ГЕРБ е абонирана за властта в следващите години според политолога проф. Тодор Галунов | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

ГЕРБ е абонирана за властта в следващите години според политолога проф. Тодор Галунов

Публикувана на: 28.10.2015г. 394 прегледа

ХЕГЕМОНИЯТА НА ГЕРБ ВЕЧЕ НЕ Е САМО В ОТДЕЛНИТЕ ОБЩИНИ, НО И В ЦЯЛАТА СТРАНА, коментира вчера пред журналисти политологът проф. Тодор Галунов след окончателните резултати от местния вот. Той каза, че въпреки очакваната победа на управляващите все пак изненадата е в прекалено голямата разлика между кандидатите на ГЕРБ и всички останали. Галунов бе категоричен, че алтернатива на управляващите като сериозна опозиция на този етап не се вижда, а специално във Велико Търново политологът отбеляза, че такава огромна разлика между първия и втория не е била регистрирана.

„Тук стои въпросът ГЕРБ ли е много силен, или другите партии са много слаби”, посочи още проф. Галунов и допълни, че БСП от доста време е в сериозна криза и продължава да бележи спад.

„До един момент изглеждаше, че тази партия беше стигнала дъното, но се оказа, че продължава пътя си в тази посока. Кризата там е много дълбока. Стигаме до друг парадокс – толкова слаба БСП, а никоя друга партия не успя да я измести от втората позиция. Това показва, че и останалите формации също са слаби”, коментира политологът. Той прогнозира, че в местния парламент на старата столица ролята на опозицията ще е по-скоро илюзорна.

Според него голямата сила на ГЕРБ в момента трябва да накара останалите партии да се замислят сериозно за своето политическо бъдеще. Политологът бе категоричен, че на местните избори спечели партийността, а битката на личностите е била концентрирана в листите за съветници, които се бореха за преференции.

„До голяма степен високата активност на гласоподавателите се дължеше на тази възможност. Така във вота се включиха лица, които не искат да гласуват. Те подкрепиха не партии, а хората в листите. Дори да кажем, че това ставаше по приятелска или друга линия, преференцията качи активността и посъбуди интереса към изборите в определени групи граждани. Лично мое мнение е, че експериментът с преференциите трябва да продължи, и мисля, че ще дойде време да стане едно постоянно състояние на българския изборен процес”, посочи проф. Галунов. Той определи предизборната кампания като сравнително тиха, без шумни компромати и скандали. Липсата на дебати обаче е оставила дупка по отношение ясната визия на кандидатите за кметове и съветници. Политологът бе категоричен, че това трябва да бъде компенсирано в рамките на новия Общински съвет.

СПОРЕД ПРОФЕСОРА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ ДАВАТ ПРЕДСТАВА КАКВО БИ СЕ СЛУЧИЛО НА СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТАРЕН ВОТ, а засега изглежда, че ГЕРБ е абонирана за властта в близките няколко години.

„Мълчанието на политическите лидери в изборната нощ беше очаквано предвид липсата на реални дебати. Мисля, че ГЕРБ осъзнаваше, че победата е предопределена до голяма степен, и не искаше да рискува с излишни медийни изяви. Тази инерция се прехвърли в изборната нощ на принципа: „когато числата са толкова ясни, няма какво толкова да се каже с думи”. БСП е някак си по-лесно човек да ги разбере. Все пак с такава съкрушителна загуба е обяснимо да не им се говори в публичното пространство“, коментира още Тодор Галунов.

Елена ЧАМУРКОВА

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!