВСКИ ВЕСТНИЦИ

Публикувана на: 08.10.2014г. 153 прегледа

Публикувана в брой: 191 / 08.10.2014

8 октомври

1928 г.
„КМЕТЪТ г. ДИМ. РАЕВ на 8 т. м. (8 октомври – б.а.) даде отчет за дейността на постоянното присъствие и тази на общинския съвет пред добре посетено общогражданско събрание. Той изложи подробно всичко извършено досега, като направи сравнение с обещаното в платформата на Демократическия сговор. Отчетът бе изслушан с голямо внимание и задоволство от г-да гражданите.”
Общински вестник “Велико Търново”, бр. 29
1929 г.
* „Заповед N 110, гр. В. Търново, 8 октомврий 1929 год.
Подписаният кмет на гр. В. Търново, като вземах предвид писмото вх. N 6869/1929 година на председателя на Великотърновското ловно д-во „Сокол” и съгласно чл. 25 от закона за лова
ЗАПОВЯДВЯМ:
Всички общински пазачи да следят всички лица ловджии снабдени ли са с нуждните ловни билети, дали са си заплатили нуждната общинска такса и да преследват всички бракониери. На заловените такива да се съставят актове.
Препис от настоящата заповед да се изпрати на Великотърновското ловно д-во за сведение, а на всички общински пазачи за строго изпълнение.
Кмет: (п) В. ДАСКАЛОВ”.
* „Заповед N 118, гр. В. Търново, 8 октомврий 1929 год.
Подписаният кмет на гр. В. Търново, като вземах предвид предписанието на Дирекцията на полицията под N 43643 от 29.VIII.1929 година – вх. N 6876 и за избягване катастрофите, които напоследък много зачестиха с автомобилите,
ЗАПОВЯДВЯМ:
1) Задължават се всички собственици на автомобили, които прекарват пътници, да не претоварват колите повече от седалните места.
2) Същите се задължават да поставят на рамките между седалището на шофьора и пътниците плакарда с обозначение колко места има автомобилът и кой му е собственикът.
3) Тия, които карат колите си, винаги да бъдат трезви и карат през главните улици на града и окрайнините не повече от 8 – 10 километра в час.
На нарушителите на настоящата ми заповед ще се съставят актове за глобяване от 500 до 2000 лева глоба.
Препис от настоящата ми заповед да се изпрати на г-на окр. управител за сведение, на всички шофьори за знание, а на общинските агенти за строго изпълнение.
Кмет: (п) В. ДАСКАЛОВ”.
* „Усилено се работи от маринополци читалището паметник и в най-скоро време ще бъде осветен един от салоните. При откриването ще бъде представена пиесата “Хъшове” от театралната трупа при същото читалище.
Читалището разиграва лотария и е пръснало за разпродажба билетите. Замолваме г-да гражданите за закупуват от тия билети, защото усилията на маринополци са налице”.
Общински вестник „Велико Търново”, бр. 16
1967 г.
„В неделя (8 октомври – б.а.) старопрестолният град посрещна делегация на Централния комитет на Германската единна социалистическа партия.
Делегацията… посети парка “Първа социалистическа сбирка”, древния хълм Царевец и Музея на Втората българска държава. Вечерта от терасата на ресторант “Света гора”гостите се любуваха на приказната гледка, която в тези часове разкрива невероятният град.”
в. „Борба”, бр. 122
1970 г.
“Вокален концерт на Росица Тренкова, сопран в Софийската народна опера, ще се състои тази вечер (8 октомври – б.а.) от 19 ч в салона на Профсъюзния дом на културата – Велико Търново.”
в. „Борба”, бр. 121

Тодорка НЕДЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!