ЕНТУСИАСТИ. 68-годишен пенсионер изминава по десет километра на ден с велосипед | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

ЕНТУСИАСТИ. 68-годишен пенсионер изминава по десет километра на ден с велосипед

Публикувана на: 02.02.2015г. 605 прегледа

Публикувана в брой: 21 / 02.02.2015

Мечтата на Косьо Косев е да участва в колоездачен маратон

Преди три години пенсионерът Косьо Косев се качва на велосипед и оттогава не се разделя с него. Запалил го синът му Петър – участник в колоездачни маратони с множество награди от национални и международни участия. „Аз от малък мечтаех за колело, но в ония години се намираха трудно и затова баща ми ми купи… акордеон, макар че не исках. Все пак успях да се науча да свиря „Вятър ечи, Балкан стене“, преди да го захвърля.“ Така започва разказа си Косьо Косев, 68-годишен телевизионен техник от Велико Търново, за когото колоезденето се превръща в страст и необходимост. Всеки ден – и зиме, и лете, той изминава по десет километра с професионалния си бегач от улица „Ангел Каралийчев“ в квартал „Картала“ до фирмата в Промишлена зона-запад във Велико Търново, където работи като нощен пазач. Пет километра в едната посока и пет обратно, в пек и в студ, той е с колелото, не го изкарва само когато има силна поледица на пътя или е много студено. „С велосипеда свикна много бързо, за около седмица“, обяснява Катя, съпругата на Косьо, с която са заедно вече трийсет и девет години. „Въпреки че има аритмия на сърцето, с колелото ходи навсякъде, не само на работа. И до центъра слиза, и до някое учреждение, ако има да върши нещо“, не без притеснение споделя Катя. А бай Косьо я контрира: „Карането на колело развива мускулите на краката, успокоява нервната система, тонизира сърцето. Когато съм с велосипеда, аз се чувствам по-млад“.
С бегача Косьо се сдобива през 2013 г. Тогава синът му Петър му прави мечтания подарък – професионален Drag – перлата на велосипедите в България, направен специално за шосейно колоездене, с олекотена конструкция и специфично кормило с изнесени напред ръкохватки. Това е спортен велосипед, предназначен да изминава дълги разстояния по асфалтирани пътища. В добавка към колелото синът подарява на баща си каска и професионален колоездачен екип. Така подготвен, бай Косьо няколко пъти изминава на педали разстоянието от Велико Търново до Севлиево, което е 80 километра в двете посоки. Не му тежи въртенето на педалите и разстоянието, а го притеснява това, че никой не пази велосипедистите. „Ако ние не се пазим, няма кой, все едно не сме равноправни участници в движението“, оплаква се бай Косьо и добавя: „Аз винаги карам със светлоотразителна жилетка и каска, имам фар и стопове на колелото и пак не ме зачитат“.
Мечтата на Косьо е това лято заедно със сина си Петър да преминат 100 – 200 км на коломаратон. А това не е случайно, защото синът се занимава с колоездене от години и участва в екстремни коломаратони. Миналото лято е преминал на колело над 2200 км в Швеция и е бил единственият българин. „Петьо не е при нас, от години живее и работи в София, там има свое семейство – съпруга и три дъщери“, с гордост пояснява съпругата на Косьо – Катя.

Тодорка ГУШЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!