Новата машина "Спасител" ще спасява "Терем – Ивайло" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Новата машина „Спасител” ще спасява „Терем – Ивайло”

Публикувана на: 18.03.2015г. 517 прегледа

Публикувана в брой: 51 / 18.03.2015

Махнаха директора на завода, след като 7 млн. лв. на фирмата се стопиха

ЗА ПРЪВ ПЪТ ЖЕНА ПОЕМА УПРАВЛЕНИЕТО НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ ВОЕНЕН ЗАВОД „ТЕРЕМ – ИВАЙЛО”. Маргарита Христова смени досегашния управител инж. Светозар Стоянов, който бе начело на предприятието от есента на 2011 г. Стоянов е освободен с решение на Съвета на директорите на държавния холдинг „Терем” късно в понеделник. От вчера пък той е взел болничен, но това не спира освобождаването му, коментираха запознати. Рокадата е напълно очаквана с оглед плачевното финансово състояние на дружеството. Точно тази дума, за да опише ситуацията, използва и новата шефка.
„Само от началото на годината имаме 300 хил. лв. задължение към доставчици, изхарчени са и над 400 хил. лв. платени аванси по договори, без да е свършено нищо. Няма да правим съкращения, а ще работим по-ефективно. Рокади ще има само в ръководството”, бе категорична Маргарита Христова.
51-годишната дама е работила само и единствено в „Терем – Ивайло” и отлично познава обстановката. Досега тя е била с ранг на зам.-директор.
Междувременно Военна полиция проверява как са се стопили почти 7 млн. лв. пари на фирмата.
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛОШОТО ФИНАНСОВО СЪСТОЯНИЕ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ „ТЕРЕМ – ИВАЙЛО” И СЪМНЕНИЯ ЗА СЕРИОЗНИ ЗЛОУПОТРЕБИ, включително с евросредства, са предизвикали 6 специализирани разследвания на Военна полиция – Плевен, сочат документи, с които „Борба” разполага. Разследващите нищят каква е причината компанията, която е абсолютен монополист не само у нас, да акумулира почти 7 млн. лв. пасив, след като допреди 4 години е била на солидна печалба.
Документацията за случващото се е предоставена и на военния министър Николай Ненчев.
В същото време наскоро пред „Борба” ексдиректорът Стоянов заяви, че имал документи, които го оневиняват, но въпреки това призна, че дружеството има огромни задължения.

„ТЕРЕМ – ИВАЙЛО” ПРЕВЪРНА ВОЕНЕН БТР В СПАСИТЕЛ

Един от начините да развием фирмата е, като възстановим гражданското производство. Очакваме поръчки за новата ни спасителна машина, която може да помогне в ситуация като тази в родопските села, разкри Маргарита Христова.
„Спасител” е разработка на търновския завод и е като военните „Амфибия”, тъй като плава във вода и се движи на сушата в пресечена местност. Тя позволява да бъдат спасени от наводнение наведнъж 20 пострадали – 10 в кабината и още 10 в откритите надстройки и платформа. Кабината на „Спасител” представлява преоборудван команден БТР – 60. Машината е снабдена със спасителни пояси и специална носилка, с която дори във водата по време на плаването пострадалият може да бъде подаден на хеликоптер за транспортирането му до болница. В машината има още две сгъваеми носилки, а военните конструктори са помислили и за комфорта на пострадалите, тъй като вътрешността на „Спасител” е оборудвана с кожени седалки. Амфибията може да гази в неограничено дълбоки води – в предната й част е направен забордник, който разцепва водата, а в задната част е водогребният винт за плаване. Тя е осемкласна, задвижва се с дизелови двигатели – ляв и десен, всички колела може да бъдат движещи се, което позволява преодоляването на всякакви пресечени местности. Специално е направена колесна, а не верижна, за да може да се движи по асфалтовите пътища, които са забранени за верижни машини.
Аварийно-спасителното съоръжение за гражданските нужди е направено от команден БТР, като преустройството включва пълно подменяне на ходовата част, бензиновите двигатели са сменени с дизелови, което сваля разхода на горивото двойно – на 100 км пробег се харчат 16 – 18 литра. Най-вероятната пазарна цена на „Спасител” е между 300 000 и 350 000 лв.
От местното дружество очакват за нея поръчки най-вече от държавата.

Стилян НАЙДЕНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!