ДА ИЗБЕРЕМ БЪЛГАРСКОТО! В старата столица плетат чорапи от памук и индийски бамбук | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

ДА ИЗБЕРЕМ БЪЛГАРСКОТО! В старата столица плетат чорапи от памук и индийски бамбук

Публикувана на: 15.01.2015г. 2003 прегледа

Публикувана в брой: 9 / 15.01.2015

Албена Маринова: „С модерни машини и естествени материали борим китайската конкуренция”

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ МЪЖКИ И ДАМСКИ ЧАРАПИ ОТ ЕСТЕСТВЕНИ МАТЕРИИ? Цените за крайния клиент за същите като на китайските чорапи. Малката фирма „АВС – комерс” пък е сред десетте в България, които произвеждат чорапи.
Репортер на „Борба” откри случайно въпросното дружество на Албена Маринова и Стефан Донев. Двамата са заедно в бизнеса от цели 22 години и бивши служители на Института за керамично и пътно машиностроене в Дебелец, което бе разграбено и опоскано по време на тъй наречената приватизация. Първо те продавали чужди чорапи и бельо, но преди повече от 10 години им хрумнало да опитат сами да плетат чорапи, и то от истински естествени материи. И оцелели. Само дето всички искаме да избираме българското, но не знаем нито къде да го търсим, нито пък вярваме на етикета.
САМО ЧЕ В ТОЗИ СЛУЧАЙ СЕ ОКАЗА, ЧЕ СТОКАТА Е ТОЧНО ТАКАВА, каквото пише на етикета. Фирмата е „АВС…”, действаща, във В. Търново, в нея работят 8 души, има малък цех в собствен етаж в бившия „Вакуумтерм”. Никой обаче не знае, че тук се плетат търновски чорапи, които не са изкуствени и не създават проблеми при носене. Вчера Албена Маринова ни прие в цехчето, за да разкаже за оцеляването, което звучи като приказка с хепиенд.

ВСИЧКО Е КОМПЮТРИЗИРАНО, САМО ПЛЕТАЧНАТА МАШИНА СТРУВА 22 000 ЕВРО

„Всичките ни машини са италиански и възможно най-модерни. Само така се опитваме да борим китайската конкуренция. Много фирми фалираха заради това, но ние оцеляхме и нямаме банкови кредити, нямаме ипотеки, възбрани, запори и т.н. Хрумването беше отдавна, защото аз съм художник, самоук и обичам да рисувам. И както продавахме чужди чорапи, решихме сами да ги правим”, започва историята Албена Маринова. Тя е малко над 50-те, но не й личат, има двама сина и вече дори и внуче. Единият син е главен готвач във В. Търново, а другият си изкарва хляба в Америка.
Албена е дизайнерът на чорапите, които са различни от останалите на пазара, защото в тях личи индивидуалност.
Преждите пазаруват от Турция – от съседката купуват и памука и индийския бамбук. Г-жа Маринова подчертава, че при тях всичко е сигурно и истинско – преждите са точно памучни и бамбукови и написаното на етикетите е същото като съдържанието. В началото на бизнеса са произвеждали и детски чорапи, но сега правят над 30 асортимента само мъжки и дамски.
СЛЕД КАТО ПЛЕТАЧКАТА ПОЛУЧИ ЗАДАНИЕ, ТЯ ЗАПОЧВА ДА ИЗПЛИТА чорапа. После стоката отива в шиялната, после в гладачната, после се етикира и накрая се пакетира. Вчера в цеха зад всичките тези операции видяхме усмихнатите работници Иво, Снежа, Магдалена и Катя.
„…Всеки успех си има цена. А нашето производство е като малко бебе и има много нужди”, разказва Албена. Тя подчертава, че частите за машините са много скъпи и ремонтът в началото е бил труден, но полека са свикнали да разбират техниката сами. Дизайнът първо се прави на компютър и после се прехвърля на машината, която е с непрекъснат цикъл и заради това се работи на три смени.
ПЪРВАТА ИДЕЯ ЗА ИМЕ НА МАЛКОТО ДРУЖЕСТВО БИЛА ДА СЕ КАЗВА „НОВО НАЧАЛО”. ПОСЛЕ обаче се спрели на „АВС…”, което пак намеква за началото на един бизнес, който е оцелял. Естествено, попитахме г-жа Маринова дали държавата помага и как? Вместо отговор тя предпочете да сподели, че за тях клиентът е най-важен и не искат да го лъжат. Работят с дистрибутори в цялата страна и продават в почти всички големи градове на страната…

Нели СУКОВА
Сн. авторката

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *