Екзотични екскурзии в чужбина зарибяват наивни търновци | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Екзотични екскурзии в чужбина зарибяват наивни търновци

Публикувана на: 06.03.2015г. 2273 прегледа

Публикувана в брой: 43 / 06.03.2015

„Щастливо заминалите” сами си плащат транспорта и храната

ЗА НОВ ВИД ИЗМАМА, СВЪРЗАНА С ЕКЗОТИЧНИ ЕКСКУРЗИИ В ЧУЖБИНА, АЛАРМИРА ПРЕД В. „БОРБА” и в предаването „Господари на ефира” търновско четиричленно семейство.
Имената на потърпевшите пазим в редакцията, както и копие от уж спечеления от тях ваучер за четиридневно настаняване за двама в испанския курорт Малага или като алтернатива в Малта.
Оказва се обаче, че агенцията, презентирала пред търновска публика красотите на Средиземноморието, е различна от туристическата агенция, посочена на ваучера. Фирмата, която прави промоциите, прибира парите от ваучерите, а за всичко останало грижата има посочената от тях агенция със седалище град София, ул. „Цар Симеон” N 31.
Въпросната столична фирма, която носи слънчевото име Soleos Via, предлага атрактивните оферти за семейни или живеещи на семейни начала двойки от поне 3 години на възраст между 30 и 60 години, става ясно от точка четвърта във ваучера. Освен това „щастливците” САМИ ПЛАЩАТ ПОЛЕТА И ХРАНАТА СИ, като могат да се възползват в рамките на една година от датата на получаване на талона, но трябва да посочат датите за пътуването си поне три месеца преди екскурзията.
Посочени са още телефон и интернет адрес за връзка с фирмата… Впрочем, когато в търсачката Гугъл напишете името на фирмата, която осигурява екзотичните дестинации, веднага се зареждат десетки статии, носещи красноречиви заглавия от типа на „30 жалби от измамени туристи”, „Екскурзии през крив макарон”, „Пазарджиклийка осъди скандален туропетарор” и т.н. Оказва че, агенцията действа от няколко години в определени райони на България, като вече разширява и периметъра си в старата столица…
„ПРЕДИ ОКОЛО ДВА МЕСЕЦА ПОЛУЧИХ ТЕЛЕФОННО ОБАЖДАНЕ ОТ НЕЖЕН ЖЕНСКИ ГЛАС, който се представи под името Цвети”, разказа пред най-големия областен всекидневник търновецът, който явно е един от последните наивници. Следва подробна анкета по телефона за начина, по който семейството на търновеца почива – предпочитания, възможности и т.н. Два месеца по-късно същата девойка отново звъни и вече кани на презентация своя телефонен събеседник, който отива заедно със съпругата си. Презентацията се провежда на 28 февруари от 15.00 ч. и трае точно два часа, като за 18.00 ч. е насрочена нова такава. На следобедната сбирка в хотел „Премиер” освен нашите избрани „случайно” герои присъстват и още няколко семейства от старата столица. За още по-голяма достоверност при втория телефонен разговор представящата се като Цвети девойка твърди, че неин колега скоро ще се обади на семейството, за да им продиктува код, под който фамилията ще участва в награда за електроуред или почивка в чужбина. Действително ден преди презентацията последва трето позвъняване и мъжки глас вежливо диктува цифрено-буквен код, който дава право за участие и спечелване на някоя от наградите, разказа още нашият герой.
„На 28 февруари отидох със съпругата си на въпросната презентация. Още от входа ни посрещна младеж на около 25 години, който ни се представи като Митко. Заведе ни в залата, настани ни на една от масите и седна до нас. В залата имаше още пет семейства, като към всяко от тях беше прикрепен по един младеж или девойка. Отделно имаше и водещ, който сладкодумно обясняваше за продуктите на фирмата – семейни почивки из целия свят. Твърдяха, че ако примерно десетдневна почивка на Тенерифе за четиричленно семейство излиза около 6000 лв., то чрез тяхното посредничество цената ще е наполовина”, уточни още търновецът. Той твърди, че целта на траещата цели два часа презентация е така да омае и промие мозъците на потенциалните клиенти, че те още там да си закупят ваучер на „тънка цена”…
„МНОГО НИ РАЗПИТВАХА КЪДЕ РАБОТИМ, КЪДЕ ПОЧИВАМЕ, НО РАЗГОВОРЪТ СЕ ВЪРТЕШЕ ВСЕ ОКОЛО ЛИЧНИ ВЪПРОСИ, около живота и доходите ни, отколкото да ни запознават с продуктите на фирмата. Като ни оставяше за малко, ни грабваше общият водещ, който ни убеждаваше колко е изгодно да ползваме техните услуги с принципно различна организация на почивката. Два часа бяхме като в приказките”, описа презентацията главата на четиричленното семейство от старата столица. По думите му накрая на срещата бе организиран… търг за почивка на Тенерифе с начална цена от 920 лв. Впрочем преди туристическата дестинация домакините организирали и търг за бутилка шампанско, чието последно наддаване достигнало едва 7.00 лв. За ваучера за Тенерифе обаче никой от присъстващите не се вързал и водещите били видимо недоволни, твърди още нашият герой.
„Митко ни каза, че имаме утешителна награда и че специално за мен и съпругата ми това е ваучер за четиридневна почивка на Малага, като обаче трябва сами да си осигурим транспорта и храната, а от тях са екстрите като басейни, спа процедури и т.н. После, като се приземих на земята, се сетих за старата мъдрост, че безплатно е само сиренцето в капана за мишки. Разгледах ваучера и видях, че името на фирмата в него е различно от това, което ни представиха. Давам ви го да го ползвате със здраве, ако решите, защото аз май вече не искам да се порадвам на екзотиката”, каза още пред репортер на „Борба” търновецът…

Елена ЧАМУРКОВА

loading...

Коментари за "Екзотични екскурзии в чужбина зарибяват наивни търновци"

 • 30.10.2016 в 9:30

  Да,направиха го и във Враца!Абсолютна измама,но няколко семейства изгоряха!Пазете се !

  Отговор
 • 07.07.2017 в 12:30

  ИЗМАМА !!
  Хора това е една огромна измама!

  Soleos Via или бившите Сол маркетинг подбират наивни хора които да може да бъдат излъгани лесно.

  Хората закупили почивка на Тенерифе от тази фирма биват изпращани за настаняване в Хотел Клуб Марина или Клуб Марино или Марино Хотел че никой не е наясно как точно се казва, където мамят всеки който отиде на тяхна презентация !!

  На презентацията в този хотел разказват омайно за почивки по целия свят които всеки здравомислещ човек(за съжаление оказа се че ние не сме от тях) с калкулатор под ръка може веднага да разбере че са измама!

  Истината е че това за което обещават е напълно недостъпно и за съжаление ние го разбрахме от личен опит!

  Включихме се в тази система преди около 3 години и половина след като отидохме на презентация в клуб Марина където ни обещаваха какво ли не за някакви невъзможно смешни суми от рода на 100-200 евро за почивка на остров Бали и подобни чрез клубната система …

  Нищо подобно не съществува !!

  Цифрите са съвсем различни, места никога няма или ако евентуално намерите място където да отидете чрез тая клубна система то то е винаги в най-слабия сезон или просто е в такъв хотел и на такова място където никой никога неиска да отиде!

  На презентацията сърбина който я водеше на развален български ни каза че това е една инвестиция която ако по някакви причини нежелаем на 3-тата година може да продадем обратно на клуб Марино …

  Лъжа !! Лъжа !!

  Това нещо остава завинаги наше и или трябва да му плащаме годишните вноски които са какви ли не и за какво ли не, или просто трябва да спрем да плащаме (което мислим да направим) и да загубим първоначалната вноска която беше около 8000 евро.

  Хора, ако са ви излъгали да отидете на такава презентация в Клуб Марина просто мислете много много внимателно и искайте документи на български!

  Задължително !!

  Нашият адвокат ни каза че това което са ни дали като документи(на английски) от този хотел е непълно и непотребно! Неможе да ни послужи за нищо!

  Незнаем какво да предприемем.
  Моля ако има и други имамени като нас нека направим една обща група в която да дискутираме и обменим мнение.

  Петров/София

  Отговор
 • 10.12.2017 в 17:02

  Мен и моето семейство също бяхме завлечени с голяма сума пари на подобна „презентация“ в един наш областен град през есента на 2015 година.Веднага след около час поизкахме да ни бъде върната сумата която бяхми дали но по най-груб начин ни бе отказано.Стана голям скандал.
  Обадих се на дежурния по МВР в областния град за да ни съдействат тяхните органи от стопанска
  милиция но ми бе отказана такава под предлог че няма инцидент ( сбиване или убийство).Само в такива моменти се били намесвали.
  След един месец обжалвахме пред Комисията за защита на потребителите.От там извършиха проверка и ни съобщиха ,че това не било по техните правомощия и нищо не могат да направят по нашия въпрос.Казаха да се обърнем към съда.
  Заведохме дело чрез прокуратурата на РБългария и досега нищо несе случи.
  Бяхме повикани в полицията да дадем информация по случая като ни дадоха каталог със снимков материал за разпознаване на участиците в тази „презентация“ всичко мина добре и толкова.Никой не ни потърси повече за нищо.Дето казват хората „бог високо ,цар далеко“.
  На нас ни остава да пием една студена вода за цялата работа.Няма закони в тази държава.То няма и държава.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!