Лечебни екзотични гъби сродяват Леденик с Япония | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Лечебни екзотични гъби сродяват Леденик с Япония

Публикувана на: 05.03.2015г. 2712 прегледа

Публикувана в брой: 42 / 05.03.2015
Атанас и Христо Попови имат интензивна и екстензивна технология за отглеждане на шийтаке и майтаке

ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 2 ГОДИНИ ИМА БУМ НА ИНТЕРЕСА КЪМ МЕДИЦИНСКИТЕ ГЪБИ ОТ ИЗТОКА, разказа Атанас Попов, собственик на фирма в село Леденик. Той е специалист по гъбопроизводство, завършил е Института по хранително-вкусова промишленост в Пловдив и е специализирал в Чехия. Над 25 г. Атанас се занимава с производство на мицел, както и на екзотичните шийтаке, майтаке, рейши, ухото на юда (черна китайска гъба). Поддържа връзки с едни от най-крупните производители в Япония, както и следи научните новости в тази област. А през м.г. японски специалисти са посетили за пореден път неговия цех за производство на мицел за обмяна на опит.
Гостите от Япония са оценили високо научно-практичните разработки на фирмата на Попови, която е една от най-големите в страната с тази дейност.
В момента Атанас работи съвместно с 31-годишният си син Христо, който разработва технологии за отглеждане не само на източните гъби, но и за интензивно промишлено производство. Домакинът признава, че най-висок е интересът към лечебните гъби, които се търсят не само от хора със здравословни проблеми. Те са изключително ценна храна, която е напълно биологична и е предпочитана от клиенти, които водят здравословен начин на живот. Въпреки че може да говори за ценните качества на тези гъби, той препоръчва консултация на хората с медицинско лице, когато те се използват като хранителна добавка.
Все повече стават запитванията и продажбите на стопани от цялата страна, които се занимават с гъбопроизводство като бизнес.
Майчината култура за производството на мицела Попови са внесли от Япония, Белгия и Чехия. Вече десетилетия те поддържат значителен брой щамове мицел и се занимават със селекция и изпитване. Мицелът за гъби се предлага върху различни субстрати, придружен с разработена технология за отглеждане и професионални консултации. Гъбите могат да се отглеждат на открито и закрито в зависимост от щама и избраната технология. През април започва кампанията по засяване на новата реколта и точно сега е важно хората да получат информация, посочва Атанас Попов.
При отглеждане при външни условия от всички предлагани видове гъби могат да се получат 2 реколти – през пролетта и есента. Семейството в Леденик е създало в двора си опитно поле и прибира добър добив. Мицелът се засява под различна форма в широколистни дървета. Той може да е на дюбели, зърна или на дървесен прах. Например за 1 кубик дърва са необходими между 1300 и 2600 дюбела с мицел, вклинени в дървеното трупче, които после се разрастват и плододават. „Заразеният” дървен материал трябва да е се постави в помещение с определени условия – температура, влажност 60 – 80%, осветеност от 500 до 1000 лукса. Когато се отглеждат на закрито, гъбите могат да дадат до 4 реколти. От 1 кубик дървета се събират от 250 до 400 кг, но за целия период на плододаване – 4 – 5 години. А цената на мицела за шийтаке и майтаке, необходим за посявката на 1 кубик дървета, варира от 45 до 90 лв.
Баща и син Попови са разработили и интензивна технология, която е за промишлени цели. В случая субстратът е в микросакове с различна вместимост, като начинът на производство е подходящ както за печурка, кладница, така и за медицинските гъби. Субстратът се прави с дървени трици, стърготини, слама, обаче задължително условие е специална камера за пастьоризация. В камерата за 6 часа температурата се повишава до 90 градуса, като след този процес гъбите се отглеждат в специални сакове. Този начин на отглеждане е по-специализиран и трудоемък, посочи Атанас Попов, обаче мицелът се развива бързо и плододава след 60-ия ден.
Поради разрастване на бизнеса производителите от Леденик са решили да направят инвестиции в модернизация на оборудването и чрез европейски програми.

Лилия ЛОЗАНОВА

loading...

Коментари за "Лечебни екзотични гъби сродяват Леденик с Япония"

  • 23.01.2018 в 12:57

    Эдравеите! Mihai от Румьня имам интерес эа да купя мицел шитаки и хладница може ли цени!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!