Д-р Здравко Димитров: "Няма значение какъв домашен любимец ще изберем, важното е да го отглеждаме с любов" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Д-р Здравко Димитров: „Няма значение какъв домашен любимец ще изберем, важното е да го отглеждаме с любов”

Публикувана на: 09.02.2015г. 648 прегледа

Публикувана в брой: 26 / 09.02.2015

Кучетата и котките все още са най-популярните животни, на трето място са гризачите

Домашните любимци трябва да получават подходяща храна и да се ваксинират периодично. Тогава ще бъдат здрави и ще се развиват правилно, а техните собственици ще им се радват дълго, твърди д-р Здравко Димитров, който работи като ветеринарен лекар във Велико Търново вече петнайсет години. Откакто се помни, е мечтаел да се грижи и да лекува животни. Постъпва във Ветеринарния техникум в Ловеч преди повече от двайсет години, а след това завършва „Ветеринарна медицина“ в Стара Загора. Първоначално лекувал и обгрижвал всички селскостопански животни на село, но мечтата му била да има собствена лечебница за домашни любимци и се заема с това. Наема помещение, където започва да преглежда животни, да консултира техните стопани и да продава храна и аксесоари. След няколко години купува кабинета. Днес лечебницата и ветеринарният магазин са негови, там той преглежда болни животни и дава съвети за тяхното правилно отглеждане.
„Изборът на домашен любимец е въпрос на личен вкус и предпочитания, няма значение какъв ще изберем, важното е да го отглеждаме с любов”, започва разговора д-р Димитров. Най-често дилемата е между куче и котка, двете животни държат първенството за домашен любимец. Преди по-често се предпочитаха кучетата, а сега модата на котките се завръща. Тези малки родственици на царя на животните са със собствен характер, често пъти капризни и искат да бъдат обожавани. А най-добрият приятел на човека – кучето, е създадено да пази къщата, да служи и да изпълнява команди. Кучетата и котките продължават периодично да си разменят първото и второто място в избора за домашен любимец. Третата позиция е за гризачите – тук спадат различните породи зайчета, хамстери и морски свинчета. Пернатите – предимно различни видове папагали и канарчета, остават доста назад в класацията.
„Аз самият имам шестгодишен син и деветгодишна дъщеря, те настояваха за животно, единият искаше куче, а другият – коте”, разказва великотърновският ветеринар. „Мислих и взех соломоновското решение да не е нито едното, нито другото, а купихме дългокосместо зайче. Гледахме го три месеца вкъщи, докато му се нарадваха децата и после се наложи да го взема при мен в кабинета. Стоя известно време там, докато не го подарихме на едно семейство от „Зона В“, които с радост се съгласиха да се грижат за него.”
Преди да занесем избрания любимец в неговия нов дом, той трябва задължително да се прегледа и ваксинира, продължава д-р Димитров. Ваксинациите са задължителни, независимо дали животното ще стои само вътре в апартамента, или ще се разхожда често навън. „В България кучетата се ваксинират често, докато само 4% от котките минават през тази процедура, обяснява лекарят и допълва, че здравото животно означава и здрав стопанин.
След като се уверим, че животинката е здрава, е добре да поискаме съвет от ветеринаря с какво и колко пъти на ден да храним. В зависимост от възрастта и породата всяко животно има своите нужди и изисквания за храна. Ежедневната дажба за животните бебета трябва да е богата на витамини и минерали и да се разпредели на пет – шест порции, възрастните е достатъчно да се хранят веднъж или два пъти дневно. Пазарът днес предлага най-различна специализирана храна за домашни любимци, има и по-евтина и от по-висок клас, предлага се и лечебна храна, която едновременно лекува и задоволява глада. Честата профилактика на домашния любимец е гаранция за неговото здраве. Ако водим по-често кучето или котето на профилактичен преглед, своевременно ще открием какво не е наред и ще вземем съответните мерки навреме. „Голяма част от кучетата и котките, отглеждани в апартаменти, затлъстяват – алармира докторът. – Не знам защо, но стопаните на котки много обичат те да са дебели и пухкави”, чуди се той. „Имам една клиентка, която идва да си купува храна за своя 13 килограмов котарак. Аз самият не съм го виждал, но ще ми е любопитно как изглежда.” Веднъж донесоха в лечебницата един хамстер, който беше толкова дебел, че приличаше на космата топка, споделя още докторът. Стопанката твърдеше, че много обичал да си хапва пица и кренвирши и тя не можела да му отказва. След няколко дни животинката почина от затлъстяване. Затова стопаните трябва много да внимават да не прехранват своите любимци, съветва опитният ветеринар.
Иначе болестите при животните и при хората са сходни. Такъв пример са гъбичките, често срещано заболяване при кучета, котки и морски свинчета. Паразитите също много често засягат хора и животни, напоследък заради затоплянето на климата има бум на бълхи и кърлежи. За решаването на този проблем се използват станалите популярни напоследък спот-он форми за накапване. С постоянство и с 10 – 15 лева (толкова струва лекарството) за около месец животното и къщата се изчистват от тази напаст. Противопаразитното средство помага срещу всякакъв вид бълхи, кърлежи, глисти и тении. „Най-важното при спот-он формите за накапване е дозировката, обяснява дългогодишният лекар. Задължително, когато купуваме лекарството, е да съобщим колко тежи домашният любимец и да се информираме за точната дозировка. От нея зависи правилното и бързо лечение. „Обикновено лекарството е за котки до 4 килограма”, казва д-р Димитров и допълва, че тези дребни родственици на царя на животните съвсем не се оказват толкова дребни и тогава лекарството не действа.
Най-странният пациент, който е лекувал д-р Здравко Димитров, е сребристобял плъх на име Джъмбо, болен от пневмония. Чрез антибиотици успял да го стабилизира за няколко дни и да го излекува. „Иронията в случая е, че докато лекувах плъха, който наистина беше много красив, си мислех, че в магазина ми се предлагат поне 15 вида отрови за мишки и плъхове”, смее се ветеринарят.

Тодорка ГУШЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!