ИЗРЕЗКИ ОТ СТАРИТЕ ТЪРНОВСКИ ВЕСТНИЦИ | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

ИЗРЕЗКИ ОТ СТАРИТЕ ТЪРНОВСКИ ВЕСТНИЦИ

Публикувана на: 09.10.2014г. 189 прегледа

Публикувана в брой: 192 / 09.10.2014

9 октомври

1923 г.
“Из целия окръг нормалният живот е възстановен и всички опити за съветски комуни осуетени. Като изключим убийството на кмета в с. Бахреш (Дряновско) никъде другаде из окръга ни не е пролята ни капка кръв. За това трябва да се благодари до голяма степен на началствующия войсков персонал, както и на благоразумието на администрацията ни. Акцията на комунистите (има се предвид Септемврийското въстание – б.а.) се счита за пропаднала в цялата страна. Те са разчитали в голяма степен на недоволството на дружбашите; изглежда обаче последните са излезли по-благоразумни от тях и не са се поддали, с малки изключения, на въдицата им.”
в. „Ново време”, бр. 30
1926 г.
* “Подочухме, че градският ни кмет от желание да бъде полезен на града и общината си е решил да докара един приход от около половин милион лв., като изсече Света гора.
След проверка ще се повърнем.”
* „За всички произволи било по изборите или в свръзка с общинското самоуправление, училища, скотовъдни фондове и пр. съобщавайте в редакцията, като дописката бъде подписана от познато на редакцията лице.”
* „За 55, 000 лв. се продава къща за малочленно семейство в гр. Търново, махала „Св. Спас”.”
в. “Ново време”, бр. 11
1929 г.
* „Птицевъдното д-во в града ни подновява дейността си. Записването на нови членове и всякакви справки става в канцеларията на д-вото при председателя му на ул. „Макензен” N 17.”
* “Търновският окръжен управител е издал до околийските началници окръжно, в което ги приканва: „да не се позволява незаконното съжителство и се оказва пълно съдействие на енорийските свещеници, когато последните поискат да заставят незаконно събралите се лица да се венчаят. Да се съберат точни сведения за всички лица в околията ви в незаконно съжителство и с писмена заповед, препис от която да бъде връчена срещу разписка, на тия лица ще постановите да се венчаят или разделят според случая, в даден от вас срок. Ако това не сторят в дадения им срок, това обстоятелство да се констатира с акт, въз основа на който по силата на чл. 71 от закона за администрацията и полицията ще давате наказателно постановление, с което на провинените ще налагате глоба в размер до 2000 лева съгласно чл. 475 от наказателния закон…”
в. “Ново време”, бр. 3
* „Г. М. Москов, сътрудник на вестника ни, по покана на Търновския окръжен полиц. и-р (Търновския окръжен полицейски инспектор – б. а.) на 9 и 11 т. м. (9 и 11 октомври – б.а.) пред стражарите курсисти чете 2 свои лекции на тема: „Славни дати от нашата история” и “Нашето политическо и духовно възраждане”.
* “За да може всеки лесно да намира редакцията на вестника и предава навреме съобщенията си или внася абонамент, нае се новата будка до магазин „Бялата мечка”, гдето администраторът на вестника се намира всеки ден от 8 – 12 и от 2 – 6 часа.”
* “Нашият приятел Г. С. Ненов, който понастоящем е в Америка като кореспондент на в. „Пладне”, е обещал да сътрудничи на вестника ни. Скоро ще дадем от него статия.
От София са обещали сътрудничеството си г. д-р Ил. Караджов и известният общественик, писател и сказчик Г. Хр. Въргов.”
в. “Ново време”, бр. 4
1954 г.
* Из редакционната поща…
*”…Сутринта отидох да закуся в сладкарница – клон 26 на ГТП “Здрава храна” – Търново. Поръчах си кисело мляко и хлебче с мармалад.
През време на закуската нещо изхрущя в устата ми. Тутакси изкарах хапката и какво да видя? Изкривен гвоздей в хляба! Учудих се откъде може да дойде. Продавачката ми отговори, че вероятно е паднал от амбалажа на мармалада.”
* “От няколко дни към приемателния пункт на ДСП „Винпром” – Търново, се отправят десетки коли с хубаво грозде. Радост обзема човека, като гледа керваните от каруци по пътя, идващи от селата Дебелец и Присово, Шереметя и Малкия чифлик, Леденик и Шемшево, натоварени с грозде.
Но мине ли край приемателния пункт, настроението му се променя.
Дълга опашка се е проточила от военната баня до южната врата на народната казарма.
Стопаните негодуват и протестират, че приемането става доста бавно, че губят много време, което биха използвали в есенната сеитба.”
* “Красив е окръжният град Търново. Голяма рейсова кола превозва гражданите и пътниците. Комуналният транспорт обаче не е въдворил ред в ползуването й…
Слизат пътници от влака на гарата и както му е редът, от предната врата се качват бременни, майки с деца и стари хора. През задната врата всички останали с куфари, кошници и пълни чували се натискат и всеки гледа да влезе в колата. При този безпорядък често се случва скъсване на рокли, копчета, одрасквания и други. Това е редовно явление.”
в. „Борба”, бр. 81

Тодорка НЕДЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!