Студент от ВТУ предизвика реформа в образованието по право | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Студент от ВТУ предизвика реформа в образованието по право

Публикувана на: 28.10.2015г. 815 прегледа

Министерството на правосъдието вече регламентира единен държавен изпит за юристите

 

ЕДИНЕН ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ ЗА ВСИЧКИ СТУДЕНТИ ПО ПРАВО В ДЕВЕТТЕ ЮРИДИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТА В БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ВЪВЕДЕН ОТ СЛЕДВАЩАТА УЧЕБНА ГОДИНА. Изпитът ще се провежда по строго определени правила и ще дава право на студентите да наблюдават процедурата, по която биват изпитвани и оценявани. Драстичната промяна стана факт благодарение на неколкомесечната битка, която Николай Михайлов поведе през април тази година. Тогава той беше петокурсник. Сега вече е магистър по право, завършил е магистратура по дипломация и национална сигурност във ВТУ и е в края на докторантурата си по политическа философия, която завършва в БАН.

Всичко започна, след като Николай се оказа сред скъсаните студенти на държавния изпит по гражданско-правни науки във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Студентът поискал да види писмената си работа, за да разбере грешките си, но така само разбрал, че няма право нито да протестира срещу оценката си, нито пък да види мотивите, с които е скъсан. Единственото, което научил, е, че е първият студент в историята на търновския факултет, който иска да си гледа грешките. В катедрата по гражданско-правни науки директно му казали, че официално утвърден отговор на зададения изпитен казус няма, и го пратили да чете за догодина.

Изумен от получения отговор и от липсата на прозрачност при провеждането на държавните изпити във ВТУ, Николай се заровил в наличната документация. Така стигнал до съществуващата наредба на Министерството на правосъдието за единни държавни изисквания при провеждането на държавните юридически изпити. Там пишело, че студентите нямат право да обжалват получената оценка. „Аз и нямах такива намерения. Исках да си видя грешките. Приемам, че мога да се проваля, но глупав не съм. Не исках да прескачам университета, в който уча, затова първо пуснах официална молба до катедрата. Помолих да видя решението на казуса, на който съм се издънил. Отговор не получих и написах до 11 институции, от които според мен зависи изпитът, а и цялото ни обучение да стане съвременно, демократично и прозрачно“, разказва Николай. И писал до министрите на правосъдието и на образованието, до двете комисии в парламента – по правосъдие и образование, до главния прокурор, до ВСС, ВКС и ВАС, до председателите на Адвокатската колегия и Камарата на нотариусите и до директора на следствието.

За разлика от ВТУ, някои от големите институции не пренебрегнали младия юрист и Николай получил отговори от омбудсмана на България – тогава Константин Пенчев, от МОН и от Министерството на правосъдието. НЯКОЛКО МЕСЕЦА ПО-КЪСНО СА ФАКТ МНОГО СЕРИОЗНИ ПРОМЕНИ ВЪВ ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ ПО ПРАВО. Включително отпада и задочната форма на обучение в тази специалност.

Голямата победа на Николай обаче е записана в член 11, в който са направени промените в начина на провеждане на държавния изпит. Там е записано, че писменият държавен изпит е анонимен и се състои в решаване на казус. Той се полага в един и същи ден във всички висши училища, които провеждат обучение по специалността „Право”. Датата на провеждането му се определя от министъра на правосъдието след съгласуване с факултетите на висшите училища. Министърът назначава и комисия, която ще трябва да разработи три казуса за съответния държавен изпит в деня преди изпита. Казусът е един и същ за студентите по специалност „Право” от всички висши училища и се изтегля в деня на изпита в Министерството на правосъдието.

Комисията ще трябва и да реши изтегления казус, преди да започне проверката на студентските работи, и верният отговор вече задължително ще се бъде публикуван в сайта на Министерството на правосъдието до три дни след приключване на изпита.

И още – ВСЕКИ СТУДЕНТ ИМА ПРАВО НА ДОСТЪП ДО СВОЯТА ПИСМЕНА РАБОТА. Освен това наредбата дава право на студентите да учат съвременни дисциплини като свободноизбираеми – право на околната среда, човешките права, както и правилата на обществените поръчки.

Наредбата ще бъде публично обсъждана след няколко дни и тогава Николай ще се опита да прокара още една промяна – създаването на Арбитражна комисия, до която студентите да могат да се обръщат, ако имат съмнения, че процедурите по провеждане на изпитите са нарушени.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Коментари за "Студент от ВТУ предизвика реформа в образованието по право"

 • 28.10.2015 в 14:25

  Браво! Господинът заслужава адмирациите на всички студенти по право.
  За първи път виждам смислена реформа в образованието ни.
  Отново поздравления за смелостта да се опълчи на порочните практики и за упоритостта.
  Дай Боже в България да има повече такива хора.

  Отговор
 • 28.10.2015 в 20:15

  Браво!!! Това е пътят към успеха.

  Отговор
 • 29.10.2015 в 8:34

  Браво!!!! Така трябва…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!