Изрезки от старите търновски вестници | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Изрезки от старите търновски вестници

Публикувана на: 13.10.2014г. 178 прегледа

Публикувана в брой: 194 / 13.10.2014

13 октомври

1923 г.
* „В един от миналите броеве съобщихме как много бедни момичета от Търново са намерили препитание в разните учреждения в града. това е прекрасно. Но има друго нещо, което прави впечатление на всички, които познават тия чиновнички. Много от тях се носят доста съблазнително, да не речем предизвикателно. Някои от тях толкова много се цапат с белила и червила, па и с разни парфюми, че разнасят благоуханната миризма не само у дома си, на улицата, а и в цялото учреждение, гдето работят. Е, добре, но всичко това става с ехиден метал, а ние знаем колко получава една писарка и какви са съществените и необходими разходи и си правим заключението, че за лукс и цапала са нуждни посторонни (странични – б.а.) приходи и разбира се, те се намират, която ги търси…
В училищната инспекция има една писарка, която се преоблича по 2 пъти на ден с разни деколтета едно от друго по-съблазнителни. Там има и други дами, но те не подражават на въпросната. Нека почитаемата инспекция си вземе забележка от горните редове.”
* “Предвид на голямата и продължителна суша зеленчукът съвършено намаля и цената значително се увеличи.
Изглежда, че и зелето е в малко количество, тъй като и него продават по 1 – 2 лева зелката.
Ако падне един хубав дъжд, зеленчукът ще поевтиней.”
* “От няколко време насам катастрофите зачестиха много по железниците, една от друга по-катастрофални.
Жертвите са доста много – нещо, което не е било даже и в двете войни.
На що се дължат тия катастрофи….
Разбира се, че тука има голямо невнимание или е съзнателна престъпност.
Добре ще бъде г. Министра на железниците да поочисти гарите от хлапетии, които по цели нощи скиторят по седенките, водят любов денонощия със селските учителки и когато се явят на работа в станцията, спят на апарата като заклани.”
в. „Борба”, бр. 26
* „Учениците от основното училище в махала „Св. Троица” всеки ден носят бомби и неизстреляни гилзи и в междучасието ги гърмят в двора на училището. Изглежда, че тия вироглави ученици не ще може никой да ги вразуми освен властта, защото, ако учителите, пред които стават тия трясъци, не обръщат внимание, тогава дълг се налага на полицията да си влезне в ролята. Днес има цяр за всяко зло.”
в. „Борба”, бр. 27
1932 г.
* „Началникът на гарнизона полковник Радев е обещал и поднася веч ценното си съдействие по залесяване на Картала и Френкхисар. Същият дава идеята и обещава същото съдействие по реставрирането на историческия Царевец (Хисаря).
Постоянното присъствие на общината ни, а също и цялото гражданство са трогнати от това внимание на г-на полковника и сърдечно му благодарят. Работейки за материалното и духовно издигане на старата столица, работи се за България.
Дай Боже, замисленото в недалечно бъдеще да бъде осъществено.”
Общински вестник “Велико Търново”, бр. 9
* „Ученичките от Американския девически пансион в гр. Ловеч на брой 41 с 8 души свои преподаватели на 13 т. м. (13 октомври – б.а.) вечерта посетиха старата столица, на 14 целия ден са разглеждали града и на 15 са си заминали.
Те нощуваха в хижата. На търновци обърнаха вниманието главно със своята отлична музика, под такта на която преминаха през главната улица. Браво!”
Общински вестник “Велико Търново”, бр. 10
1954 г.
“На 13 октомври той (гостуващият във Велико Търново и региона съветски писател Всеволод Иванов – б. а.) обходи историческите места в града и с. Арбанаси. С голям интерес разгледа творчеството на Леон Филипов. .
Академик Миятев, който ръководи разкопките на Царевец, и директорът на търновския музей Тодор Николов запознаха скъпия гост с историческото минало на града и околностите. .
Всеволод Иванов посети и редакцията на окръжния вестник “Борба”.”
в. „Борба”, бр. 83
1967 г.
“Снощи (13 октомври – б.а.) в салона на Профсъюзния дом на културата във Велико Търново се състоя обсъждане на книгата „Чинарите зашумяха” от Емил Коралов, организирано от читалище „Искра”, Профсъюзния дом и колектива на ДСП “Млекопреработване”. На обсъждането присъствува и авторът.”
в. „Борба”, бр. 124
1970 г.
* “Повече от седмица Великотърновският театър “Константин Кисимов” играе пиесата “Любовта на Адриана Орлова” от Камен Зидаров. Това е втора творба за последните години на писателя след “Плесницата”, в която той се заема да изследва нашата съвременност…
С патоса си на отрицание на стария морал и на утвърждаване на социалистическа нравственост спектакълът „Любовта на Адриана Орлова” вълнува зрителите.”
.в. „Борба”, бр. 123
* “Всеки, който е гледал предаването на Българската телевизия във вторник (13 октомври – б.а.) от 20.30 часа не може да не е останал в недоумение. Кой познавач на възможностите на младежката художествена самодейност от окръга и на какво основание избра именно тия състави да ни представят пред телевизионните зрители на цяла България? Вярно, някои от тях не са лоши, но когато човек гледа предаването, добива представа, че те са просто на репетиция.”
в. „Борба”, бр. 124

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!