Разследват продажба на 383 дка овощна градина в Джулюница | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Разследват продажба на 383 дка овощна градина в Джулюница

Публикувана на: 28.10.2015г. 403 прегледа

СЛЕД ЖАЛБА ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

За пласирания от ЧСИ парцел в селото имало инвестиционно намерение за соларен парк, сега е разорана целина

 

ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО РАЗСЛЕДВА МАШИНАЦИЯ НА ОБЩИНАТА В ЛЯСКОВЕЦ, описана в жалба до главния прокурор Сотир Цацаров от края на август 2015 г. Преди две години частен съдебен изпълнител продава на търг за жълти стотинки две овощни градини с праскови с площ 383 дка в местността Здравец в Джулюница. Двата имота са на общината в Лясковец и са публична общинска собственост, но са под възбрана заради съдебен дълг от 123 000 лева. Комасираният парцел е пласиран на търг под продажната цена от 1000 лв. на декар. За същото място е имало инвестиционно намерение за евентуално изграждане на соларен парк. Сега новият собственик, който в схемата е вероятно добросъвестен купувач, е превърнал огромния масив в разорана целина.

 

ОБЩИНАТА ОСЪДЕНА ОТ ЧАСТНА ФИРМА СЛЕД РЕМОНТ НА ПЪТ

 

През 2012 г. Община Лясковец е осъдена от строителна фирма за 122 930 лв. Решението на Окръжния съд влиза в сила и „Пътинженерингстрой – Т“ ЕАД от Търговище си вади изпълнителен лист. Управата на Лясковец не оспорва решението, защото е признала задължението към изпълнителя на пътна отсечка между Честово и Козаревец за 930 844 лв. с ДДС. 580 000 лева от тази сума се финансират по европейската програма САПАРД, а останалите 195 703 лв. са дела на общината като съфинансиране на проекта. За неговото изпълнение се прави сдружение за участие в търга за изпълнител от фирмата в Търговище и търновското дружество „Пътни строежи – Велико Търново“ ЕООД, но за лидер е избрана търговищката фирма.

Пътят е рехабилитиран, но възложителят в лицето на общината в Лясковец нарушава процедурата и включва в отсечката трасе от регулацията на Лясковец. Държавен фонд „Земеделие“ налага санкция от 122 930 лева и отказва да даде европейски пари. Търговищката фирма чака доста време да й бъде платено и накрая завежда съдебен паричен иск. Сумата е дребна и община Лясковец никога не е била в невъзможност да я плати, но допуска да се стигне до частен съдебен изпълнител. Той пък не прави запор за сметките на общината, а налага възбрана точно върху овощните градини в Джулюница и продава целия терен за по 500 лв. на декар.

„…В тези години бях кмет на Джулюница и общински съветник. Още при последния мандат на кмета на Лясковец Дервишев в извънбюджетните сметки имаше над 600 000 лева, а общината никога не е била на червено. Като станах директор на фонд „Земеделие“ във В. Търново, не успях да преглътна цялата история в родното си село и сезирах главния прокурор“, заяви вчера Тодор Тодоров, по чийто сигнал се извършва разследването. Той подчерта още, че като кмет на Джулюница винаги е получавал съобщения за продажба на имоти от различни бирници, но точно за тези прасковени овощни градини такава е нямало и за търга се научава едва доста по-късно.

В КРАЙНА СМЕТКА ОТ ПРОДАЖБАТА НА ВЪПРОСНИТЕ 383 ДКА ЗЕМИ, ПУБЛИЧНА ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ, в хазната на Лясковската община се влезли около 180 000 лв. без таксите на ЧСИ и други разходи по публичната продан. Според разследващи на това му се казва БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПО служба в полза на трети лица.

Нели СУКОВА

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!