Дядо Григорий освети нова хоругва с лика на св. Димитър | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Дядо Григорий освети нова хоругва с лика на св. Димитър

Публикувана на: 27.10.2015г. 459 прегледа

Тържествата за Димитровден бяха отменени заради трагедията с Николай Ашиков

 

С ЛИТУРГИЯ В ЦЪРКВАТА „УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“ ЗАПОЧНА ДИМИТРОВДЕН ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Литургията беше отслужена от Великотърновския митрополит Григорий, който освети и хоругва с лика на свети Георги. Вчера в старата столица трябваше да започнат основните тържества, включени в програмата, посветена на 830 г. от въстанието на Петър и Асен и възстановяването на българската държава. Заради трагичната кончина на досегашния председател на Общинския съвет във Велико Търново Николай Ашиков обаче концертите и театралните спектакли бяха отменени. Своите думи за Петър и Асен в двора на църквата не каза и преподавателят от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ доц. Иван Лазаров. Там само дядо Григорий отслужи молебен и беше раздаден курбан за здраве, осигурен от Камарата на строителите.

ВЧЕРА ЗАПОЧНА НАУЧНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ „ЦАРЕВГРАД ТЪРНОВ, ВТОРОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО И СРЕДНОВЕКОВНИЯТ СВЯТ“, организирана и осъществена от Община Велико Търново и Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. Конференцията е под патронажа на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски. Духовният водач на Българската православна църква за пръв път дава благословията си на научен форум, който е и най-авторитетното и престижно научно събитие в България през 2015 г.

В продължение на три дни във Велико Търново свои доклади, изследвания и открития ще представят учени в областта на българската средновековна история и средновековно Търново. Във форума участват и изследователи от 10 страни от цял свят.

Честванията, посветени на 830 г. от въстанието на Петър и Асен и възстановяването на българската държава, ще продължат следващата седмица с откриването на Национална филателна изложба, посветена на годишнината. Експозицията ще бъде подредена в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ на 5 ноември. Следващия ден е премиерата на филм за въстанието на Петър и Асен на интернет телевизия „Епохи ТВ“ и РИМ – Велико Търново.

Димитровденски събор – историческа възстановка на средновековен народен събор, атракции с огън, средновековна музика, занаяти, кухня са предвидени за 7 ноември в двора на църквата музей „Св. 40 мъченици“. Кулминацията на честванията е на 8 ноември, когато историческите възстановки ще бъдат представени и в двора на църквата музей „Св. Димитър Солунски“. В този ден ще има прожекция на филм, тържествено шествие, два спектакъла. Ще бъде валидиран и пощенски блок, посветен на годишнината.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!