СЪДЕБЕН ПРОЦЕС НА ОТКРИТО. Оглед в Лясковец доказа, че свидетелка видяла стрелбата в дома на Петко от 83 метра | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

СЪДЕБЕН ПРОЦЕС НА ОТКРИТО. Оглед в Лясковец доказа, че свидетелка видяла стрелбата в дома на Петко от 83 метра

Публикувана на: 24.06.2015г. 179 прегледа

Адвокат Виктор Костов: „На запис се вижда как убиват баретата, може да искаме и децата, мятали камъни, да бъдат разпитани”

ЗА ПРЪВ ПЪТ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИЯ ЧЕТВЪРТ ВЕК СЪДЕБЕН ПРОЦЕС ЗАПОЧНА ВЧЕРА НА ОТКРИТО В ЛЯСКОВЕЦ. Целта на огледа по „Делото Лясковец” бе да се докаже от колко метра свидетелката Петя Радославова е видяла екшъна, който се разиграва на терасата на дома на Петко Савов на 14 март 2014 г. Тя живее на отсрещната улица и е наблюдавала от терасата на втория етаж на къщата. Пред съда е заявила, че разстоянието е 30 метра. По искане на защитата на Петко Савов съдът прие да се направи огледът вчера и да се измери въпросното разстояние.
OGLED 1Точно в 10 часа съдебният състав воглаве с Мая Маркова, двамата прокурори Маринов и Басарболиев, адвокатите на подсъдимия, майката на убития барета Ваня Рибчева и нейната адвокатка Цветелина Пенчева пристигнаха пред дома на Петко Савов. Той бе в колата на съдебната охрана, а в района имаше засилено полицейско присъствие. На огледа не присъстваха адвокатите на бащата на убития командос Емил Шарков-старши, който също е граждански ищец в процеса.
СВИДЕТЕЛКАТА ПРИЕ В ДОМА СИ ВСИЧКИ ОТ СЪДЕБНИЯ СЪСТАВ И САМИЯ ПОДСЪДИМ, който обаче още предния ден е заявил, че не иска да участва в този оглед. За да спазят процедурата, съдиите обаче доведоха Петко, който за пръв път не пророни нито дума пред медиите. Вероятно защото в понеделник следобед е заявил, че може да бъде и вътрешен министър, защото вече имал група за подкрепа във Фейсбук.
Близо час отне на експертите да премерят разстоянието от дома на свидетелката до терасата на Стрелеца. Първо ползваха лазерна рулетка от самата тераса, която обаче не можа да свърши работа. После използваха обикновена рулетка и разстоянието най-сетне се оказа точно 83 метра и 20 сантиметра. Всички единодушно обявиха, че съседката е можела да види нападението на баретите и дори да чуе разговори. Единственото притеснение бе, че през март дърветата не са толкова разлистени, както на 23 юни.
„…Целта на днешния оглед бе свидетелката да потвърди какво е видяла на терасата на Петко и ситуацията, която се е разиграла там. Ние нямаме претенции към свидетелите, но нашият адвокатски екип бе правил оглед преди това. Ние сме гледали и записа на СОБТ от деня на атаката, който е 14 минути, и на него се вижда прострелването на Емил Шарков. Видимостта на този запис е много малка, а той е правен от много по-близко разстояние. Заради това поискахме този оглед на място от дома на тази свидетелка…”, каза вчера след огледа адвокат Виктор Костов, един от тримата адвокати на Петко Савов.
OGLED 3ТОЙ СЪОБЩИ ОЩЕ, ЧЕ В ПОНЕДЕЛНИК Е БИЛ ДОВЕДЕН С БЕЛЕЗНИЦИ ЕДИН ОТ БИВШИТЕ СЛУЖИТЕЛИ на СОБТ при МВР за разпит по делото. Мъжът е бивша барета и сега е задържан за контрабанда на цигари. Ще има ли нови искания за свидетели и доказателства по време на съдебното следствие, което е насрочено до 26 юни, бе друг въпрос към адвокат Костов.
„Още не сме решили, но може и да поискаме разпит на децата от училището в Лясковец, които са мятали камъни по дома на Петко и са го дразнели”, каза още адвокатът по време на огледа в Лясковец.
СЛЕД ОБЯД ВЧЕРА ДЕЛОТО ПРОДЪЛЖИ В СЪДЕБНАТА ЗАЛА НА ОКРЪЖНИЯ СЪД ВЪВ В. ТЪРНОВО. Магистрати и адвокати обсъждаха сутрешния оглед. По делото трябва да бъдат призовани още двама неявили се досега свидетели – психоложка от МВР и вещо лице.
Късно снощи делото бе отложено за 29 септември за разпит на свидетели, сред които и 11 деца.

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!