Търновски артисти бойкотират представленията, докато Христофор Йонов не подаде оставка | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Търновски артисти бойкотират представленията, докато Христофор Йонов не подаде оставка

Публикувана на: 28.10.2015г. 417 прегледа

„НИКАКВИ ПАРИ НЯМА ДА ВЛИЗАТ В КАСАТА НА ТЕАТЪРА, ДОКАТО ХРИСТОФОР ЙОНОВ НЕ ПОДАДЕ ОСТАВКА ИЛИ НЕ БЪДЕ ОСВОБОДЕН ОТ ДЛЪЖНОСТТА ДИРЕКТОР НА МДТ „КОНСТАНТИН КИСИМОВ“. Ние няма да играем и няма да допуснем да бъде изиграно нито едно представление, защото всеки ден, в който този човек още е директор, ни прави длъжници. Театърът има задължение към „Пътнически превози”, към печатници за афиши, към енергото, към „Овъргаз”, дължим пари и на общината за такса смет. Дори и да играем, приходите, които събираме, изобщо не стигат, не стигат даже и за хонорари на неговото обкръжение. Става дума за съпругата му, за новия диригент, който г-н Йонов доведе, за солиста с гастроли в нашия театър Пламен Димов.“ Това заяви вчера Цанка Цанева на пресконференция, на която синдикатите обявиха, че стачката на артистите от търновския театър продължава да бъде ефективна. Понеже заплатите на актьорите са крайно ниски, те са решили да стачкуват на ротационен принцип, за да не губят много от парите си.

Артистите са гневни на директора си заради лошата финансова политика, заради липсата на ясна и стабилна репертоарна концепция, заради високомерно отношение към тях, заради наказанията и уволненията, които той налага през последните седмици. „Стигал е до четири наказания само за един ден и ние вече спряхме да ги броим. Изгубихме, за съжаление, бройката и на колегите, които напускат заради него, а те за два месеца станаха седем“, коментира актьорът Виктор Терзийски и допълва, че целият стачен комитет настоява за незабавна отмяна на всички наложени от Христофор Йонов наказания, както и за връщане на уволнените.

„Никога в историята на театъра ние не сме били в такова унизително и плачевно състояние. Христофор Йонов ни докара дотук. Изгони диригента Славил Димитров, с когото ние отлично работихме и още искаме да работим с него“, допълва доскорошният лидер на музикалния синдикат в театъра Соня Алексиева. И уточнява, че самият директор има вече няколко наложени наказания и е с предупреждение за уволнение от Министерството на културата.

22 НАРУШЕНИЯ Е КОНСТАТИРАЛА ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА ПРИ ПОСЛЕДНАТА СИ ПРОВЕРКА В ТЕАТЪРА, казаха още синдикалистите. Тези нередности, които са по Кодекса на труда, водят до още задължения, защото всяко едно от тях предвижда глоба от 1500 до 10 000 лв. Ако трябва театърът да се нагърби и с тези наказания, дълговете на институцията ще надхвърлят 800 000 лв., затова артистите са категорични, че ще се възползват от правото си да принудят директора да плати от личните си средства тези наказания.

630 000 ЛВ. НЕПЛАТЕНИ ДЪЛГОВЕ ИМА МДТ „КОНСТАНТИН КИСИМОВ“ ДО МОМЕНТА. Най-големите неразплатени сметки са към пътнически фирми – около 20 000 лв., и за такса смет – около 12 400 лв. Институцията има да дава и хонорари на артистите, които са на граждански договори. Те са получили своите заплати само до май месец. Още 4000 лв. дължи ръководството и на музикантите в оркестъра за наеми, задето свирят на личните си инструменти, които наеми са вписани в Колективния трудов договор.

97 души работят на щат в театъра в момента. Синдикатите са три. 54 от служителите гласували за обявяването на ефективна стачка на последното общо събрание. „Останалите имат право да са на различно мнение и ние не можем да се сърдим на никого. Те репетират и в момента в камерна зала и понеже те работят, трябва да ги обслужват и сценични работници. Представленията обаче, в които играем ние, останалите, падат от афиша на театъра. Единственото заглавие, което ще изиграем, е „Величието Асеневци“, защото то е по договорка с общината и с Българо-японското дружество за приятелство. За този спектакъл Христофор Йонов няма и грам принос, затова няма право да си приписва заслуги“, категорична беше Цанка Цанева. Самата тя участва в спектакъла, посветен на 830 г. от въстанието на Асен и Петър, и е готова да играе. Отказва обаче да излиза на сцената в останалите заглавия, в които е героиня.

Синдикалистите обясниха още, че не са задали срок, в който чакат оставката на Христофор Йонов, който от вчера е в болнични. Разчитат на неговия морал и чувството му за отговорност.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Коментари за "Търновски артисти бойкотират представленията, докато Христофор Йонов не подаде оставка"

  • 10.11.2015 в 19:41

    Единственото хубаво, което е направил в скоро време, е че е махнал паразитът Славил Димитров, който обиколи страната и навсякъде се оплеска, точно заради това, че не посещава работното си място. Какъвто и диригент да е, като човек като не струва, не ми го хвали. Той е точно такъв! Алилуя за прозрението на Директора!

    Отговор
  • 22.02.2018 в 12:19

    Йонов беше вдигнал нивото на самодейната оперетка и това беше шанса на града да се сдобием най- накрая с професионална трупа. С „артисти“ и „певци“ като Лидия Лазарова, Валерия Пейчева, Виктор Терзийски отново влиза в графа „художествена самодейност“. Явно на Търново не му е писано да има културен институт на ниво. Тези на снимката Светослав Алексиев, Павел Стойчев , Соня Алексиева, Цанка Цанева и Виктор Терзийски са най- големите интриганти,неграмотни и некадърни в състава и ако от тях е зависело или зависи да сложат отново за директор гъзолизеца – некадърник Васил Вълчев, който се е самоназначил и за диригент!!!! ще кажа само едно-ПАЗИ БОЖЕ!!!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!