Изрезки от старите търновски вестници | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Изрезки от старите търновски вестници

Публикувана на: 15.10.2014г. 138 прегледа

Публикувана в брой: 196 / 15.10.2014

15 октомври

1924 г.
* “Уволнен е домакинът на държавната болница г. Биволарски, а на негово място се назначава г. Костов.
Уволнението на Биволарски е съвършено неоснователно. Предписаните му злоупотребления от 300 000 лв. ревизорът не можа да констатира – напротив, в касата му са намерили излишък. Така поне чуваме от компетентно място. Не е човешко в началото на зимата да се уволнява един добър чиновник за мними престъпления. И важното е, че това зло се причинява от един институт, който стои по-горе от другите по своята хуманност.”
* “Оплакват се граждани, които живеят около двете бани до мъж. гимназия (мъжката гимназия “Св. Кирил” – б.а.), че там вечер е просто непроходимо от тъмнотата и изкопаните от дъжда улици. Добре ще стори почитаемото кметство да се вслуша в тия оплаквания и да нареди щото в тия улици да се поставят един-два фенера, иначе упреците към кметството всеки ден растат. Па най-сетне и тия хора плащат данъци и заслужават малко внимание.”
* “Търновският клон „Царевец” от Ю.Т.С. (Юношески туристически съюз – б.а.) изказва своята благодарност на кмета на града г. Димитър Юрданов, който по случай венчавката си е подарил на дружеството 100 лв.”
* „Било е време, когато в Търново са вирели много занаяти, които са доставяли хубава прехрана на тукашното население. С тях са се прехранвали гражданите и градът е бил издигнат високо пред околното население. Славел се е не само като търговски център, но и като занаятчийски. Идвали са отдалеко търговци да купуват това, което Търново изработвал тогава. Особено есенно време Търново заприличвал на сухо пристанище, в което се събирали селяни, далечни граждани да купуват стока да се облекат, да се обуят и да се накитят…
Умряха всички занаяти, които някога са били слава и гордост на града ни и доставяли храната на нашето население. Днес никой не мисли за занаяти, гледа лесното, затова и настъпила сиромашията, от която можем се отърва, като се обърнем към добродетелите на нашите деди – трудът, който е едничкото надеждно средство да се отърве човек от несгодите”.
в. „Борба”, бр. 65
1929 г.
„Търсят се деятелни агенти – настоятели от всяко село за вестника ни срещу добро възнаграждение.
Този, който ни даде адресите най-малко на 20 добри, надеждни и любознателни земледелци, на които да изпращаме вестника си, ще получи едно течение безплатно.”
* “Продава се поради изселване масивно доходно здание в най-хубавата и хигиенична част на града в гр. В. Търново на ул. „Цар Калоян” № 3233.
Забележка: Зданието понастоящем служи за жилище и фотографическо ателие, което по своето устройство е пригодено за многоетажен строеж и е удобно за всички служби: 1. като жилище и фотографическо ателие, 2. за всякаква техническа работилница и 3. като жилище за живеене, което на купувача ще носи една добра годишна рента.
Споразумение при собственика Иван Г. Николов, фотограф, В. Търново”
* “В тенекеджийския магазин на Димитър Христов (срещу Нар. банка) ще намерите всички видове и размери кюнци, печки, машини за готвене, вани и пр. при цени винаги най-износни.”
* “Г-н д-р Широкорад, който от няколко години практикуваше медицината в с. Константин, се е преместил в гр. В. Търново, гдето занапред ще упражнява лекарската си професия.”
* “Ловни материали и всичко потребно за електрически инсталации ще намерите в магазин „Бум-бум” на г. Григоров, ул. „Макензен” (срещу Народната банка)”.
* “Лице с капитал се дири за доходна работа.
Справка в бюрото при редакцията.”
в. „Ново време”, бр. 4
2009 г.
„Общински кметове от 4 области се обучаваха вчера (15 октомври – б.а.) във Велико Търново за превенция на бедствията. Експерти от Националния учебен център към бившето Министерство на бедствията и авариите обясниха пред градоначалниците процедурите за създаване на доброволни формирования, за изготвяне и подаване на проекти за възстановяване на щети след бедствия и за функционирането на националната система за ранно оповестяване при бедствия. Директорът на териториална дирекция Гражданска защита – В. Търново, инж. Петър Петров представи изготвената от екипа му електронна карта на областта с показани на нея всички местни звена, заети със защитата на населението, конфликтни точки и време за реагиране.”
* “Специално място има Велико Търново в новия стратегически план за развитие на културния туризъм, който беше приет вчера от Министерския съвет. Документът е разработен през периода 2007 – 2009 г. с финансовата подкрепа на италианското правителство.
Старата българска столица е включена в локацията „Възрожденски град” заедно с Пловдив и е една от двете възможни културни столици на България.”
в. „Борба”, бр. 197
2010 г.
„Инспекторите от териториалното поделение на ДВСК във Велико Търново не са открили соеви примеси в колбасите, които са произведени по стандарта „Стара планина” в местните предприятия.
Проверки са извършени на кайми, кебапчета, кюфтета, сурова наденица, кренвирши, траен варено-пушен салам и карначета от „Еленски майстори”, „Месокомбинат Свищов”, „Стефмарк – Стефан Марков” и „Р.А.-03-Боби“ в Горна Оряховица, „Елит мес Минев – Родопа В.Т.” и др. Общо седем са фирмите във Великотърновска област, които работят по новия стандарт, съобщават от НВМС и посочват, че контролите ще продължат.”
в. „Борба”, бр. 199

Тодорка НЕДЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!