Във ВТУ почетоха две годишнини на етнолога доц. Николай Колев | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Във ВТУ почетоха две годишнини на етнолога доц. Николай Колев

Публикувана на: 11.11.2015г. 546 прегледа

С КРЪГЛА МАСА И ИЗЛОЖБА В МУЗЕЯ НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ВЪЗПИТАНИЦИ И ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА ДОЦ. НИКОЛА КОЛЕВ ОТБЕЛЯЗАХА ДВЕ НЕГОВИ ГОДИШНИНИ. Покойният вече преподавател по етнография тази година трябваше да навърши 75 г. и да отпразнува 45 г. преподавателска дейност.
Доц. Николай Колев е бил член на музейния съвет още когато музеят е бил създаден и до последно е останал в него. Сега музеят съхранява албум със снимки на кръжока по етнография, книги, предмети, които той и неговите студенти са събирали при теренни изследвания. Така в музея на ВТУ вече е оформена етнографска сбирка. Доцентът по етнология е подарил и оригиналната си диплома от университета във Виена, в музея вече е и легализираното й копие на български език.
„Доц. Колев е защитил докторат във Виена, където е учил една година като стипендиант с Хердеровата награда. След това сам е продължил да финансира обучението си. Дипломира се и освен дипломата му ние пазим и фотоси от този му период“, казва уредникът на музея Анка Игнатова. И допълва, че специално за конференцията в чест на доц. Колев във витрини са подредени част от предметите от етнографската сбирка. Сред тях и макет на селска кола, защото дипломната му работа във Виена е била точно на тази тема – за селската кола, нейното запрягане в Северна България и мястото й сред колите в Европа. В експозицията има и една водоноска, която пък е символ на изследването му, посветено на легендите за водата и изворите.
Експозицията е подготвена от етнографите в Регионалния исторически музей във Велико Търново Галя Чохаджиева, Теменуга Георгиева и Илия Вълев. Веднага след откриването на изложбата в музея се е провела и кръгла маса на тема „Наследството на търновската етноложка школа“. За нея и в памет на доц. Колев във ВТУ са се събрали негови колеги и последователи. Гост на форума е била и съпругата му д-р Лили Колева, която е подарила на библиотеката на Историческия факултет „Български диалектен атлас“, който доц. Колев си е купил приживе.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!