Музеят показва първия герб на Велико Търново | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Музеят показва първия герб на Велико Търново

Публикувана на: 10.03.2015г. 672 прегледа

Публикувана в брой: 45 / 10.03.2015

ПЪРВИЯ ГЕРБ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОКАЗВА В ИЗЛОЖБАТА СИ „НЕПОЗНАТОТО НАСЛЕДСТВО” РЕГИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ в старата столица. Гербът може да се види от днес в специална витрина в музей „Възраждане и Учредително събрание“.
Уникатът се съхранява във фонд „Нова история“ и представлява посребрен поднос, в чиято украса централно място заема градският знак. Освен герба музеят разказва и неговата история, както и тази на създателя му в петминутен клип.
Първият герб на Велико Търново е разработен от Димитър Багрилов и е приет от местната управа през 1921 г. Художник, учител, дарител и един от най-активните общественици на старата столица от края на XIX и първата половина на XX в., Багрилов (1866 – 1940) включва в герба елементи, които са свързани с историческото минало и утвърждаването на българската държавност.
Експонатът, който днес е едно от съкровищата на търновския музей, остава най-значимата обществена заслуга на Димитър Багрилов. Той е вплел символите на българската държавност върху испански щит на бял фон. Горната част е крепостната корона, която според автора е елемент от първата порта на крепостта Царевец. Под нея върху лента е изписан девизът на града: „Твърдост, бодрост, вярност, постоянство”. В централната част е поставен българският държавен герб, а от двете му страни има две корони. Едната е царска, другата – патриаршеска, и двете са като символ на административната и духовна власт на Второто българско царство. Над тях са царският и патриаршеският жезъл, свързани в кръст с родния трикольор. В долната част са изобразени средновековните крепости Царевец и Трапезица с река Янтра между тях и църквите „Св. Димитър”, „Св. Петър и Павел” и „Св. 40 мъченици”, всички те обединени от надпис „Велико Търново”.
Знакът е бил поставен на сградата на Общинския съвет през юли 1927 г. Тогава за първи път е и публикуван гербът и показан на страниците на „Общински вестник Велико Търново“. Впоследствие гербът е изобразен и на Златната книга на Търновската община. Изработени са също отличителен знак за кмета – герб с позлатена верижка, печати с кръгла форма, херолди и клишета.
През 1935 г. Търновската община поръчва посребрен поднос с градския герб по повод посещението на цар Борис и царица Йоана в града. В горната му част са гравирани царските инициали „Б” и „Й”, а в долната част – надпис, който гласи: „На техни величества Цар Борис III – старата столица Велико Търново 1935“. От двете страни на търновския герб са изобразени хералдически знаци, символизиращи династическия съюз между България и Италия. На гърба на сувенира пише още „По композиция на художника Д. Н. Багрилов от гр. Велико Търново“.
Първият герб на Велико Търново се използва официално до 40-те години на миналия век.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!