Един ден в Първа хирургия на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" Лекарите от отделението: "Ние сме "Пирогов" на областта" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Един ден в Първа хирургия на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” Лекарите от отделението: „Ние сме „Пирогов” на областта”

Публикувана на: 22.10.2015г. 6983 прегледа

СПЛОТЕНИЯТ ЕКИП НА ПЪРВА ХИРУРГИЯ ПРИ МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ” СПАСЯВА ГОДИШНО НАД 1000 ПАЦИЕНТИ. СПЕЦИАЛИСТИТЕ НАЧЕЛО С НАЧАЛНИКА НА ОТДЕЛЕНИЕТО Д-Р БОЖИДАР АНГЕЛОВ ПОЕМАТ НАЙ-ТЕЖКИТЕ СЛУЧАИ ОТ РЕГИОНА на диагностика и оперативно лечение на остри и хронични заболявания на храносмилателния тракт, злокачествени образувания, пострадали при катастрофи, хора с болести на щитовидната жлеза, гнойни възпалителни заболявания на кожата и др. Хирурзите са категорични, че до момента не са върнали нито един пациент, нуждаещ се от помощ, без значение дали е здравноосигурен, а лежащите в отделението споделиха, че се чувстват спокойни и в добри ръце.

Всеки ден в 7:30 часа д-р Божидар Ангелов, д-р Красимир Митрев, д-р Владимир Христов, д-р Пламен Ангелов, д-р Николай Пурчев и д-р Димитър Георгиев обличат медицинските манти и започват работа. Денят стартира с рапорт на дежурния екип, следва клинично обсъждане на проблемните случаи и новоприетите. Прави се програма – какви изследвания да се извършат, кой ще ги контролира и оценява, кой, какво и кога ще оперира. Следва визитация, в която се включва целият екип. „Това е практика в нашето отделение, която не е общовалидна за всички останали отделения. Правим го вече 18 години, за да може всеки един от нас да има представа за всички пациенти. Загърбили сме традиционната система всеки лекар да си има отделна стая с пациенти. Целта ни е при необходимост всеки да може да вземе отношение”, заяви д-р Божидар Ангелов. Той допълни, че ако медицинският колектив е приключил до обяд с оперативната дейност, минава за втора визитация по стаите.

Днес отделението е пълно. Хирурзите се подготвят за сериозна операция – отстраняване на тумор на дебело черво. „ПРИ НАС ДЕНОНОЩНО ИМА ТЕЖКИ ХИРУРГИЧНИ ИНТЕРВЕНЦИИ. ИМАМЕ СЛУЧАИ, В КОИТО НАШ ЕКИП ОПЕРИРА ПО 13 – 14 ЧАСА, ТОЕСТ 3 – 4 ОПЕРАЦИИ ЕДНА СЛЕД ДРУГА”, казва началникът на отделението. „Ние си знаем как издържаме на това напрежение. Черният лекарски хумор е част от вентила, който отпушва напрежението”, допълва д-р Пурчев.

Специалистите са единодушни, че най-важната част от подготовката за операция е аналитичната. Преди да хванат скалпела, използват всички съвременни методи за изследвания: образна диагностика, ядрено-магнитен резонанс, ултразвукови лабораторни тестове, консултират се с колеги от други отделения, но винаги клиничното мислене е водещо, казват те. „Често имаме подвеждащи резултати, но на първо място поставяме симптомите, преди да вземем решение. Имаме опит, който е натрупан през годините, още преди да се появят част от модерните лекарски уреди. Пазим принципите на истинската медицина”, уточни д-р Ангелов.

КАТО ИСТИНСКИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ХИРУРЗИТЕ ОТ ОТДЕЛЕНИЕТО ОСТАВЯТ ЖИТЕЙСКИТЕ ПРОБЛЕМИ ИЗВЪН ОПЕРАЦИОННАТА ЗАЛА И СПАСЯВАТ ЖИВОТИ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ НА ДЕНОНОЩИЕТО. „Датата 6.02.2015 г. няма да я забравя. Тогава влязохме да работим в две операционни зали сутринта и само сменяхме пациентите. Излязохме след 20 работни часа”, спомня си д-р Пурчев.

Хирурзите казват, че животът им преминава в отделението и заедно преживяват радостите и тревогите на всеки един от тях. Всички те споделят общ проблем – липсата на време за семейството. „Тази ангажираност на работа пък ни прави по-организирани в личен план”, смята д-р Ангелов.

Въпреки че повечето от специалистите в Първа хирургия имат над 30-годишен стаж, те разглеждат всеки случай като индивидуален и всяка операция сама за себе си. Категорични са, че никое заболяване не трябва да се подценява и че винаги има какво ново да се научи. „Млад мъж, на 36 години, дойде в петък вечерта. С д-р Митрев го поехме. Колебаехме се каква диагноза да му поставим. Трябваше да го оперираме, като мислехме, че това е рутинна операция за час и половина, а тя продължи 4 часа, защото намерихме по-усложнен вариант на заболяването, отколкото очаквахме. Справихме се с всички усложнения, той вече е добре и ще живее”, сподели д-р Ангелов. Той допълни, че не бива да се подминава с лека ръка незаменимата роля в хирургичните интервенции на реаниматорите, персонала от операционния блок и анестезиолозите.

ЕДНА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ТРЕВОГИ, ЗА КОИТО АЛАРМИРАТ СПЕЦИАЛИСТИТЕ ОТ ОТДЕЛЕНИЕТО, Е ЛИПСАТА НА МЛАДИ ХИРУРЗИ. „Тежи ни, че няма на кого да предадем опита си. След 5 години трябва да се закрие отделението, защото няма кадри – нито лекари, нито сестри. Необходими са 7 – 8 години, за да се изгради един хирург, нашият биологичен потенциал е толкова години, а след нас какво ще става? Дойдоха двама млади колеги, единият замина за Германия да работи. Не можахме да го спрем, да го задържим – просто нямахме аргументи, с които да го убедим да остане”, казва началникът на Първа хирургия.

„Тук са най-добрите доктори в България”, казва Йордан Йорданов от Полски Тръмбеш, който лежи в отделението с диабетна гангрена. Бабата на 9-годишно момиченце от Писарево, оперирано заради усложнен апендицит с перитонит, допълва, че е безкрайно благодарна на хирурзите и им желае здраве. 46-годишен мъж от Варна, хоспитализиран заради панкреасна криза, заяви, че е очарован от отношението на търновските хирурзи към пациентите. Медиците споделят, че пациентите престояват в отделението, докато са в състояние да бъдат изписани и да продължат възстановяването си в домашни условия. „ЕДНА КЛИНИЧНА ПЪТЕКА ИЗИСКВА 7 ДНИ ПРЕСТОЙ, ЗА НАС ТОВА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ. ИМАМЕ ПАЦИЕНТИ, КОИТО ЛЕЖАТ С МЕСЕЦИ, ДОКАТО НЕ ПРЕЦЕНИМ, ЧЕ СА В ДОБРО СЪСТОЯНИЕ”, категоричен е завеждащият.

Никой от хирурзите обаче не си тръгва от работа, без да е сигурен, че е направено необходимото за пациентите. Често пъти някои от тях идват извънредно нощно време, за да помагат по време на спешна операция. „Пресен пример за това е д-р Христов. Преди няколко дни той оперира един пациент и на другия ден излезе в отпуска. През всички дни от почивката си той идваше, за да следи оперирания”, казва още д-р Ангелов.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "Един ден в Първа хирургия на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” Лекарите от отделението: „Ние сме „Пирогов” на областта”"

 • 22.10.2015 в 15:01

  Специалисти с големи сърца! Желая им здраве!

  Отговор
 • 22.10.2015 в 19:06

  Да са живи и здрави докторите и целият екип на Първа хирургия! Чест, почитания и благодарност за тяхната безценна кауза!

  Отговор
  • 22.12.2016 в 14:12

   Живи и здрави прекрасен екип сестри и санитари желаем много здраве

   Отговор
 • 22.10.2015 в 22:35

  И аз съм много благодарна на колектива и въпреки че дъщеря ми беше на финала те и спасиха живота с три месеца

  Отговор
 • 22.10.2015 в 23:07

  Вие сте големи! Вие сте много големи! Вие сте истински професионалисти! Благодаря, че ви има!

  Отговор
 • 23.10.2015 в 1:41

  Изключително добри специалисти!Бъдете живи и здрави!

  Отговор
 • 23.10.2015 в 11:54

  С адекватната си и бърза намеса спасиха живота на член от семейството ми! Благодаря им от сърце!

  Отговор
 • 25.10.2015 в 21:13

  Думата -„Благодаря “ e малко за екипа на това отделение !Преди 10 год. те спасиха моя съпруг, пострадал при тежък работен инцидент ,касаещ живота му!Оперираха го 11 часа ,на смени и нито един от тях не се предаде до последно !Слава на Бога ,той беше с ръцете и духа им ,и сега съпруга ми е жив и здрав,благодарение на тях !След оперативния период -10 дена ,неотлъчно до него имаше специалист в реанимация !Сърдечни Благодарности и дълги години здраве ,жизнерадост и професионални успехи! сем. Тодорови

  Отговор
 • 27.10.2015 в 18:26

  БЛАГОДАРЯ,че ви има!!!

  Отговор
 • 27.10.2015 в 19:57

  Д-р Aнгелов,благодаря!
  Професионалист и човек,
  Върна живот и нашето семейство !

  Отговор
 • 16.02.2016 в 16:40

  Наистина са хора с големи сърца аз също няма да забравя датата 06 02.2015 тогава оперираха моя мъж благодарение на д-р Ангелов и колектива му днес той е жив и се възстановява 2 месеца и половина се бориха да го спасят д-р Ангелов всеки ден беше до него и през отпуската си и почивните дни.Поклон и вечна благодарност към тия сърцати ХОРА

  Отговор
 • 05.05.2017 в 16:16

  Благодаря Ви, че върнахте щастието и живота в семейството ми!!!Бъдете здрави и благословени!!! Благодаря, че Ви има!!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *