Изрезки от старите търновски вестници | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Изрезки от старите търновски вестници

Публикувана на: 16.10.2014г. 185 прегледа

Публикувана в брой: 197 / 16.10.2014

16 октомври

1924 г.
* „Получихме една дописка от няколко души граждани какво в тяхната улица „Гурко” вечно царува голяма нечистотия и самата улица е толкова много издълбана, че човек рискува в тъмни вечери да си изпочупи краката. Дописката носи големи обиди за общината и не можем да я напечатаме. В същата улица живее редакторът на „Най-ново време”, защо не се обърнат към него да им напечата тая дописка?
Но ако дописниците са искали това и не са удовлетворени, тогава трябваше да го съобщят. Така, както искат да се печата дописката им, не може.”
* “Много пъти сме давали отзив какво на зеленчуковия пазар разни прекупци сутрин рано закупуват по-хубавите и в малки количества донесени зеленчукови произведения и след това ги продават на по-високи цени. На тоя наш апел никой не дава никакво значение. Агентите се втеляват или те стоят скрити в някоя кръчма и чакат прекупците да си извършат работата и тогава се явяват на площада. Нещо повече. Един от тия агенти сутрин, когато става това закупуване, ходи с каскет, а след това си налага формената шапка.
Миналата седмица един от амбулантните сергиджии купи една кошница червено домати пред очите на трима агенти! А на пазаря имаше само 3 кошници. С възмущение гражданите гледаха тоя скандал и когато взеха да конфузят агентите за тая им индиферентност, тия последните заявиха следното: „Г-да, безполезно е да съставяме актове на тоя мошеник. Има дни, в които му съставяме по три акта, а кметството му прощава”. Щом е така, питаме почитаемото кметство вярно ли е това, което агентите заявиха пред 8 души граждани, че именно кметството фаворизира мошениците и с това наказва гражданите да купуват скъпо и прескъпо зеленчук…
При такъв хубав пазар да стават такива скандали, наистина говори много лошо за почитаемото кметство. Да, г. кметът не е слънце да огрее навсякъде. Но затова пък той има помощници, които получават заплата не да си клатят краката в кметската стая, а да пожертвуват половин час сутрин на пазаря. Така е навсякъде, само тука за жалост всичко върви наопаки.”
в. „Борба”, бр. 63
* „По решение на учител. съвет при мъж. гимн. (мъжката гимназия „Св. Кирил” – б. а.) учениците прекараха трудовата седмица на местността над Светата гора.
Там, на това място, откъм южна страна, срещу местността „Трошана” е имало посадени разни дръвчета от по-рано. Види се от слабия контрол на общ. (общински – б.а.) и горски власти всички фиданки са опустошени от добичета, па и от самите граждани от Турската махала.
Учениците сега изкопаха дупки по целия южен склон на Света гора от табята дори до самия паметник. Трудът на учениците може да оцени само тоя любител на природата, който има желанието да отиде на самото място и да види как цялото това пространство е разкопано и то представлява като че ли са работили хиляди къртици. Е, добре, но сега трябва час по-скоро да се посадят дръвчета, защото сега има най-голяма вероятност да се хванат 85 – 90%.
После друго.
На това място ще трябва да се постави най-строг контрол и от общината, па и от горск. (горската – б.а.) власт, за да може да се запази от недобросъвестни хора, които карат добитъка си там и унищожават фиданките още в техния зачатък. Не направи ли се това, безценният труд на учениците ще остане на вятъра. Дано има добри хора, които да си изпълнят човешкия и обществен дълг.”
в. „Борба”, бр. 64
1926 г.
“В Търновския окръг сме имали няколко изложби. В 1896 год. се състояха първите конкурси по земледелието в Севлиево и Свищов, които бяха тогава окръжни градове. В 1897 год. се състоя конкурсът в Горна Оряховица. Първата голяма окръжна земледелска изложба беше в 1905 година, а на следнята година се направи конкурс за зърнени храни и добитък. Тия конкурси и изложби дадоха голям тласък на земледелския напредък в окръга. В 1912 год. се устроиха: районна изложба по земледелие в с. Бяла черква; конкурс по лозарство и винарство в Лясковец, конкурс по бубарство в Килифарево. През 1914 год. имаше две локални изложби: една скотовъдна в с. Иванча и друга овощарска в гр. Трявна. През 1915 и 1920 година имаше коневъдни изложби в гр. Севлиево. През 1925 година имаше три локални изложби: коневна в с. Иванча, овощарска в Елена и Севлиево. След толкова частични и локални изложби в настоящата проектирана окръжна земледелска изложба ще се направи един общ преглед на земледелието. В тази изложба ще се види какъв напредък е направило земледелието от 1905 год. до днес. Изложбата ще поправи старото, ще даде тласък на новото земледелие и ще усили земледелското производство, към което се стремят днес всички народи”.
в. „Ново време”, бр. 10
1967 г.
“Вчера (16 октомври – б.а.) във Велико Търново се събраха представители на отделите „Народна просвета” от цялата страна. В двудневно съвещание – среща за обмяна на опит, организирано от Министерството на народната просвета, те ще се запознаят с физкултурното и спортно строителство в училищата на Великотърновски окръг, ще разменят мисли по подобряване на физкултурната работа с подрастващото поколение.”
в. „Борба”, бр. 125

Тодорка НЕДЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!