Великотърновец с 66 трабантчета кандидатства за Гинес | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Великотърновец с 66 трабантчета кандидатства за Гинес

Публикувана на: 17.03.2015г. 700 прегледа

Публикувана в брой: 50 / 17.03.2015
Ивайло Антов има кабрио, пикап и даже лимузина

ПРИТЕЖАТЕЛ НА 66 ТРАБАНТЧЕТА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО КАНДИДАТСТВА ЗА ГИНЕС. ИВАЙЛО АНТОВ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ КОЛЕКЦИОНЕР НА КУЛТОВАТА МАРКА У НАС, а според него и в света. Изпратих всички необходими документи и доказателства, снимков материал и т.н. до администраторите на Книгата за рекорди, отговориха ми, че няма такъв записан рекорд и може да бъде фиксиран. В момента очаквам тяхната проверка, че няма по-голям от мен”, обясни Антов.
Сред гордостите на колекцията му са кабриолет и лимузина, а на шестото издание на традиционния тръбифест, който ще се проведе за празника на града, той ще извади изключителна рядкост за модела без аналог в света – трабант пикап.
Част от возилата са в движение, а повечето Ивайло е реставрирал сам. Той е признат за един от най-добрите експерти на Балканите по трабантчетата и е търсен за съвети, части и даже за бизнес от мнозина.
По-голяма част от колекцията на великотърновеца се намира в бащината му къща в село Хотница. Друга част от колите е в областния град. „Почти целият двор в Хотница е препълнен и затова търся допълнителни пространства. Няма да спра да колекционирам трабантчета”, показва колекционерът.
41-годишният мъж се качва на първото си трабантче още на 16 години и оттогава тези коли му стават страст и основно хоби.
„Може да се каже, че съм потомствен трабантаджия. Дядо ми също е карал такава кола”, разказва още той.
ГОРДОСТ ЗА КОЛЕКЦИЯТА МУ Е КОМБИ ОТ 1963 ГОДИНА, КОГАТО Е ЗАПОЧНАЛО МАСОВОТО ПРОИЗВОДСТВО НА МОДЕЛА. Иначе първите трабанти са от 1957 година, а последните слизат от конвейерите през 1991 г., но от тях са запазени много малко. Ивайло е изучил в детайли историята на марката и непрекъснато следи постъпващата информация от форуми и клубове.
Цената на един трабант в момента е около 100 – 150 лв. Толкова харчи месечно един пушач, разказва култовият колекционер. Според него возилото, някогашна гордост на индустрията на ГДР, изплаща своята стойност много бързо. Символичен е и данъкът на тези коли. За старата столица той е едва 12 лв. на година, но в други населени места е наполовина, обяснява спецът.
СРЕД НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ ЕКСПОНАТИ В КОЛЕКЦИЯТА НА АНТОВ Е ТУНИНГОВАН ТРАБАНТ КАБРИО. Возилото е боядисано в електриковожълт цвят и с доста подобрения под и над капака. Според почитатели на марката пазарната стойност на колата надминава даже тази на нов автомобил. Самият Антов не крие, че макар досега да е дал за него няколко хиляди лева, колекционери са склонни да броят петцифрена сума в евро.
„Коженият салон направихме заедно с баба ми, която също е почитател на марката”, обяснява Ивайло, който е възпитаник на сержантското училище.

Стилян НАЙДЕНОВ
Снимка Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!