15-етажният хотел "Етър" смени собственика си срещу 2,6 млн. лева | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

15-етажният хотел „Етър“ смени собственика си срещу 2,6 млн. лева

Публикувана на: 28.10.2015г. 1162 прегледа

Предприемачът Величко Минев: „Ще върнем старата слава на комплекса”

 

Най-високата сграда в централната част на Велико Търново – хотел „Етър”, вече е собственост на предприемача Величко Минев, потвърди самият той пред „Борба“. За комплекса е платил 2,6 млн. лв. на предишния собственик Евтим Митев.

„Планирам поетапно обновление, част от стаите са отдадени дългосрочно, но хотелът е голям и идеята ми е да върнем старата му слава. Намира се в самия център на града и се вижда от всеки жител или гост. Когато ми бе предложено да го купя, не се замислих много“, разказа един от най-авторитетните местни бизнесмени.

Според запознати само за няколко години хотелът намали 3 пъти стойността си. Първоначално той бе обявен за 10 млн., но след това бившите му собственици поискаха 5 млн., за да го продадат накрая за 2,6 млн. Кандидати за сградата са били и руснаци, но до сделка с тях така и не се е стигнало.

Хотелът бе купен по линия на масовата приватизация от РМД през далечната 1999 г. Той е на 15 етажа и има над 8 хил. кв. метра разгъната застроена площ.

ВЕЛИЧКО МИНЕВ ВЕЧЕ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ХОТЕЛИЕР В ОБЛАСТТА, като „Етър” е четвъртият хотел. Негова собственост са още хотел „Търново“, комплекс за гости на ул. „Христо Ботев“, както и огромният и луксозен хотел на ул. „Хаджи Димитър“, който е напълно завършен и обзаведен, но все още не е пуснат в експлоатация.

НЕВИЖДАНА РАЗПРОДАЖБА НА ХОТЕЛИ ВЪРВИ В МОМЕНТА В ЦЕЛИЯ РЕГИОН. Над 60 места за настаняване във Велико Търново, Арбанаси, Вонеща вода, Елена, Златарица и даже в Стражица и Джулюница в момента си търсят нови собственици, показа проверка на „Борба“ след проучване сред водещите местни брокери. Към момента за продан са обявени 20 хотела с различна големина само в старата столица и Арбанаси, като цените варират между 150 хил. и 6,7 млн. евро. 345 хил. евро пък е цената за минотел „Рашев”, който се намира в старата част на ул. „Никола Пиколо”. Комплексът е четириетажен с разгъната площ от 700 кв. метра. 310 хил. евро твърда цена са сложили собствениците на хотел „Анхеа”, който се намира на ул. „Независимост”, а 1,8 млн. евро е цената на намиращия се до бившата Проектантска организация хотел „Търново”.

За продан е изваден и хотел „Елена”, разположен на ул. „България” срещу бившия Пионерски дом.

Нови собственици се търсят и за бившето общежитие на някогашния ДАП. Правена още през социализма, сградата е реконструирана основно и превърната в хотел. Стойността й е 300 хил. евро.

Слабо доходоносен се оказва хотелиерският бизнес във великотърновското село Беляковец. Преди години фамилия тегли заем от 101 хил. евро от Банка ДСК, за да изгради семеен хотел. Бизнес инициативата им обаче пропада и престават да обслужват кредита си. Така трезорът прибира обекта, който в момента е пуснат на търг за 104 хил. лв.

Предприемач е ударил на камък и с огромен хотел в село Равново. Живописното селце се намира край Златарица, а районът е смятан за един от най-красивите. Заради природата семейството решава да направи голям хотел и да развива туризъм. Успяват да си издействат кредит от Първа инвестиционна банка и вдигат двуетажна сграда с площ от почти 2 дка. Инициативата обаче не потръгва и сега хотелът им е пуснат на търг заради дългове от над 570 хил. лв.

Третият фалирал хотел, който в момента се продава принудително, пък е „Корона“ в Дебелец.

ПРЕДЛОЖЕНИЯТА ОТ АРБАНАСИ ЗАПОЧВАТ ОТ 180 ХИЛ. ЕВРО И ДОСТИГАТ ДО 2 МЛН. Собствениците на комплекс „Загорие“ са му поставили твърда цена от 590 хил. евро.Съседният хотел „Изгрев“ струва 400 хил. Една от любопитните продажби, която се очаква, е за огромната недостроена хотелска база до паметника „Балванска битка“. Тя е с площ от над 10 дка, а исканата цена е 190 хил. евро, показа наша справка. Сградата, която се вижда от главния път София – Варна, стои в този си вид поне от 10 години. Друго интересно предложение е за хотелите в центъра на Павликени и Джулюница, както и за два обекта в Стражица. Цените им са от 50 до 400 хил. евро, но засега за тях няма мераклии.

СТИЛЯН НАЙДЕНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Коментари за "15-етажният хотел „Етър“ смени собственика си срещу 2,6 млн. лева"

  • 03.11.2015 в 7:32

    Няма и да има. Тези „предприемачи“ не научиха, че никой няма да им стъпи в хотела, само заради едната природа.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!