Изрезки от старите търновски вестници | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Изрезки от старите търновски вестници

Публикувана на: 14.10.2014г. 143 прегледа

Публикувана в брой: 195 / 14.10.2014


14 октомври

1923 г.
* “Събрание са имали тютюнопроизводителите от Търнов. и Горнооряховска околия на 14 т. м. (14 октомври – б.а.) в града ни. Решили да основат синдикат със седалище Г. Оряховица”.
* “На 14 т. м. (14 октомври – б.а.) се извърши на г. Ив. Хрелопанов, наш съгражданин – адвокат, и симпатичната г-ца Милка Смилова бракосъчетание. Кумуваха г-жа и г-н Димитър Ангелови.”
* “Назначена е г-жа д-р Мара Козарова-Николова за лекар-хигиенист в Търново.”
в. „Ново време”, бр. 32
* „От 3 години, откакто е въведена трудовата повинност и между учащите се, ние виждаме местността Хисаря (крепостта Царевец – б.а.) да представлява не вече пущинак, както бе по-рано. А едно място, гдето всеки, който отиде, ще види, че човешката ръка и ум са вложили всичко, каквото може, за да се задоволи наблюдателното око на всеки посетител. И наистина, само тоя, който не е бил преди три години на това място, той не може да си представи съществената промяна.
Ако продължава и по-нататък да се прилага трудов. повинност между учениците и ако държавата вземе присърце това дело, а особено за Хисаря, място, където са старините от славното ни минало, и прати специалисти, ние със сигурност можем да предскажем, че Хисаря ще бъде един великолепен парк, гдето търновското гражданство ще прекарва свободното си време на най-красивото място в Търново. Колкото до вънкашните посетители, те са във възторг от това красиво историческо място.”
в. „Борба”, бр. 27
* “Пишат ни от с. Златарица, че един свещеник държал от амвона едно слово, в което оправдал подвизите на комунистите и упрекнал властите, загдето са арестували толкова много младежи за такива детински простъпки.
Ние не можем да си представим подобна гавра от страна на един Божий служител в един момент на страшно раздразнение между всички слоеве на българското общество. Ако обаче това е вярно, молим почитаемата митрополия да потърси сметка на тоя свещеник и да му даде заслуженото.
Ако отчето има арестуван роднина комунист, той трябваше овреме да вземе мерки, за да не дойдеше работата до печалното днешно положение.”
в. „Борба”, бр. 28
1929 г.
* “Землед. синдикат „Плуг” е обявен в несъстоятелност. Активът му не се знае, защото счетоводните му книги са изчезнали безследно.” * „Демократическата партия е издала съобщение, че подема борба за създаване ново правителство – авторитетно и народно.
И национал-либералната партия издаде съобщение, че кабинетът Ляпчев е виновник за голямата политическа, стопанска, финансова и нравствена криза и трябва да отстъпи мястото си на ново правителство.
Широките социалисти възнамеряват да започнат стягането на партийните си кадри и да предприемат усилена агитационна дейност за привличане нови членове в партията. Освен това по външни съображения социалистите са обнадеждени и смятат, че при едно евентуално поемане на властта от опозицията и те ще влязат с новия кабинет.”
в. “Ново време”, бр. 3
1932 г.
“Обявление N 6871, гр. В. Търново, 14 октомврий 1932 година
Великотърновското градско общинско управление съобщава, че контролната военнооблагателна комисия за 1932 година ще заседава и преглежда на 24.X. т. г. в общинското здание:
1) Неявените младежи пред облагателната комисия, 2) Освободените по семейни причини, които следва да доведат за преглед и неработоспособните членове от семейството, 3) Освободените по болест и 4) Недоволните от решенията на облагателната комисия.”
Общински вестник “Велико Търново”, бр. 10
1978 г.
„Окръжният съвет на Българските професионални съюзи организира литературен конкурс на тема „Слава на труда”за написване на разказ, очерк и стихотворение на съвременна тема.”
в. „Борба”, бр. 122
2010 г.
*“Около 350 000 туристи ще са преминали през музейните обекти на Велико Търново и Арбанаси до края на годината. Това прогнозира директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов, който призна, че очаква спад от около 10% спрямо миналогодишната цифра.
Великотърновският музей остава на първо място в страната по посещаемост на обекти. „Обикновено в края на всяка година отчитаме около 400 000 посещения. Сега ще са по-малко и това е обяснимо. Август месец например беше по-слаб с около 4 – 5000 посетители от миналата година. Но за сметка на това през юли тази година дойдоха 5000 туристи повече от юли 2009. По-добър е и месец септември”, коментира Иван Църов.”
в. „Борба”, бр. 198

Тодорка НЕДЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!