138 курсанти положиха военна клетва | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

138 курсанти положиха военна клетва

Публикувана на: 28.09.2015г. 1111 прегледа

138 КУРСАНТИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОЛОЖИХА ВОЕННА КЛЕТВА в петък пред стотици техни приятели, близки и роднини и официални гости. Сред гостите бяха председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание ген. Михо Михов, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски” ген.-майор Тодор Дочев, директорът на служба „Военна полиция” ген. Борислав Сертов, областният управител на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев, председателят на Общинския съвет инж. Николай Ашиков.
Първокурсниците се обучават в 20 военни специализации в продължение на пет години. При завършването си курсантите получават звание „лейтенант” и образователно-квалификационна степен бакалавър по военна и гражданска специалност.
Началникът на Военния университет бриг. ген. Пламен Богданов поздрави първи младите мъже и жени веднага след полагането на военната клетва и им обясни, че това е стара, свята воинска традиция, символизираща преданост, дълг и чест. Честта да говори пред курсантите имаше и председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание ген. Михо Михов, но най-сърдечните и мили думи към първокурсниците отправи една от майките, чийто син е избрал да учи в Националния военен университет. DSC_4087
„Ние, майките, ненавиждаме оръжието за нападение и признаваме само онова, което защитава живота. Всички сме свидетели в какво изключително сложно и тревожно време живеем, в което вие сте надежда за сигурност за нашата родина. Бъдете верни на военната клетва, служете честно и безкористно, за да е спокоен сънят на всички, за да е свободна България”, каза развълнуваната майка.
Официалната церемония завърши с благослова на отец Славчо и веднага след това Националният военен университет отвори вратите си за всички любопитни търновци и гости награда.
Гостите наблюдаваха демонстрация на специализиран ръкопашен бой и имаха възможност да разгледат наличното въоръжение на вуза. Голямата атракция обаче беше походната кухня, в която военните приготвиха боб чорба и нагостиха с нея всички присъстващи.
С. БОЯНОВА
Снимка Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!