СТРАНИЦИ ОТ ИСТОРИЯТА НА ТЪРНОВСКИЯ ТЕАТЪР | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

СТРАНИЦИ ОТ ИСТОРИЯТА НА ТЪРНОВСКИЯ ТЕАТЪР

Публикувана на: 09.03.2015г. 479 прегледа

Публикувана в брой: 44 / 09.03.2015

През 1965 г. Елена Стефанова впечатлява в „Тайната на старата къща”

На 9 март 1965 година във Велико Търново се състояла премиерата на „Тайната на старата къща“ – пиеса на Панчо Панчев. Постановката е дело на гост-режисьора Георги Аврамов. Сценограф на спектакъла е Ангел Бананов. Участват актьорите Елена Стефанова, Стилиян Анастасов, Невяна Шаркова, Мария Пантева, Петър Петров, Ана Лазарова, Бистра Влахова, Пейчо Драгоев, Петър Вучков и Лидия Траянова. Четвъртата премиера за сезон 1964/1965 намира широк отзвук в печата.
Вестник „Борба“ на 11 март 1965 г. пише: „…Пиесата се играе за първи път и е втора пиеса на младия автор. (…) Гост-режисьорът Георги Аврамов, главен режисьор на радиотеатъра, се е отнесъл сериозно към драматургичния материал и е изваял един добър спектакъл. Със същото чувство на отговорност се е отнесъл към пиесата и колективът на театъра. Заслужава да се отбележи играта на Елена Стефанова, Петър Петров, Ана Лазарова, Бистра Влахова, Стилиян Анастасов и др. На премиерата присъствува авторът, както и много гости, между които нашата именита поетеса Елисавета Багряна, поетът Павел Матев и други. На автора и режисьора бяха поднесени букети свежи цветя”.
Из статията на Петър Кольовски в списание „Театър“ – кн. 4 от 1965 година: „…В спектакъла на търновци Пейчо Драгоев (войника Заеков) и Б. Влахова (Детелина) са едни от най-хубавите актьорски постижения. (…) Артистката Елена Стефанова придава на учителката Диамандиева много култура, аристократически финес и благородство, които звучат трогателно смешно и наивно за времето, в което тя живее. Елена Стефанова провежда сложно решение на ролята…“
Ето и част от изказването на драматурга Панчо Панчев по повод играта на Елена Стефанова: „В скромната ми практика на писател драматург често съм се чувствувал гузен, виновен пред някои актьори, които са играли в пиесите ми! Защото това, което са ми връщали от сцената като на зрител, е било повече от онова, което съм им давал в текста като автор. Един от ярките такива случаи за мен бе с актрисата Елена Стефанова, която игра в пиесата ми „Тайната на старата къща”. Учителката Диамандиева е един образ, замислен от мен доста богато и написан, за съжаление, доста под равнището, което може да се очаква от замисъла… Бях много приятно изненадан, когато на премиерата във Великотърновския театър открих, че несвършената от мен работа до голяма степен беше свършена вече не с литературни, а със сценични средства от актрисата Елена Стефанова…”

Горица РАДЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!