Търновец прави уникални сглобяеми къщи | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Търновец прави уникални сглобяеми къщи

Публикувана на: 19.11.2015г. 11961 прегледа

СГЛОБЯЕМИ КЪЩИ, СЪОБРАЗЕНИ С ИНДИВИДУАЛНИТЕ ИЗИСКВАНИЯТА НА ВСЕКИ, СЪЗДАВА БОЯН ИВАНОВ. Търновецът се захваща с модерното строителство преди 6 години и изпълнява поръчки за цялата страна и чужбина. Този тип постройки набира все по-голяма популярност в България, тъй като се превръща в идеален вариант за направата на мечтания дом. Според Боян бъдещето в строителния сектор у нас е именно в създаването на сглобяеми къщи, които имат редица предимства пред стандартните от бетон и тухли.

36-годишният търновец Боян Иванов прави уникален тип къщи от дърво, които са подходящи за целогодишно ползване. Първоначално той се занимавал със сглобяване на метални конструкции, но впоследствие усвоил и направата на мобилните къщи. „Бизнесът с билбордове намаля и се ориентирах към къщите. Прочетох много за тях. ТЕ СА ШИРОКО РАЗПРОСТРАНЕНИ В ГЕРМАНИЯ, ФРАНЦИЯ И ДРУГИ ДОБРЕ РАЗВИТИ СТРАНИ. Строят се в САЩ и Канада също. Образовах се по какъв начин се изграждат и така започна всичко”, разказа той.

BoyanСглобяемите къщи се изграждат изцяло според желанията на хората и са съобразени с финансовите им възможности. „Клиентът знае кое е най-доброто за него. Показвам му модели на световни архитекти, за да придобие представа за тенденциите, и променяме това, което иска. Казва ми колко души ще живеят в къщата и давам предложения колко квадрата ще са необходими за тази постройка”, обясни Боян. Търновецът уточни, че ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТА ОТНЕМА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ МЕСЕЦ и цената зависи от големината на къщата и мястото, на което се прави. „Предимствата са, че тези къщи са с изолация, енергоспестяващи, правят се от дърво – чам, и веднъж изградени, после няма да мислиш както при обикновеното строителство – защо цветът е избледнял или че мазилката е паднала”, подчерта той. Този тип постройки са много по-устойчиви на земетръс и природни бедствия. „При земетресения бетонът и тухлата се напукват и сградата се срутва. При тези конструкции има по-голяма сигурност”, увери Боян. Той обаче смята, че българите все още не са узрели за този тип строителство, макар че то се практикува широко по света. „В чужбина дори хотелите са от такъв тип. Материалите, които се използват в България за строителство, в Германия ги имат за боклуци. Забележете, у нас големите вериги магазини са сглобяеми, те са с изолация и се ползват с десетилетия. Нито са си сменили цвета, нито ги пребоядисват”, обясни 36-годишният мъж.

ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ БОЯН Е НАПРАВИЛ ПЕТ СГЛОБЯЕМИ КЪЩИ И В МОМЕНТА ПРЕГОВАРЯ С ОЩЕ НЯКОЛКО КЛИЕНТИ. Освен модерните постройки той майстори и печки за отопление. „Гледам в интернет клипчета на руснаци и японци, които изработват печки, използвам техните най-добри идеи, доразвивам ги и се получава нещо доста ефективно”, сподели той. Казва, че е създал уникални модели печки, които не са от типа отопление чрез горене на дървесина, а с топлообменници и други сложни механизми в тях. „Вместо да се изсичат горите, има други модерни варианти за отопление”, увери той.

От остатъчните метали, които използва в работата си с билбордове, пък прави фитнес уреди.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "Търновец прави уникални сглобяеми къщи"

 • 19.11.2015 в 13:15

  Всеки българин би попитал веднага какви са цените, само журналистът не се сеща.

  Отговор
 • 19.11.2015 в 13:58

  Поздравления за Боян, но има доста повърностност в изказването му, касаещо сеизмичната устойчивост на такъв тип съоръжения. Бетонът и тухлите се напукват при земетресение, ако сградата е проектирана и построена в противовес на нормативите и стандартите, касаещи строителството в земетръсни райони. Монолитното строителство изпълнено спазвайки съвременните европейски изисквания за сеизмичност е едно от най-сигурните.

  Отговор
  • 20.11.2015 в 14:42

   Точно затова в Япония се ползва изключително модулното строителство?! Нищо не е по-безопасно от сглобяемите къщи. Факт, който е известен в цял свят.

   Отговор
  • 23.11.2015 в 18:03

   Монолитното строителство изпълнено както трябва е много скъпо сравнение с сглобяемите къщи. И двата вида обаче могат и ще осигурят едно и също на собственика си.

   Отговор
  • 26.12.2015 в 19:33

   Абсолютно съм съгласен! Независимо от какъв тип е конструкцията, тя се изчислява според изискванията на еврокод. Бетон, тухли, камъни, дърво, метал, . .. няма никакво значение.. Ако не отговаря на изискванията проекта не минава

   Отговор
  • 23.06.2016 в 16:24

   Никой не го спори това. Но се сещаш, че става дума за много повече пари за бетон и арматура. Всички май искате бункери ама не Ви стиска да си ги платите…

   Отговор
 • 19.11.2015 в 19:08

  А каква е цената на този тип къщи

  Отговор
  • 19.03.2017 в 15:46

   Каква е цената за 70 квадрата къща на. 1етаж.2 стаи и кухня и санитарен възел.

   Отговор
 • 19.11.2015 в 19:48

  Браво, от такива хора като теб има нужда България.

  Отговор
 • 19.11.2015 в 21:29

  Много хора проявяват интерес.
  И ние сме от тях ! Но никъде на срещнах координати за контакти !
  Ще бъда благодарна, ако споделите имейл, телефон или друга връзка за контакти !

  Поздрави !

  Отговор
 • 19.11.2015 в 22:35

  ама изобщо не са разпространени в Германия, тва твърдение е пълна глупост, колкото да щатите и Канада всеки с елементарна зрителна култура знае че там се строи така от 10ки години

  Отговор
 • 20.11.2015 в 8:13

  http://bungala.info/ това е сайта, където може да разберете цените и да се свържете с Боян.

  Отговор
 • 20.11.2015 в 8:31

  Здарвейте! Ако този човек наистина иска да се занимава и печели от това и разбира се това, което сте написали е истина, защо не си даде координатите и разбира се, ако има сайт. Много хора ще искат да разгледат и ще има и такива, които ще искат да осъществят своята мечта, разбира се ако е на разумни цени. Има няколко филрми в България, които предлагат подобни къщи, но цените им са доста високи и просто не си заслужава!!!

  Поздрави на всички!

  Отговор
 • 23.11.2015 в 17:24

  Нищо лично ама според мен това е несполучлив опит за реклама.Кое им е уникалното на тези „къщи“ или по скоро бунгала?

  Отговор
 • 02.12.2015 в 17:23

  Похвална е инициативата на Боян да се захване с правенето на дървени къщи, но разглеждайки снимките на сайта се вижда, че допуска много грешки в технологията.

  Да вземем например пристройката в Габрово. Там се вижда, как директно върху дървената конструкция е наредена някаква ламперия през която се виждат фуги и няма никаква защитна мембрана отдолу. При това изпълнение вода ще влиза през фасадата и ще мокри ватата. А мократа вата губи изолационните си свойства. Да не говорим, че вятъра ще вее през фугите на ламперията.
  Самото поставяне на ватата също е неправилно и предполага свличането й с времето, особено тази жълтата минерална вата, която е с много ниска плътност (17 кг/кубик).

  Отговор
 • 14.06.2016 в 2:36

  To hubavo i pohvalno, ama nikoy ne kazva, che i darvenici sled vreme shte gi napadnat, obraboteni li sa materialite, vredni li sa za horata, v Bg ima li preparati s koito se unishtozavat tezi i ne samo tvari…..

  Отговор
 • 29.11.2016 в 14:36

  кухи профели освна рамка вертикали хоризонтални и ферми

  Отговор
 • 19.03.2017 в 15:47

  Цени

  Отговор
 • 19.03.2017 в 15:48

  Цената каква е

  Отговор
 • 20.03.2017 в 8:21

  Пишеше и за отопление, но какво е и как се изпълнява-нищо. Моля да се даде пояснение и за това.

  Отговор
 • 28.08.2017 в 0:11

  Нека наричаме нещата с истинските им имена, това не са сглобяеми къщи, а бунгала. Разликата с една истинска сглобяема къща е огромна.

  И все пак, успех на Боян! 🙂

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *