Кабинет за диагностика на плода по време на бременност отваря врати във Велико Търново | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Кабинет за диагностика на плода по време на бременност отваря врати във Велико Търново

Публикувана на: 28.10.2015г. 535 прегледа

ЦЕНТЪР ЗА ФЕТАЛНА МОРФОЛОГИЯ И ПРЕНАТАЛНА ДИАГНОСТИКА ЩЕ ЗАРАБОТИ В ДКЦ 1, В КОЙТО АКУШЕР-ГИНЕКОЛОЗИ ЩЕ ИЗВЪРШВАТ ВИСОКО СПЕЦИАЛНИЗИРАНО УЛТРАЗВУКОВО ИЗСЛЕДВАНЕ на всички органи и системи на плода. Чрез съвременната апаратура в него специалистите ще диагностицират дали бебетата страдат от тежки заболявания или аномалии, които се проявяват в по-късните срокове на бременността. Резултатите от изследването ще са готови веднага след прегледа, а при открит проблем лекарите ще стартират лечение, като целта е да се направи всичко възможно плодът да бъде съхранен.

Центърът за ранна диагностика на бебета по време на бременост ще се намира на четвъртия етаж в Диагностично-консултативния център във Велико Търново в рамките на три кабинета, свързани помежду си. В момента в тях тече реновация, подмяна на мебелите и предстои доставка на част от съвременната апаратура, заяви д-р Красимир Попов, управител на лечебното заведение. „В центъра ще се работи с ехограф, закупен по европейски проект миналата година, 3Д сонда и специален софтуер. ВОДЕЩА СПЕЦИАЛИСТКА В ОБЛАСТТА НА АКУШЕРСТВОТО И ГИНЕКОЛОГИЯТА В БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ГОСТ В КАБИНЕТА ПЕРИОДИЧНО И ЩЕ ПРЕГЛЕЖДА БРЕМЕННИТЕ. Тя ще предаде част от своите знания и опит на търновските си колеги. Освен нея консултации в центъра ще правят и шестимата акушер-гинеколози, които работят в ДКЦ 1”, обясни той.

Д-р Попов уточни, че такова изследване трябва да се прави поне веднъж по време на бременността, но в областта няма друг такъв кабинет и затова гинеколозите препращали търновските жени към по-големите градове у нас, които разполагат с необходимата апаратура за ранна диагностика на плода. „Чрез този център на жените вече няма да се налага да пътуват и ще спестят пари от транспортни разходи, а ще могат да се чувстват спокойни във Велико Търново”, увери управителят на ДКЦ 1.

Д-р Попов обясни, че изследването трае не повече от 20 минути и е задължително при жените, заченали по метода инвитро. „Ако се открие нещо съмнително, започва още по-прецизно проследяване на бременността. Трябва да се докаже наличието на заболяване или аномалия и тогава бременната ще бъде пренасочвана към столична клиника, където се извършват операции, вместо да се предизвика аборт. Особено при жените, заченали инвитро, бременността е много желана и плодът е много ценен, ще правим всичко възможно да го съхраним”, категоричен е той.

Центърът за фетална морфология и пренатална диагностика ЩЕ РАЗПОЛАГА СЪС СОФТУЕРНА ВРЪЗКА СЪС СПЕЦИАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕДАВАНЕ НА ОБРАЗИ В РЕАЛНО ВРЕМЕ. По този начин лекарите ще могат да се консултират със свои колеги при евентуален проблем и нужда от второ мнение. „Ако се открие нещо, което не търпи отлагане, информацията за него ще бъде обсъдена с наши колеги и ако трябва да се реагира моментално, акушер-гиноколозите ни ще могат да стартират необходимото лечение. По този начин затваряме един пълен цикъл”, казва д-р Попов.

Той увери, че има идея за реновация на всички помещения в ДКЦ 1, тъй като последните 30 години в сградата не са извършвани сериозни ремонти. Управителят на бившата градска поликлиника заяви, че ще се стреми да я превърне в модерна медицинска база, с която да работят специалисти от всякакъв ранг и мащаб.

Изследванията в Центъра за ранна диагностика на бебета не се поемат от здравната каса. Кабинетът ще бъде официално открит в средата на ноември.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!